Prizor z volilne skupščine NZS-ja februarja 2009, ko je bil za naslednika Rudija Zavrla izvoljen Ivan Simič. Zvezo je vodil do novembra 2010. Foto: www.alesfevzer.com
Prizor z volilne skupščine NZS-ja februarja 2009, ko je bil za naslednika Rudija Zavrla izvoljen Ivan Simič. Zvezo je vodil do novembra 2010. Foto: www.alesfevzer.com
Kakšen pečat so pustili Zavrl, Simič in Čeferin?
Nemec in Mijatović ne bosta menjala selektorja
Mijatović, Nemec in Simič o boju za predsednika NZS

Sprva mirna volilna kampanja se je konec novembra prelevila v precej razburljivejšo po umiku Ivana Simiča iz bitke za predsedniški položaj. V Medobčinski nogometni zvezi (MNZ) Ljubljana, ki ima na volilni skupščini največ glasov (5), naj bi se zelo kresala mnenja o tem, ali podpreti Mijatovića ali Simiča. Zaradi domnevnih groženj in pritiskov se je Simič sam izločil iz tekme, s tem pa po mnenju večine v vlogo velikega favorita za zmago postavil Mijatovića.
Nemec je v zadnjih dneh prešel v ofenzivo, koliko je bil uspešen pri prepričevanju volilnega telesa, pa bo znano danes od 17. ure dalje, ko se bo v športnem kompleksu Nacionalnega nogometnega centra Brdo začela skupščina.

Čeferin se "ne sme in ne želi vmešavati"
Aleksander Čeferin
se v nasprotju s prvotnimi napovedmi ni javno opredelil, koga bi sam podprl. "Ne smem in ne želim se vmešavati v volitve v NZS-ju," je pred dnevi po SMS-u sporočil Televiziji Slovenija. Mijatović kljub temu velja za njegovega človeka, saj je bil podpredsednik zveze v času Čeferinovega predsedovanja med letoma 2011 in 2016. Po odstopu Čeferina 8. oktobra opravlja tudi naloge predsednika.
Prvi mož Uefe je sicer v intervjuju za Večer sredi oktobra izjavil, da je Mijatovića pooblastil za vršilca dolžnosti predsednika tudi zaradi tega, ker mu je "vnaprej povedal, da ne bo kandidiral za predsednika, ker ne bi bilo prav, da predvolilne postopke vodi nekdo, ki je sam kandidat". Mijatović je nato dva tedna pozneje napovedal, da se vseeno podaja v bitko, po lastnih besedah tudi zato, ker je dobil zeleno luč pri zdajšnjem delodajalcu Cetisu. Je namreč član uprave celjskega podjetja, ki se ukvarja s tiskom varnostnih in komercialnih tiskovin.

Kako so razporejeni glasovi delegatov?
53-letni nekdanji nogometaš, klubski funkcionar in sodnik naj bi imel zagotovljenih vsaj 14 glasov, saj so ga za predsedniškega kandidata predlagali MNZ Gorenjske Kranj (2), MNZ Lendava (2), MNZ Ljubljana (5), MNZ Ptuj (3) in združenje sodnikov (2). Na drugi strani je 36-letnega Nemca, podpredsednika državnega zbora, poslanca Socialnih demokratov in podpredsednika ND Bilje, predlagal MNZ Nova Gorica (2).

Med 30 delegati, ki imajo pravico glasovanja, so še štirje iz MNZ-ja Maribor, po trije iz MNZ-ja Celje in MNZ-ja Murska Sobota ter po dva iz MNZ-ja Koper in združenja trenerjev.

Število delegatov iz posameznega MNZ-ja je določeno glede na število nogometnih in malonogometnih klubov, ki prihajajo iz določenega MNZ-ja in imajo v tekmovanjih pod okriljem NZS-ja najmanj tri ekipe. Če ima MNZ do 10 klubov, mu pripada en delegat, od 11 do 20 dva, od 21 do 30 trije itd.

Za zmago na tajnem glasovanju je treba zbrati več kot polovico veljavnih glasov. Februarja 2011 je Čeferin prejel 24 od 29 mogočih glasov podpore. Na volitvah ni imel protikandidata, saj je Tugomir Frajman kandidaturo umaknil že prej. Pet delegatov je oddalo neveljavne glasovnice. Pred Čeferinom je bil predsednik Simič, ki je leta 2009 na volilni skupščini dobil 23 glasov, njegov protikandidat Frajman pa 15.

Podpredsedniški kandidat tudi Prašnikar
Poleg predsednika bodo volili tudi podpredsednike. Za štiri podpredsedniška mesta se poteguje šest kandidatov - Bojan Prašnikar (predlagatelj je združenje trenerjev), Franc Kopatin (MNZ Nova Gorica), Milan Jarc (MNZ Maribor), Stanko Glažar (MNZ Ptuj), Danilo Kacijan (MNZ Murska Sobota) in Franci Zavrl (MNZ Ljubljana). Jarc, Glažar in Zavrl to funkcijo opravljajo že zdaj.

Kakšen pečat so pustili Zavrl, Simič in Čeferin?
Nemec in Mijatović ne bosta menjala selektorja
Mijatović, Nemec in Simič o boju za predsednika NZS