NK Maribor preživlja burno obdobje, potem ko so najbolj vročekrvni navijači vdrli na trening in igralcem postavili ultimat, Ibraimi pa se je zoperstavil Zlatku Zahoviču in zahteval, da zaščiti nogometaše pred nasiljem. Sledila je izmenjava nič kaj prijaznih SMS-ov ... Foto: www.alesfevzer.com
NK Maribor preživlja burno obdobje, potem ko so najbolj vročekrvni navijači vdrli na trening in igralcem postavili ultimat, Ibraimi pa se je zoperstavil Zlatku Zahoviču in zahteval, da zaščiti nogometaše pred nasiljem. Sledila je izmenjava nič kaj prijaznih SMS-ov ... Foto: www.alesfevzer.com

SMS-sporočila, ki jih je Zahovič pisal Ibraimiju, so groba kršitev. Nedopustno je v odnosu nadrejenega do podrejenega. Sprašujem se, ali resno tako razmišlja, kot je bilo soditi po SMS-ih, ali pa je to samo njegova taktika oziroma nekakšen psihoteror, da posameznika motivira in ga drži v šahu.

Luka Petrič
Marko Nikolić
Marko Nikolić od včeraj ni več trener Olimpije. Odnesla ga je rasistična opazka, ki jo je, resda v afektu, namenil Blessingu Elekeju. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi v afektu si trener neke ekipe, ki bi bila rada državni prvak, ne sme privoščiti takšnih besed, je pa to očitno Nikolićev način komuniciranja, torej uporaba psovk za vsako ceno.

Andrej Stare
Jan Oblak
Jan Oblak blesti v vratih Atletica in je v igri za naslov španskega in evropskega prvaka. Foto: Reuters

Morda je tekma v Krškem pokazala, da se Maribor vendarle malce dviguje, a je tudi Olimpija pokazala zrelost v Domžalah. Pričakujem, da se bo mrtvi tek nadaljeval, še najlepše pa bi bilo, čeprav pravijo, da se prvenstva odločajo na "malih" tekmah, da bi o prvaku odločil večni derbi.

Dejan Obrez
Neymar, Luis Suarez in Lionel Messi
Trojica Messi-Neymar-Suarez je bila to sezono strah in trepet nasprotnih obramb, v zadnjem obdobju pa nima več čarobne moči. Ob porazu proti Atleticu so si podali le 12-krat, pri čemer je Messi le enkrat podal Neymarju in nikoli Suarezu. Trener Barcelone Luis Enrique bo moral hitro najti rešitev, da reši sezono z naslovom španskega prvaka in pokalnega zmagovalca. Foto: EPA

Pred letom in pol je, denimo, v Mariboru odmeval primer "namišljeni kapetan", a tedaj duh ni ušel iz steklenice. Tokrat je. Zahovič se zdaj verjetno nekaj časa ne bo izpostavljal. Če bodo izidi dobri, se bo dogajanje umirilo, če ne bo lovorik, se obetajo novi vroči dnevi.

Matej Rijavec
Andrej Stare o navijaški kulturi in rasizmu

S temi sočnimi besedami je spor med Zlatkom Zahovičem in Agimom Ibraimijem komentiral Andrej Stare. Kako bodo zapleti in škandali v Olimpiji in Mariboru vplivali na finiš Prve lige (do konca je še šest krogov, Olimpija pa ima dve točki prednosti pred Mariborom), smo se pogovarjali s komentatorji nogometnega dogajanja Dejanom Obrezom (Sport klub), Andrejem Staretom (TV Slovenija) in Luko Petričem (Radio Slovenija) ter našim sodelavcem Matejem Rijavcem (MMC RTV Slovenija), dotaknili pa smo se tudi razburljivega dogajanja v mednarodnem nogometu.


Kako komentirate dogajanje v NK Maribor?
Dejan Obrez: Žal mi je, da je do tega prišlo, glede na to, da je letošnja domača sezona kot en 'cukrček', zdaj pa so jo skalili dogodki v Mariboru in pri Olimpiji. Ne eni ne drugi si tega ne bi smeli privoščiti. Način Zahovičeve komunikacije je neprimeren, je pa prav, da je to prišlo v javnost, kar je tudi dobro opozorilo za vodstvo naših klubov.

