Žreb 3. predkroga Lige prvakov bo 15. julija, tako da bo Maribor za naslednjega tekmeca izvedel še pred povratno tekmo 2. predkroga. Foto: EPA
Žreb 3. predkroga Lige prvakov bo 15. julija, tako da bo Maribor za naslednjega tekmeca izvedel še pred povratno tekmo 2. predkroga. Foto: EPA
Kapetan Tavares s pokalom
Mariborčani, obogateni z deveto zvezdico, želijo ponoviti lansko poletno evforijo, ko jih je pred vstopom v skupinski del Evropske lige zaustavil šele Palermo. Foto: MMC RTV SLO
Žreb kvalifikacij za Ligo prvakov
Tabela dvobojev 2. kroga kvalifikacij Lige prvakov. Foto: EPA
Odzivi na žreb evropskih pokalov

Slovenski prvak je pristal med nosilci v 2. predkrogu, v katerem mu je žreb namenil najlažjega tekmeca na papirju: zmagovalca obračuna FC Santa Coloma - Dudelange.

Za uvod evropskega poletja "palček"
Andorski ali luksemburški prvak vsekakor ne bi smel biti resna ovira na poti v 3. predkrog kvalifikacij za Ligo prvakov. Prva tekma bo v Ljudskem vrtu, nato pa bodo "vijoličasti" gostovali. Prve tekme bodo 12. ali 13. julija, povratna srečanja pa bodo teden pozneje (19./20. julija).

Drugi mogoči nasprotniki Maribora so bili: Borac Banja Luka (BiH), Mogren (ČrG), Tobol Kostanaj (KAZ) in Skenderbeu (ALB). Razumljivo so nad razpletom žreba navdušeni tudi v štajerski prestolnici.

Zahović: Blizu osnovnemu cilju v Evropi
"Sem zelo zadovoljen, kajti v tem dvoboju smo veliki favoriti. S tem smo na dobri poti do uresničitve našega osnovnega cilja, to je odigrati šest tekem v Evropi. Nimamo nekih želja, kdo od dvojice Santa Coloma ali Dudelange se bo potem z nami dejansko pomeril," je za MMC poudaril športni direktor "vijoličastih" Zlatko Zahović, ki je obenem napovedal prihod novega branilca. V kratkem naj bi v Ljudski vrt prišel branilec iz Južne Amerike, bolj konkreten pa Zahović ni želel biti.

Milanič: Priigrati si čim boljše izhodišče
Z Zahovičevimi besedami se strinja tudi trener Darko Milanič. "Glede na možne nasprotnike, ki niso bili v statusu nosilcev, smo lahko zadovoljni z razpletom. Prvi namen je zdaj zbrati informacije o obeh ekipah, prvaku Luksemburga in Andore. Ne glede na to, kdo bo uspešnejši v prvem krogu, velja za nas isto načelo. Skušali bomo že od prve minute na domači tekmi biti ekipa, ki bo imela žogo v posesti in prevladovala na igrišču, da bi si priigrali čim boljše izhodišče pred povratnim dvobojem," je za spletno stran kluba povedal Milanič in dodal.

"Lahko povem, da imajo Luksemburžani več izkušenj z igranjem v Evropi, da so nekajkrat tudi presenetili, lani so v prvem krogu doma premagali dansko ekipo. Nekaj izkušenj imajo, imajo tudi veliko tujcev. O tekmecu iz Andore ne vem praktično nič in mislim, da je Dudelange boljši."

Tretji predkrog bo 26./27. julija in 2./3. avgusta, nato pa bo sledil še "play-off" (16./17. in 23./24. avgust).

Išče se še 10 klubov za elito
Maribor
je kot prvak Prve lige si del skupine 54 najboljših evropskih klubov, ki se potegujejo za nastop v skupinskem delu najbolj elitnega klubskega tekmovanja v Evropi. Za skupinski del je že znanih 22 imen, za preostalih 10 mest pa se bodo v ločenih kvalifikacijah pomerili prvaki (5) in najvišje uvrščena moštva iz najmočnejših evropskih lig (5).

Finale letošnje Lige prvakov bo 19. maja 2012 v Münchnu.

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 2. predkrog, 12. ali 13. julija:
MARIBOR - FC SANTA COLOMA (AND) ali DUDELANGE (LUKS)

MACCABI HAIFA - BORAC BANJA LUKA
MOGREN (ČRG) - LITEX LOVEĆ
SKENDERBEU - APOEL (CIP)
SLOVAN BRATISLAVA - TOBOL (KAZ)

STURM (AVT) - VIDEOTON (MAD)
ZESTAFONI (GRU) - DACIA (MOL)
DINAMO ZAGREB - NEFTČI (AZB)
PJUNIK (ARM) - PLZEN (ČEŠ)

PARTIZAN BEOGRAD - SKENDIJA (MAK)
TRE FIORI (SMR) ali VALLETTA (MAL) - EKRANAS (LIT)
MALMÖ - TORSHAVN (FER)
SHAMROCK ROVERS (IRS) - FLORA (EST)

ROSENBORG - BREIDABLIK (ISL)
HJK (FIN) - BANGOR CITY (WAL)
SKONTO (LAT) - WISLA KRAKOW (POL)
LINFIELD (S. IRS) - BATE BORISOV (BLR)

Povratne tekme bodo 19. ali 20. julija.

1. predkrog, 28. ali 29. junija:
TRE FIORI (SMR) - VALLETTA (MLT)
FC SANTA COLOMA (AND) - DUDELANGE (LUKS)

Povratni tekmi bosta 5. ali 6. julija.

Odzivi na žreb evropskih pokalov