Roman Bezjak je po slabih štirih letih znova zaigral na Bonifiki, kjer je enkrat zadel tudi v slovenskem prvenstvu. Skupaj je v Prvi ligi TS na 108 tekmah dosegel 34 golov. Foto: www.alesfevzer.com
Roman Bezjak je po slabih štirih letih znova zaigral na Bonifiki, kjer je enkrat zadel tudi v slovenskem prvenstvu. Skupaj je v Prvi ligi TS na 108 tekmah dosegel 34 golov. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Skubic
Nejc Skubic je bil v reprezentanco prvič vpoklican lani avgusta pred tekmama proti Švici in Estoniji. Tokrat je dočakal tudi prve minute na zelenici. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija v Kopru prvič ugnala Makedonijo
Zadetek Bezjaka po Verbičevi podaji
Analiza po koncu tekme Slovenija - Makedonija

"Dolgo smo ga čakali. Včasih je treba biti v življenju potrpežljiv in v pravem trenutku te nekaj nagradi," si je oddahnil po prvencu, zaradi katerega si bo tako kot tisto deževno popoldne na Finskem (2:0) tudi 23. marec 2016 in vetrovni večer v Kopru zapomnil za vselej.
Po zmagi na prijateljski tekmi nad Makedonijo z 1:0 je za Aljažem Struno in Nejcem Skubicem kot tretji izmed slovenskih nogometašev odgovarjal na vprašanja novinarjev kar v sobi za novinarske konference, kamor so iz zunanjega šotora zaradi burje in mraza prestavili t. i. mešano cono.

Zapravljeno priložnost si je izbil iz glave
27-letni Korošec je devetič igral za reprezentanco. Že v prvem polčasu je imel dve priložnosti, v 18. minuti je prvi na tekmi poskrbel za nevarnost pred makedonskimi vrati. Po podaji Josipa Iličića in odboju žoge od enega izmed gostujočih nogometašev je streljal z desnico, toda preslabo in žoga je postala plen vratarja Stoleta Dimitrievskega.

"Zapravljeno priložnost sem si želel čim prej izbiti iz glave, ker sem vedel, da bo še prišla priložnost. Če ne pozabiš, po navadi zgrešiš še drugo. Trudil sem se še naprej in bil nagrajen," je opisal, kaj se mu je pletlo po glavi po dogodku sredi prvega polčasa.

V 58. minuti je bil po izjemni akciji Benjamina Verbiča (ta je že ob koncu prvega dela pripravil dobro priložnost Bojanu Jokiću) uspešnejši, ko je v podobnem položaju žogo sprejel z desnico, nato pa si jo namestil na levo nogo in z diagonalnim strelom zatresel mrežo za edini gol na tekmi in prekinitev pet tekem dolgega strelskega posta Slovenije na prijateljskih srečanjih (Alžirija, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Katar).
Drugi strelec hrvaškega prvenstva
"Verjetno se še ni pozabila kemija iz Celja. Mislim pa, da je še veliko prostora za uigravanje. Lahko smo še veliko boljši," je dejal o sodelovanju s skoraj pet let mlajšim Verbičem, s katerim sta nekoč nosila celjski dres.
Skupaj sta v slovenski ligi odigrala 13 tekem - 12 v sezoni 2011/12, zadnjo pa v 1. krogu sezone 2012/13. Po štirih zadetkih v uvodnih šestih krogih se je avgusta 2012 Bezjak preselil v Ludogorec, kjer je pustil velik pečat in ostal do lanskega poletja. Med drugim je z Bolgari nastopil tudi v Ligi prvakov in na Anfieldu proti Liverpoolu zadel vratnico. Sledilo je nekaj težav zaradi poškodbe in manjša minutaža, nov izziv pa je nato našel pri Rijeki, kjer zdaj redno igra in zadeva. Z 12 goli si trenutno deli drugo mesto na lestvici strelcev hrvaškega prvenstva.
"Prav želja po igranju me je prepričala, da sem se iz Bolgarije preselil na Reko, saj sem vedel, da lahko napredujem. Ne gledam toliko na zadetke, ampak na to, da čim več igram in na najboljši način pomagam ekipi," je poudaril. Pri Makedoncih sta sinoči igrala njegova klubska soigralca, branilca Stefan Ristovski in Leonard Žuta.

Vedno pripravljen, da vskoči
Novembra si je Bezjak po povratni tekmi dodatnih kvalifikacij proti Ukrajini prislužil posebne pohvale Srečka Katanca, češ da ima "odlike, zahtevane v modernem nogometu". S tem je selektor nepričakovano izpostavil nogometaša, ki je bil ob tisti akciji vpoklican šele pozneje, po hudi poškodbi Roberta Berića.

"Nič me ni presenetilo. V vsakem trenutku sem bil pripravljen, nikoli se nisem počutil oddaljenega od te reprezentance. Vedno sem bil na širšem seznamu in vedel sem, da lahko pride kaj vmes," zapostavljenosti v rednem delu prejšnjih kvalifikacij ne pripisuje velikega pomena.
Struna: Začel sem v krču, potem sem se sprostil
Aljaž Struna je na priložnost čakal še dlje kot koroški napadalec. Prejšnjo sredo je pri 25 letih dočakal prvi vpoklic v člansko vrsto, sedem dni pozneje pa nekoliko presenetljivo začel v prvi postavi kot osrednji branilec ob Boštjanu Cesarju, saj pri Palermu večkrat igra na desnem boku.
"Nekaj najlepšega je, da sem lahko debitiral na stadionu, kjer sem začel kariero. Zadovoljen sem z ekipo in svojo igro, čeprav je v burji težko igrati, pa tudi igrišče ni bilo najboljše. Kot novinec sem začel tekmo malo v krču, a sem se tako kot soigralci hitro sprostil. Mislim, da je prav, da je selektor ponudil priložnost čim več igralcem," je pokomentiral menjavo ob polčasu, ko je mesto na zelenici prepustil Miralu Samardžiću.

Skubic: Zmaga pomembna za samozavest
Vso tekmo je ob debiju igral Skubic in vložil resno kandidaturo za redno igranje na položaju desnega bočnega branilca, kjer ima Katanec kar velik izbor možnosti (Petar Stojanović, brata Struna ...).

"Zmaga je pomembna za samozavest, tudi zaradi sprememb v reprezentanci. Vesel sem, da mi je selektor dal priložnost. Že pri Zdravljici sem imel kocine pokonci, saj je bilo to nekaj novega zame. Če gre za reprezentanco, ni tako težko igrati tudi brez veliko skupnih treningov. Tu daš mogoče še tisti kanček več od sebe, ker veš, da zastopaš barve svoje države. Mislim, da bo do začetka kvalifikacij dovolj časa, da se uigramo," je razmišljal Bezjakov vrstnik iz letnika 1989, ki se je po januarskem prestopu iz Domžal odlično znašel pri trenutno tretjeuvrščeni ekipi turškega prvenstva Konyasporju.

Slovenija v Kopru prvič ugnala Makedonijo
Zadetek Bezjaka po Verbičevi podaji
Analiza po koncu tekme Slovenija - Makedonija