Andrej Stare: Vsaka družina ima svoje skrivnosti, morajo pa te ostati znotraj nje. Čim pridejo ven, se lahko te skrivnosti različno interpretirajo. Takšen primer je bil SP 2002, zdaj se podobno dogaja v Mariboru. Ne bi se postavil na nobeno stran, očitno pa prihaja do šumov v medsebojni komunikaciji, ker ljudje, ki niso iz slovenskega športnokulturnega okrožja, uporabljajo kombinacijo besed in pridevnikov drugače kot velevajo naše norme. V Srbiji 'jebemtimater' pomeni 'kako si, dobro zgledaš', pri nas pa je to nedopustna psovka. Ljudje, ki niso iz našega okoliša, prinašajo k nam te nezaželene modele, ki so sporni zlasti z vidika vzgoje mladine.

Luka Petrič: SMS-sporočila, ki jih je Zahovič pisal Ibraimiju, so groba kršitev. Nedopustno je v odnosu nadrejenega do podrejenega. Sprašujem se, ali resno tako razmišlja, kot je bilo soditi po SMS-ih, ali pa je to samo njegova taktika oziroma nekakšen psihoteror, da posameznika motivira in ga drži v šahu. Je pa sporno že to, da so spustili navijače na trening, saj nimajo tam kaj iskati, kaj šele, da fizično obračunavajo z igralci.
Matej Rijavec: Poznavajoč zgodovino Zahovičevih konfliktov z raznoraznimi nogometnimi deležniki, je bilo najbrž samo vprašanje časa, kdaj se mu bo zgodil tako silovit konflikt s katerim od nogometašev, da vsega prahu ne bo mogoče kar tako pomesti pod preprogo. Stresna sezona je prižgala iskro za ogenj v strehi. Kar nekaj je bilo dogodkov v zadnjih letih, kjer se zdi, da je bil vzorec njegovega obnašanja podoben kot pri tej aferi, spomnimo se na primer incidenta s predsednikom NZS-ja Aleksandrom Čeferinom in generalnim sekretarjem Alešem Zavrlom na derbiju v Stožicah pred štirimi leti ter septembrsko dogajanje v Zavrču. Tudi s slačilnico je že imel težave. Pred letom in pol je, denimo, v Mariboru odmeval primer "namišljeni kapetan", a tedaj duh ni ušel iz steklenice. Tokrat je. Zahovič se zdaj verjetno nekaj časa ne bo izpostavljal. Če bodo izidi dobri, se bo dogajanje umirilo, če ne bo lovorik, se obetajo novi vroči dnevi. Vsekakor pa sta močno prizadeta Zahovičev ugled in ugled kluba.


Je trener Olimpije Marko Nikolić dobil primerno kazen, sedem tekem prepovedi vodenja in včeraj tudi slovo od Olimpije?
Dejan Obrez: Tu gledam malce drugače. Pri pisanju SMS-sporočil pomisliš, kaj boš napisal, med tekmo pa se reče marsikaj, zato mislim, da bi lahko Nikolić dobil blažjo kazen. Na njegove opazke ne gledam kot na katastrofo, saj sem bil tudi sam športnik in vem, da na igrišču rečeš marsikaj, a se potem to hitro pozabi. Drugače je seveda, če se zgodba vleče še na treningih, ampak pri Olimpiji tega ni bilo.

Andrej Stare: Mislim, da je ta kazen sedmih tekem primerna, morda še celo prenizka. Svetovni nogomet, Fifa, Uefa, vsi so se zavezali k projektu boja proti rasizmu in tu velja ničelna toleranca. Tudi v afektu si trener neke ekipe, ki bi bila rada državni prvak, ne sme privoščiti takšnih besed, je pa to očitno Nikolićev način komuniciranja, torej uporaba psovk za vsako ceno.

