Po prijateljski tekmi med Francijo in Nemčijo je na stadionu vladala zmeda, vsi so bili šokirani in so z mobilnimi telefoni preverjali, ali je z njihovimi najbližjimi vse v redu. Foto: EPA
Po prijateljski tekmi med Francijo in Nemčijo je na stadionu vladala zmeda, vsi so bili šokirani in so z mobilnimi telefoni preverjali, ali je z njihovimi najbližjimi vse v redu. Foto: EPA

Ko je bilo na prijateljski nogometni tekmi med Francijo in Nemčijo v prvem polčasu slišati eksplozije, nihče ni slutil, kaj se v resnici dogaja in kakšne so oziroma bodo razsežnosti terorističnih napadov. Španski sodnik Antonio Mateu Lahoz je povedal, da niti on niti igralci niso niti slučajno vedeli, za kaj gre. "Šele ob koncu tekme smo izvedeli. Zaradi varnosti nas niso spustili s stadiona do polnoči. To so bili res težki trenutki," je povedal Lahoz.

Gledalci so se po tekmi s tribun preselili na igrišče in čakali, da odprejo izhodna vrata. Ko so jih evakuirali, so številni prepevali Marseljezo. Nemška nogometna reprezentanca je noč preživela kar na stadionu, na letališče pa so jih namesto z moštvenim avtobusom (to bi bilo preveč tvegano) prepeljali s kombiji. Šele danes dopoldne se je "elf" s posebnim letalom vrnil v Frankfurt. Po prvotnem načrtu bi moralo letalo Lufthanse že opolnoči poleteti proti Hannovru.

Jasno, po tekmi ni bilo nobene novinarske konference. Ko si tako blizu smrti, tako blizu grozljivemu zločinu, je povsem vseeno, kako si igral ali zakaj si izgubil (2:0). "Vladala sta velika negotovost in strah, vsi smo bili šokirani," je povedal direktor nemške reprezentance Oliver Bierhoff. Nemci so že zjutraj doživeli neprijetno izkušnjo, saj so morali zaradi grožnje z bombo (izkazalo se je, da je lažna) za nekaj časa zapustiti hotel Molitor.

Nemška reprezentanca je za danes odpovedala vse dejavnosti. Torkova prijateljska tekma proti Nizozemski (v Hannovru) je pod velikim vprašajem, medtem pa francoski športni časnik L'Equipe poroča, da je že odpovedana tekma (prav tako 17. novembra) med Anglijo in Francijo, vendar to ni res. Da so za ta konec tedna odpovedane vse športne prireditve v Parizu in okolici, je samoumevno.

Z vsega sveta v Francijo prihajajo sporočila podpore. Pri nogometnem klubu Arsenal (Olivier Giroud in Laurent Koscielny sta bila včeraj na igrišču) so zapisali: "Vse naše misli so pri vseh v Parizu."

Številne tekme so se začele z minuto molka, tudi dvoboj južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 med Argentino in Brazilijo.

Mednarodni olimpijski komite je zastavo spustil na pol droga.

Izredna poročila po terorističnih napadih v Parizu
Izredna poročila po terorističnih napadih v Parizu