Milivoje Novaković je bil prvi strelec reprezentance, ki se je uvrstila na SP 2010 v Južni Afriki, kjer pa je za zgodovinsko napredovanje zmanjkal tudi kakšen njegov gol. Foto: EPA
Milivoje Novaković je bil prvi strelec reprezentance, ki se je uvrstila na SP 2010 v Južni Afriki, kjer pa je za zgodovinsko napredovanje zmanjkal tudi kakšen njegov gol. Foto: EPA
Milivoje Novakovič in Robert Koren
Milivoje Novakovič in Robert Koren sta bila nepogrešljiva člena Slovenije, zdaj pa sta se odpovedala nadaljnjim igram za izbrano vrsto, ki jo po novem v zadnjih mesecih vodi Slaviša Stojanović. Foto: MMC RTV SLO

"Nogometna zveza Slovenije obžaluje odločitev Ljubljančana, obenem pa mu želi še čim več dobrih predstav v klubski majici in sreče v zasebnem življenju," je bil kratek odziv NZS-ja na pričakovano odločitev "Nove", ki se zadnje tedni ni oglašal na klice selektorja Slaviše Stojanovića.


Izjava Milivoja Novakovića:
Odločil sem se, da z današnjim dnem končujem svojo kariero v slovenski nogometni reprezentanci. Na dres z državnim grbom sem bil vselej izjemno ponosen, igrati zanjo pa je bila zame velika čast.
Skupaj smo z veliko željo dosegli zgodovinske uspehe slovenskega nogometa. Zahvaljujem se soigralcem, strokovnemu štabu reprezentance in slovenskim navijačem za nepozabne športne trenutke, zmage in naša druženja.

Reprezentanci in selektorju želim vso srečo tudi v prihodnje. Še naprej bom navijal za fante na igrišču. Ostanite »velika klapa«.

Ko nam je bilo najtežje, smo najbolj držali skupaj. Naj tako tudi ostane.

Srečno!


Pri 32 letih odhaja drugi strelec Slovenije
Po Korenovem nedeljskem slovesu, ki ga je objavil na svoji spletni strani, je bil 32-letni Ljubljanča tako kot že dolgo nedosegljiv tudi za slovenske medije. Zato pa je kot vedno odgovoril na vprašanje kölnskega časnika Express: "Da, res je. Ne bom več na voljo reprezentančnemu selektorju."
Novaković je v dresu z državnim grbom debitiral na prijateljskem turnirju na Cipru februarja 2006, prvi zadetek (in obenem hat-trick) pa je dosegel maja 2006 v Celju proti reprezentanci Trinidada in Tobaga. V reprezentančni karieri je imel 54 nastopov in dosegel 19 zadetkov, kar ga za Zlatkom Zahovićem (35 golov) uvršča na drugo mesto lestvice strelcev. Napadalec Kölna je bil s petimi goli prvi strelec Slovenije v uspešnih kvalifikacijah za SP 2010 v Južni Afriki, medtem ko v neuspešnih kvalifikacijah za Euro 2012 ni bil tako uspešen in je zadel le dvakrat.