Radenko Mijatović je upravičil vlogo favorita in postal četrti predsednik Nogometne zveze Slovenije. Foto: BoBo
Radenko Mijatović je upravičil vlogo favorita in postal četrti predsednik Nogometne zveze Slovenije. Foto: BoBo
Matjaž Nemec in Radenko Mijatović
Mijatovićev protikandidat je bil Matjaž Nemec. Po izvolitvi je Mijatović zavzel spravljivo držo do tekmeca, ki mu je zadnje dni očital, da slovenskemu nogometu grozi prevzem sodniške organizacije. Ponudil mu je roko sodelovanja: "Povsod tam, kjer bomo videli, da bi lahko bil Matjaž koristen. Zakaj pa ne. Delati moramo v dobro nogometa." Foto: BoBo
Radenko Mijatović s podpredsedniki Danilom Kacijanom, Milanom Jarcem in Francijem Zavrlom (od leve proti desni). Foto: BoBo
Mijatović pričakovano prevzel vodenje NZS-ja
Mijatović bo s sodelovanjem skušal popraviti škodo
Novi predsednik Mijatović predstavil prve načrte

"Izkazali ste zaupanje tudi prejšnjemu predsedniku in vodstvu NZS-ja. Funkcije ne jemljem kot privilegij, ampak kot čast in obveznost, da nadaljujemo delo, ki je bilo že do zdaj dobro. Protikandidatu čestitam za korenito držo in borbo. Sem povezovalen, tako da vidim veliko priložnosti za sodelovanje. Vse dobro nogometu v prihodnje," so bile prve Mijatovićeve besede v nagovoru po izvolitvi.

Hitro je sledila tudi prva novinarska konferenca. "Hvala delegatom za veliko podporo, ki sem jo po pogovorih pred volitvami tudi pričakoval. Če sem iskren, pa tako prepričljive zmage vseeno nisem. Delegati so izkazali zaupanje delu nogometne zveze, strategiji, ki je postavljena, in kontinuiteti. Še enkrat se je izkazalo, da negativne kampanje ne prinašajo rezultata, poudarjanje vrednot in vztrajanje na resnici pa vedno," je poudaril Mijatović, ki je že prejel čestitko svojega predhodnika Čeferina. Predvideno je, da bo ta prihodnji četrtek prišel na prednovoletni sprejem NZS-ja.
Nemec: Težko je v tem sistemu
Nemec po porazu ni bil pretirano razočaran: "Kje pa. Ko sem začel kandidaturo, sem bil v nogometnem svetu popoln neznanec. Začel sem iz nič, prišel sem do finala. Težko je v tem sistemu, poleg tega v nogometnem svetu obstajajo dolgoletne vezi in krogi prijateljev, v katere je zelo težko priti. Vesel pa sem, da sem imel to priložnost. S svojim programom sem prinesel neko svežino, to je priznal tudi tekmec. Verjamem, da bodo znali uveljaviti tudi moje pobude, ki so dobre za slovenski nogomet. Lahko samo čestitam svojemu protikandidatu za zmago z dobrimi obeti in željami."
Skupščina se je začela ob 17.00, razglasitev zmagovalca pa je bila ob 19.20. To pomeni, da smo predsednika dobili kakšne tri četrt ure pozneje, kot je bilo predvideno, za nekoliko "drame" so poskrbele izenačene podpredsedniške volitve.

Znani trije podpredsedniki
V dvorani Nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju so poleg predsednika namreč volili še štiri podpredsednike. Za ta položaj se je potegovalo šest kandidatov. Za zdaj so znani trije podpredsedniki, četrtega pa bodo volili še enkrat. Milan Jarc (MNZ Maribor) in Danilo Kacijan (MNZ Murska Sobota) sta dobila po 19 glasov, Franci Zavrl (MNZ Ljubljana) pa 16.

Po 14 sta jih prejela Bojan Prašnikar (predlagalo ga je združenje trenerjev) in Stanko Glažar (MNZ Ptuj), Franc Kopatin (MNZ Nova Gorica) pa le devet. 30 delegatov je v drugem krogu med Prašnikarjem in Glažarjem glasovalo še enkrat, a sta oba prejela po 15 glasov. Pojavilo se je pravno vprašanje, ali tretji krog izpeljati danes ali na naslednji skupščini. Delegati so z glasovanjem podprli drugo možnost. Jarc, Zavrl in Glažar so podpredsedniško funkcijo opravljali že v Čeferinovem mandatu.
Za zdaj še ni jasno, ali bo zvezo po Čeferinu zapustil tudi generalni sekretar Aleš Zavrl. "Če se bo to zgodilo, bo težko. Težko bo najti kakovostno nadomestilo. A brez vsakogar, ki ga ni, se lahko in mora," je o tej temi povedal Mijatović.

Nemec obljubljal novosti
Kandidata za predsednika sta imela pred glasovanjem namesto sprva uradno predvidenih treh za predstavitev na voljo po deset minut. "Bil sem po vsej Sloveniji in predstavil program. Ima novosti, saj smo v takih časih in na prelomni točki, ko imamo v Uefi svoje ljudi," je uvodoma povedal Nemec. Dodal je: "Lahko si zadamo cilj, da smo najbolje organizirana zveza v tem delu Evrope."

Nemec je nato predstavil ključne točke svojega programa, med drugim so bili to mentorski pedagoški projekt, final four zmagovalcev tretjih lig in še več prisotnosti v medijih. "Treba si je postaviti višje cilje od hribov, ki nas obdajajo. Samo enotni bomo lahko naredili ta preboj. Moj prvi korak bo v smer, da se določeni konflikti razjasnijo. Zato je potreben pogum. Kdor misli, da mu je nekaj dano, se moti, za vse se moramo boriti," je dejal in za konec poudaril, da si v prihodnjem letu želi uvrstitev članske reprezentance na svetovno prvenstvo.

Mijatović pozval k sodelovanju
Mijatovićev nagovor je bil kratek. Poudarek je bil na pozivu k sodelovanju po burni volilni kampanji v zadnjem mesecu. "Nogometu smo naredili veliko škodo. Treba je usmeriti moči v popravljanje te škode, ki smo jo naredili v 30 dneh," je povedal Mijatović, ki je poklicno član uprave celjskega podjetja Cetis.
Od kandidatov za podpredsednike sta priložnost za nagovor izkoristila samo Kopatin in Kacijan. Po predstavitvi kandidatov se nihče od prisotnih delegatov ni javil za morebitno razpravo, ki jim je bila ponujena, zato je takoj sledilo tajno glasovanje.

Prvi so glasove oddali trije delegati Medobčinske nogometne zveze (MNZ) Celje. Po abecednem vrstnem redu zvez so sledili po dva delegata MNZ Gorenjske Kranj, Koper in Lendava. Nato je glasovala peterica delegatov MNZ Ljubljana, zatem pa še štirje iz MNZ Maribor, po trije iz Murske Sobote in Ptuja, dva iz Nove Gorice in po dva predstavnika sodnikov ter trenerjev.
Kot je znano, je 8. oktobra s predsedniškega mesta odstopil Čeferin, ki je bil slab mesec prej v Atenah izvoljen za sedmega predsednika Evropske nogometne zveze.

Mijatović pričakovano prevzel vodenje NZS-ja
Mijatović bo s sodelovanjem skušal popraviti škodo
Novi predsednik Mijatović predstavil prve načrte