Maribor se je po letih 1997 in 1999 tretjič veselil osvojenega prvenstva in pokala v isti sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor se je po letih 1997 in 1999 tretjič veselil osvojenega prvenstva in pokala v isti sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Pridigar
Marko Pridigar je ubranil 11-metrovki Benjamina Verbiča in Mateja Centriha. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sebastjan Gobec in Mitja Viler
Sebastjan Gobec v dvoboju z Mitjo Vilerjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Celje - Maribor
V Stožicah se je zbralo približno 4.000 gledalcev, med katerimi so bili najbolj glasni mariborski navijači. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor
Maribor je Pokal Slovenije v svojo vitrino prinesel sedmič (1992, 1994, 1997, 1999, 2004, 2010, 2012). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vijoličasto veselje ob dvojni kroni

S kakšno ekipo bodo vijoličasti bili težke poletne bitke, je vprašanje, na katerega po finalu Hervisovega pokala Slovenije nismo dobili natančnega odgovora, je pa želja trenerja Darka Milaniča, da bi ostali kar vsi igralci.

"Zelo vesel bi bil, če bi se to zgodilo. Vidimo, da kontinuiteta prinaša stabilnost. V prvih sezonah smo imeli veliko odhodov in menjav igralcev, zato smo se lovili. Zdaj, ko imamo konstanto, nastopamo dobro in zrelo. Zadnja tri poletja so bila zelo napeta, izkazali smo se vsako sezono bolje, in upam, da bo tako tudi v novi,"
je v garaži stoženskega stadiona razmišljal Izolčan in zatrdil, da če Maribor hipotetično ne proda nobenega igralca niti ne potrebuje novincev. Prav tako sam ne bo potreboval veliko prostih dni, da si bo opomogel po naporni sezoni. "V ponedeljek bom že v najboljši formi in bom že pogrešal vse skupaj," se je nasmehnil.

V petek dopoldne si boste lahko na MMC-ju prebrali še razmišljanja Zlatka Zahovića po finalni zmagi.

11-metrovke so vedno muka
Milanič je že kot igralec 11-metrovke vedno doživljal kot muko, zato mu jih tudi tokrat ni bilo lahko spremljati, čeprav ni imel težav s tem, kdo jih bo izvajal, saj se je hitro javilo pet fantov. "11-metrovk bi si želel čim manj, zato mi je bilo na današnjem finalu tedaj najtežje, čeprav smo med tekmo dvakrat zaostajali. V podaljšku sem bil še relativno miren in sem verjel, da nam bo uspelo zmagati, vendar se nam ni izšlo."
Na koncu je bil najzaslužnejši za zmago Maribora nad Celjem vratar Marko Pridigar, ki je ubranil dva strela z bele točke. "Čeprav velja za vratarja, ki težko brani 11-metrovke, je danes pokazal, da to ni res," ga je pohvalil Milanič. Z izbranimi besedami je mariborski trener govoril tudi o tekmecih: "Srčna borba in dobra igra Celjanov sta nas dodobra namučili. Že na zadnjih tekmah so Celjani proti nam v določenih trenutkih pokazali veliko kakovosti in imeli svoje priložnosti kljub naši dominaciji. Tako je bilo tudi tokrat."
Romih: Že v 2. polčasu smo začeli pokati po šivih
Njegov kolega na klopi Celjanov Damjan Romih je bil ponosen na opravljeno delo, čeprav je seveda s svojimi varovanci z grenkim priokusom zapuščal Ljubljano. "Pozna se nam, da imamo zelo omejeno število igralcev, za nameček pa so nas doletele še poškodbe. Osem igralcev je odigralo vso pomlad brez premora. Že v drugem polčasu smo začeli nekako pokati po šivih, v podaljšku ni bilo svežine, tudi igralci s klopi niso prinesli tistega, kar smo pričakovali. Ampak nimam jim kaj zameriti. Pustili so srce na igrišču, dali so svoj maksimum."

Izkušeni kapetan, 32-letni Sebastjan Gobec, je dejal, da so verjetno odigrali najboljšo tekmo spomladi, a jim je zmanjkalo malo sreče: "Čakali smo na svoje priložnosti in mislim, da smo jih maksimalno izkoristili. Imeli smo dve priložnosti in dosegli smo dva zadetka."
Dobivajo tisto, o čemer so se dogovorili
Celjani so si že s polfinalnim uspehom proti drugoligašu Garminu Šenčurju zagotovili nastopanje v Evropi. "Evropa je lepa nagrada za nas, sploh za fante, ki tam še niso igrali. Upam, da bomo imeli ugoden žreb, da nam ne bo treba daleč in da se bomo uvrstili v naslednji krog," je dodal Gobec, ki z izjemo kratke avanture v Belgiji že vse od leta 1997 neprekinjeno nosi dres Celja in tam ostaja vsaj še eno sezono.

Kot kaže, so se zadeve v celjskem klubu po burnem zimskem dogajanju vsaj nekoliko normalizirale, saj je Gobec povedal, da igralci od 1. januarja redno dobivajo izplačila. "Res je, da ima klub še neke dolgove do nas iz prejšnje sezone, vendar smo se na pošten način dogovorili, do kdaj bodo to izplačali. Upam, da se bodo v klubu tega držali. V tej težki situaciji, ko nikjer ni denarja, se maksimalno trudijo. Fantje dobivamo tisto, o čemer smo se dogovorili. To je najbolj pomembno in pošteno."

Verbič obžaluje, da je spremenil smer
18-letni Benjamin Verbič je eden izmed tistih, ki je zgrabil priložnost po odhodu nekaterih izkušenejših igralcev. V sredo je bil najmlajši nogometaš na zelenici. Na začetku podaljška je Celjane popeljal v drugo vodstvo na tekmi, a bil nato v prvi seriji neuspešen pri enajstmetrovkah. "Že proti Šenčurju sem prvi izvajal strel z bele točke. Takrat sem zadel, tokrat ne. Tik pred strelom sem spremenil smer in tega verjetno ne bom nikoli več naredil. Mlajši igralci smo se v slačilnici seveda obremenjevali s porazom, a bolj izkušeni so nas tolažili, da imamo še veliko tekem pred sabo in da bomo tudi še kdaj zgrešili z 11-metrovke," je povedal mladenič iz Vojnika, ki je od osmega leta igral za Simer Šampion, pri 13 letih pa je prestopil v Celje. Spomladi je dobival kar veliko priložnosti v Prvi ligi si in najbrž je pred njim lepa prihodnost.
Celje bo seveda še naprej stavilo na mlade, doma vzgojene nogometaše. V ekipi trenutno nimajo niti enega tujca. Nekaj zanimanja za igralce iz mesta ob Savinji je, zato bo morda ob evropskih nastopih kakšen prepotreben evro v blagajno kapnil tudi iz tega naslova.

Vijoličasto veselje ob dvojni kroni