Olimpija ali Maribor? Po jesenskem delu je točkovni izkupiček obeh klubov enak. Ekipi se bosta srečali že na prvi tekmi jesenskega dela: 25. februarja v Ljudskem vrtu. Foto: BoBo
Olimpija ali Maribor? Po jesenskem delu je točkovni izkupiček obeh klubov enak. Ekipi se bosta srečali že na prvi tekmi jesenskega dela: 25. februarja v Ljudskem vrtu. Foto: BoBo

Olimpija, ker ima Mandarića, ki lahko takoj odreagira in kupi prave igralce.

Mladen Rudonja na vprašanje, kdo bo državni prvak
Milan Mandarić
Kako globoko v žep bo v prestopnem roku segel predsednik Olimpije Milan Mandarić? Morda bo prav to odločilno v boju za naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

S Srečkom nikoli nisem imel težav. Nisem pljuval po njem, tudi če rezultati niso bili najboljši. Žal danes številni novinarji na ta način preveč iščejo pozornost. Srečku Katancu je treba dati podporo.

Andrej Stare
Srečko Katanec
Srečko Katanec je bil po remiju v Litvi (2:2) na udaru kritik, a je bilo po zmagi nad Slovaško in remiju z Anglijo razpoloženje hitro drugačno. Foto: Miloš Vujinović/BoBo

Ilijo Kitića, da ga vprašam, kako sta se s Čeferinom znašla na novi funkciji (smeh). Pa Benjamina Verbiča, če bo prišel, ker je poškodovan in bo moral morda na operacijo. Prihaja z mojih koncev, pogosto sva se srečevala. Rad bi se mu zahvalil za dres Koebenhavna, ki mi ga je poslal, ko je odigral tekmo Lige prvakov.

Dejan Obrez na vprašanje, koga si najbolj želi srečati na novoletni zabavi NZS-ja.
Antoine Griezmann in Tiago Mendes
Atletico Madrid bo v osmini finala Lige prvakov igral proti Bayerju in bo imel vlogo favorita. Foto: Reuters

Sem proti balkanski ligi. Za klube bi bila prehuda obremenitev, tudi verjetnost poškodb bi bila večja. To je preživeto. Kdo bo gledal Zvezdo, Vardar, Prištino? Jugoliga je bila pred 25 leti in zgodba je končana.

Andrej Stare

Po jesenskem delu sezone smo se pogovarjali z nekdanjima slovenskima reprezentantoma Mladenom Dabanovićem in Mladenom Rudonjo in z reporterji oziroma novinarji Andrejem Staretom (TV SLO), Dejanom Obrezom (Sportklub) in Matejem Rijavcem (MMC).


Kdo bo slovenski državni prvak?
Mladen Dabanović: O tem odločata Stojić in Zahović. Od njiju bo najbolj odvisno. Prevetritve v ekipi bodo pri obeh moštvih, obe potrebujeta svežo kri. Samo vprašanje je, kdo bo pri tem uspešnejši.

Mladen Rudonja: Olimpija, ker ima Mandarića, ki lahko takoj odreagira in kupi prave igralce. Da je Olimpija v kvalifikacijah za Ligo prvakov dosegla šest zadetkov, a vseeno izpadla, se mi zdi nepojmljivo. Tekmi sta pokazali, kje je glavni problem.

Andrej Stare: Po jesenskem delu je razlika nič, tako da se vse začenja znova. Petnajst krogov je še do konca, prvak pa bo tisti, ki bo premagoval ekipe iz spodnjega dela lestvice.

Dejan Obrez: Možnosti so 50:50. Trenutno bolje deluje Maribor, bo pa zanimivo videti, kaj se bo dogajalo v prestopnem roku. Želel bi si, da bi bilo do konca zanimivo.
Matej Rijavec: Težko je napovedovati, poleg tega v tem trenutku ni jasno, kakšna bo nova podoba Olimpije, ki jo čaka precejšnja prevetritev ekipe. Treba bo videti, kako se bodo novinci vključili v moštvo. Na drugi strani pri Mariboru ni pričakovati bistvenih sprememb, kar je pred dnevi zatrdil tudi Zlatko Zahovič. Pričakujem tesen boj za naslov do konca prvenstva.


