Aleksander Čeferin je predsednik Evropske nogometne zveze postal septembra. Foto: EPA
Aleksander Čeferin je predsednik Evropske nogometne zveze postal septembra. Foto: EPA

Čeferin pravi, da bi omejitve vstopa v ZDA lahko pomenile tudi prepoved vstopa v državo igralcem, navijačem ali novinarjem, kar bi bil hud udarec za ameriško kandidaturo za svetovno prvenstvo 2026. ZDA so za zdaj glavni favorit za organizacijo tega prvenstva.

Prvotno 90-dnevno Trumpovo omejitev imigracij iz sedmih večinsko muslimanskih držav je zvezno sodišče zavrnilo, a Trump je odločen predstaviti nov podoben ukaz, ki bi vsaj začasno omejil imigracije iz omenjenih držav.

Ameriška nogometna zveza ni komentirala Čeferinovih besed, prav tako še ni javno objavila namere o kandidaturi za SP 2026. Prepričana pa je, da bo dobila vsa vladna zagotovila, da bo lahko izpolnila zahteve Fife in da med turnirjem ne bo nikakršnih omejitev - začasnih ali drugačnih.

SP 2026 bo prvo z 48 reprezentancami, končna odločitev o tem, koliko mest bo pripadlo vsaki izmed konfederacij, pa bo verjetno padla 30. marca. Uefa bo za Evropo zahtevala 16 mest, tri več, kot jih ima zdaj, zahtevala pa bo tudi to, da v vsaki izmed skupin igra zgolj po ena evropska reprezentanca.

"Pri tem bomo vztrajali. To se mora zgoditi, v nasprotnem primeru bomo stvari kar precej zakomplicirali. Dve ali tri članice naše zveze so menile, da bi morali zahtevati 20 oziroma celo 24 mest. A nočem pretiravati, moramo biti realistični. Zahtevati polovico mest na SP-ju bi bilo arogantno," je dejal Čeferin.

Ta se je dotaknil tudi tega, da bi izstop Velike Britanije iz Evropske unije (brexit) lahko škodil otoškim možnostim za organizacijo velikih tekem. Kot dokaz za dodatne zaplete je navedel primer nogometaša PSG-ja Sergea Aurierja, ki so mu britanske oblasti lani prepovedale vstop v državo, ker je bil v preiskavi zaradi udarca policista.

"Bil sem zelo razočaran, ko Aurierju niso dovolili vstopa. To pa se bo še poslabšalo, ko se bo zgodil brexit. Lahko bi imeli resne težave. Neymar in Lionel Messi sta oba v preiskavah. Letos je finale Lige prvakov v Cardiffu. Predstavljajte si, da ju ne bi spustili v državo," je še povedal Čeferin.