Luka Petrič: Prav je, da je dobil konkretno kazen, vsaj za slovenske razmere, sem pa presenečen, da ga je vodstvo kluba zamenjalo po tem, ko ga je kaznovala Nogometna zveza. Zakaj ga niso zamenjali takoj, ko se je zgodil incident, ampak šele zdaj, ko je dobil kazen? Razumem menjavo zaradi rasizma, ne razumem menjave zaradi kazni. Prej bi pričakoval, da bodo do konca letošnjega prvenstva pripeljali začasnega trenerja.
Matej Rijavec: Po disciplinskem pravilniku NZS-ja za njegov prekršek manj kot pet tekem prepovedi vodenja ekipe ne bi mogel dobiti. Disciplinski sodnik se je za kazen sedmih tekem najbrž odločil, ker jih je bilo toliko do konca sezone. Če bi jih bilo šest, bi prejel šest tekem kazni, če bi jih bilo osem, pa osem tekem kazni. Takoj, ko ga je kamera ujela pri izrečenih besedah, je bilo torej jasno, da ga čaka vsaj pet tekem kazni. Razen, če se NZS ne bi odločil za uvedbo disciplinskega postopka, kar pa je bilo ob vseh mednarodnih kampanjah proti rasizmu v nogometu takorekoč nemogoče. Izgovori, da v omenjeni opazki ni bilo nikakršnega namena žalitve na rasni osnovi ali česa podobnega, pa so podobni izgovorom športnikov, ki jih ujamejo pri zlorabi nedovoljenih poživil, češ da ne vedo, kako so se sledi teh poživil znašle v njihovem telesu. Tudi če res ne vedo, je dopinški test pozitiven. In morajo nositi posledice, četudi je šlo za nenameren vnos prepovedanih snovi v telo. S pritožbo bi zato Nikoliću uspelo kvečjemu le znižati kazen na pet tekem, a tudi v tem primeru ne bi mogel voditi moštva na bržkone odločilnem derbiju proti Mariboru 7. maja. S prekinitvijo pogodbe je Mandarić povlekel najbolj rigorozno potezo, a njegovi pravi nameni še niso popolnoma jasni. Morda ima skritega kakšnega aduta v rokavu, za katerega v tem trenutku še ne vemo. Če bo na klop Olimpije sedel nov trener, bomo na odločitev o Nikolićevem slovesu začeli gledati z nekoliko drugačega zornega kota, saj se bomo začeli spraševati, ali ni morda Mandarić poleg "plačila" za veliko napako trenerja, kar je navedel na novinarski konferenci, želel tudi čim boljšo rešitev na klopi v odločilnem delu sezone.


Komu dajete prednost v boju za naslov, Olimpiji ali Mariboru?
Dejan Obrez: Morda je tekma v Krškem pokazala, da se Maribor vendarle malce dviguje, a je tudi Olimpija pokazala zrelost v Domžalah. Pričakujem, da se bo mrtvi tek nadaljeval, še najlepše pa bi bilo, čeprav pravijo, da se prvenstva odločajo na "malih" tekmah, da bi o prvaku odločil večni derbi. V Stožicah bo 7. maja praznik nogometa in to bo največja promocija za naš nogomet.

Andrej Stare: Možnosti so 50:50. Olimpija sicer ima dve točki prednosti, čaka jo še derbi z Mariborom v Stožicah, ima pa tudi tri težka gostovanja (Luka Koper, Celje, Rudar). Maribor ima kakovostnejši izbor igralcev kot Olimpija. Medtem ko pri Olimpiji vsak krog nekdo odpade in zaradi nepripravljenosti pokajo mišice, se pri Mariboru en igralec manj ne pozna toliko. Ne more se igralec, kot je Eleke, vsako tekmo držati za mišico. Očitno ni dobro pripravljen ali pa se slabo ogreje.

