Avstralke so do velike priložnosti prišle že v uvodni minuti, ko se je Sam Kerr na levi strani sama prebila pred vratarko Ingrid Hjelmseth, a ustrelila mimo desne vratnice.

Norvežanke, svetovne prvakinje iz leta 1995, gredo v četrtfinale. Foto: EPA
Norvežanke, svetovne prvakinje iz leta 1995, gredo v četrtfinale. Foto: EPA

Herlovsenova zabila za vodstvo Norveške
In kdor ne da, dobi. V 31. minuti je namreč Isabell Herlovsen lepo vtekla na podajo z desne strani, ušla avstralski obrambi, nato pa s strelom za levo vratnico matirala Lydio Williams.

Isabell Herlovsen je zadela za vodstvo Norveške. Foto: Reuters
Isabell Herlovsen je zadela za vodstvo Norveške. Foto: Reuters

Po ogledu videposnetka razveljavljena enajstmetrovka

Tik pred koncem prvega polčasa je nemška sodnica Riem Hussein najprej pokazala na belo točko za Avstralijo, saj je ocenila, da je branilka Maria Thorisdottir žogo odbila z roko. A Norvežanke so zahtevale ogled videosodnika, po katerem je Husseinova spremenila odločitev. Statistika prvega polčasa: posest žoge 60:40 za Avstralijo, skupaj streli in streli v okvir vrat pa 5:3 oziroma 3:1 za Norveško.

Avstralke izenačile iz kota

Isabell Herlovsen zadela za vodstvo Norveške

V drugem polčasu so Avstralke napadale za izenačenje. V 59. minuti je Kerrova zatresla mrežo Norveške, a je bil gol razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. "Matilde" so tudi v nadaljevanju iskale poti do norveškega gola, a so se Skandinavke brez težav branile. In ko je že kazalo, da bodo Norvežanke vzdržale do konca, so Avstralke v 83. minuti izenačile. Elise Kellond-Knight je podala iz kota, žoga pa je nato mimo številnih nog končala v mali mrežici za 1:1.

Avstralke se veselijo izenačenja v 83. minuti. Foto: EPA
Avstralke se veselijo izenačenja v 83. minuti. Foto: EPA

Graham Hansenova stresla vratnico
V 93. minuti je Caroline Graham Hansen z izjemnim diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora stresla vratnico, žoga se je dobesedno kotalila po golovi črti, vendar je ni prečkala. Na vrsti je bil podaljšek.

Norvežanke dobile enajstmetrovke s 4:1
V njem sta si obe ekipi priigrali lepe priložnosti. V 104. minuti je bila pri Avstraliji izključena Alanna Kennedy. Ob koncu prvega dela podaljška je Vilde Boe Risa stresla prečko. Tudi drugi podaljšek ni prinesel odločitve, tako da so bile na vrsti enajstmetrovke. Norvežanke so jih izvajale brezhibno, medtem ko so Avstralke zapravile prvi dve. Ko je nato v četrti seriji Ingrid Syrstad Engen zabila za 4:1 (skupno 5:2), se je slavje Norvežank začelo.

V prvem dvoboju osmine finala je Nemčija s 3:0 porazila Nigerijo.

V nedeljo bosta na sporedu tekmi Anglija - Kamerun in Francija - Brazilija, v ponedeljek Španija - ZDA in Švedska - Kanada, v torek pa Italija - Kitajska in Nizozemska - Japonska.

NOGOMET
8. SVETOVNO PRVENSTVO (Ž)
OSMINA FINALA, Francija

NEMČIJA - Nigerija 3:0 (2:0)
Popp 20., Däbritz 27./11-m, Schuller 82.

NORVEŠKA - Avstralija *5:2 (1:1, 1:0)
Herlovsen 31.; Kellond-Knight 83.
RK: Kennedy 104./Avstralija
* - po streljanju enajstmetrovk

Nedelja ob 17.30:
ANGLIJA - KAMERUN

Ob 21.00:
FRANCIJA - BRAZILIJA

Ponedeljek ob 18.00:
ŠPANIJA - ZDA

Ob 21.00:
ŠVEDSKA - KANADA

Torek ob 18.00:
ITALIJA - KITAJSKA

Ob 21.00:
NIZOZEMSKA - JAPONSKA

Četrtfinalni boji bodo v četrtek in petek, polfinale 2. in 3. julija, tekma za tretje mesto 6. v Nici in finale 7. julija v Lyonu.