Luka Petrič: Težko bi ugibal, preveč spremenljivk je. Že če bi bilo vse normalno, bi bil razplet negotov, menim pa, da je Maribor v rahli prednosti zaradi izkušenj, saj je moštvo že dlje časa skupaj in vajeno boja za naslov.
Matej Rijavec: Mariboru. Zaradi daljše klopi in večjih izkušenj igralcev v podobnih položajih. Olimpiji po poškodbi Blessinga Elekeja primanjkuje pravih napadalcev. Zanimivo bo spremljati že sobotno tekmo, ko v Stožicah gostuje Krško s tremi nabrušenimi posojenimi nogometaši Maribora v prvi postavi.


Barcelona je s tremi zaporednimi porazi zapletla položaj v španskem prvenstvu. Kdo bo zmagovalec La lige?
Dejan Obrez: Pred dvema tednoma bi si upal dati roko v ogenj, da bo Barcelona. Po tekmah južnoameriških kvalikacij za SP se nikakor ne more sestaviti, Messi, Neymar in Suarez so padli v formi. Tudi meni je uganka, da ekipa ki je blestela, kot je rekel Goran (Obrez), kot da bi ugasnili luč. Izpadli so iz Lige prvakov in pod vprašaj postavili naslov v Španiji. Med tremi, ki so v igri, bi se težko odločil, a Barcelona ima za zdaj še vse v svojih rokah. Zanimivo bo videti, ali se bo zdaj znala postaviti na noge. Bi pa osebno privoščil naslov Janu Oblaku.

Andrej Stare: Krize Barcelone mora biti tudi enkrat konec. Na roke ji gre, da sta Atletico in Real ostala v Ligi prvakov in se lahko osredotočijo le na prvenstvo in pokal. Vse je še mogoče, bi pa privoščil, da je prvak Jan Oblak.

Luka Petrič: Pred dvema tednoma bi vsak rekel Barcelona, a zdaj se je zapletlo. Real ima najtežji spored, Atletico je super suveren in ne izgublja točk, ne privošči si spodrsljajev, je pa Barca še vedno Barca. Če je glavni problem izčrpanost, kar mnogi menijo, čaka Barcelono zahtevna preizkušnja že v naslednjem krogu, saj že med tednom igra v La Coruni. Res pa je, da se Barceloni ni več treba obremenjevati z Ligo prvakov. Barcelona ima kratko klop, glavni igralci Messi, Neymar in Suarez niso čisto pravi, je pa zanimivo, da v nedeljo proti Valencii kljub zaostanku Enrique ni opravil nobene menjave in na primer ni vnesel kakšne svežine po bokih. Če moram izbirati, bi rekel, da bo prvak Atletico. Pripisujem mu največ možnosti, ker dela najmanj napak.

Matej Rijavec:
Španskega prvenstva ne spremljam dovolj podrobno, da bi lahko relevantno ocenil situacijo. Kljub krizi, v kateri se je znašla, bom rekel Barcelona, ker ni več obremenjena s polfinalom Lige prvakov.


Kakšen pa bo po vašem razplet v Ligi prvakov?
Dejan Obrez: Rad bi, da Ligo prvakov osvoji Jan Oblak, res pa je, da navijam za Angleže, tako v Ligi prvakov kot v Evropski ligi. A realno ima Manchester City najmanj možnosti. Z Goranom, ki je privrženec španskega nogometa, se pogosto 'bockava' in zadnja leta sem moral bil bolj tiho, zdaj pa spet prihajam na zeleno vejo, čeprav so jasno minili časi, ko so bili trije angleški klubi v polfinalu Lige prvakov.

Andrej Stare: Mislim, da se bosta v finalu srečala Real in Bayern, čeprav Bayern ne bo imel lahkega dela z granitno obrambo Atletica.

Luka Petrič: Z žrebom sta verjetno najbolj zadovoljna Manchester City in Real Madrid, saj si nihče ni želel Atletica, ker je proti njemu najteže igrati. Bayern je bil v zadnjih treh letih, odkar ga vodi trener Guardiola, že precej bolj suveren, kot je zdaj. Od vseh ga najlaže izloči Atletico, zato bi mu v tem dvoboju celo dal rahlo prednost. Atletico težko prejema gole, vratar Jan Oblak je suveren in v vsaki prvini dobi vsaj štiri zvezdice od petih. Že pri Benfici se je videlo, da je zelo prepričljiv, ko ima pred seboj stabilno obrambo, isto se dogaja pri Atleticu. V zadnjih treh sezonah je skoraj 60-krat mrežo ohranil nedotaknjeno, kar je fantastičen izkupiček.
Matej Rijavec: Real Madrid bo v finalu premagal Bayern.


V reprezentanci sta precej neopazna, v klubu prvi violini: Josip Iličić kot prvi napadalec Fiorentine, Valter Birsa kot prvi organizator napada Chieva. Kako komentirate, da za reprezentanco ne dajeta tistega, kar znata?
Dejan Obrez: Vprašajmo se, ali je to res zgolj njuna krivda? Morda v reprezentanci ne čutita takšnega zaupanja. Ne vem, ne bi rad govoril čez strokovno vodstvo, a to je vprašanje predvsem za vodstvo reprezentance, da se malo pogovorijo z obema in si porazdelijo vloge. Vse s ciljem, da bi slovenska reprezentanca kazala boljši obraz. Vsekakor ju bo treba prebuditi, sicer se nam ne piše dobro. Sem pa vesel, da se uveljavljajo nekateri mlajši, na primer Verbič in Bezjak. To je pozitiven vidik zadnjih reprezentančnih akcij.

Andrej Stare: Iličića čakam že 40 tekem, da bo eksplodiral, tudi Birsa je imel že boljše trenutke. Če bi igrala tako, kot pri svojih klubih, mislim, da za našo reprezentanco ne bi bilo zime in bi bila vsaj 20 odstotkov boljša.

Luka Petrič: Ker je drugačen sistem igre, predvsem ker je reprezentanca v zadnjem ciklu igrala manj odprto kot Fiorentina in si Katanec težko privošči, da bi dal Iličiću proste roke. Najboljša tekma slovenske reprezentance v zadnjem obdobju je bila tista proti Ukrajini doma, ko Iličić ni začel. Tipična igra, z vrlinami vseh uspešnih slovenskih reprezentanc: borbena, da se igralci zarijejo v zemljo, da bi le iztržili ugoden izid. Je pa seveda jasno, da Iličić lahko da reprezentanci dodano vrednost, spomnim naj le, kako je "odprl" Angleže.
Matej Rijavec: O tem bi lahko razpravljali na dolgo in široko, a bom odgovoril na kratko in z vprašanjem. Vsaka ekipa ima svoje zakonitosti in svojo dinamiko. Zakaj je Eleke pri Gorici blestel, v Olimpiji pa ne?

SMS-sporočila, ki jih je Zahovič pisal Ibraimiju, so groba kršitev. Nedopustno je v odnosu nadrejenega do podrejenega. Sprašujem se, ali resno tako razmišlja, kot je bilo soditi po SMS-ih, ali pa je to samo njegova taktika oziroma nekakšen psihoteror, da posameznika motivira in ga drži v šahu.

Luka Petrič

Tudi v afektu si trener neke ekipe, ki bi bila rada državni prvak, ne sme privoščiti takšnih besed, je pa to očitno Nikolićev način komuniciranja, torej uporaba psovk za vsako ceno.

Andrej Stare

Morda je tekma v Krškem pokazala, da se Maribor vendarle malce dviguje, a je tudi Olimpija pokazala zrelost v Domžalah. Pričakujem, da se bo mrtvi tek nadaljeval, še najlepše pa bi bilo, čeprav pravijo, da se prvenstva odločajo na "malih" tekmah, da bi o prvaku odločil večni derbi.

Dejan Obrez

Pred letom in pol je, denimo, v Mariboru odmeval primer "namišljeni kapetan", a tedaj duh ni ušel iz steklenice. Tokrat je. Zahovič se zdaj verjetno nekaj časa ne bo izpostavljal. Če bodo izidi dobri, se bo dogajanje umirilo, če ne bo lovorik, se obetajo novi vroči dnevi.

Matej Rijavec
Andrej Stare o navijaški kulturi in rasizmu