Kdo naj bo predsednik NZS-ja in kaj pričakujete od njega?
Dabanović: Predvolilna kampanja je bila precej neokusna. Skoraj nobene besede ni bilo o programu, vse se je vrtelo okrog tega, kdo je komu kaj dal, pa sodniški lobiji in podobno, o samem nogometu pa zelo malo. To je žalostno. MNZ-ji, ki imajo pri glasovanju večino, se vedejo, kot da je vse odvisno samo od teh kandidatov. Dejansko je tako, da predsednik odloči, kateri delegati bodo šli na volilno skupščino, in vzame takšne, ki bodo glasovali po njegovem okusu. Sicer pa mora NZS nadaljevati začrtan program, ki je bil sprejet do leta 2020. Nekih pretresov ne pričakujem, pa saj niti niso potrebni. Se bo pa treba posvečati manjšim klubom, ne le prvi ligi in reprezentanci, ampak bo treba pogledati nižje lige. Največja baza igralcev je prav v teh nižjih nogometnih ligah.

Rudonja: Rade Mijatović dobro pozna delo NZS-ja in naj nadaljuje tisto, kar je Čeferin začel. Da je Čeferin dobro delal, dokazuje njegovo imenovanje na mesto predsednika Uefe.

Stare: Upam, da bo predsednik postal Mijatović. Gre za vrhunskega menedžerja, nekoč nogometaša, ki ima tudi izkušnje z vodenjem. Veliko izzivov bo imel, predvsem, kako promovirati klubski nogomet, prvo ligo, drugo ligo, ženski nogomet. Pa kako vključiti mlade s tistih koncev Slovenije, kjer nogomet ni tako razvit. Predvsem Prekmurje si zasluži pomoč, saj nima niti drugoligaša.

D. Obrez: Težko bi se opredelil, njunih programov ne poznam. Bosta pa stopila v velike čevlje. Težko bo nadomestiti Čeferina, letvico je postavil visoko. Treba bo povečati zanimanje za slovensko ligo, zdi se mi, da je obiska premalo, čeprav ima liga najboljšega možnega medijskega partnerja. Morda bi bilo treba, kar se igralcev tiče, vrniti nekatere stvari. Ne vem, zakaj so pri mladih igralcih ukinili dvojno registracijo, v preteklosti se je to izkazalo za dobro.
Rijavec: O tem, kdo naj bo predsednik, naj odločijo delegati, vse pa kaže na zmago Radenka Mijatovića. Glede na to, da ga je na zdajšnjem mestu vršilca dolžnosti predsednika NZS-ja želel Aleksander Čeferin, je jasno, da bo poskušal nadaljevati začrtano pot zveze. Ima srečo, da so se zadnje kvalifikacijske tekme članske reprezentance razpletle uspešno, saj bi bila v nasprotnem primeru ena njegovih prvih nalog najbrž iskanje novega selektorja. Kmalu bi znalo postati zanimivejše vprašanje, kdo bo novi generalni sekretar, če se bo zdajšnji glavni operativec Aleš Zavrl odločil za odhod na Uefo.


Kako bi ocenili delo selektorja Katanca (od 1 do 5)?
Dabanović: Pozitivno. Leto je bilo burno, polno nihanj, a je bilo več pozitivnega kot negativnega. Začetek kvalifikacij ni bil posrečen, a na koncu mislim, da je za reprezentanco uspešno leto, tako kar se tiče kvalifikacij kot uvrstitve na Fifini lestvici. Trend je navzgor.

Rudonja: Zelo pozitivno. Recimo plus štiri. Po tekmi v Litvi, ko je Slovenija izvlekla remi, se je igra močno popravila in Slovenija je na dobri poti na svetovno prvenstvo.

Stare: Štiri in pol, zdaj pa še vi njega vprašajte, koliko bi dal meni (smeh). S Srečkom nikoli nisem imel težav. Nisem pljuval po njem, tudi če rezultati niso bili najboljši. Žal danes številni novinarji na ta način preveč iščejo pozornost. Srečku Katancu je treba dati podporo. Slovenija ima lepe možnosti za uvrstitev na SP 2018, podpiram pa tudi B-reprezentanco z igralci iz slovenske lige, ki bodo tako dobili izkušnje, selektor pa vpogled, kdo je pravi in kdo ne.

D. Obrez: Dal bi mu štirico, za zadnje predstave pa petico. Po slabem začetku so se stvari postavile na svoje mesto, reprezentanca deluje dobro. Vse pohvale, še vedno pa se ne morem otresti občutka, da bi morali premagati Litvo, saj smo toliko boljša reprezentanca, da tisti izgubljeni točki bolita. A je zaradi zadnjih treh tekem lažje. Proti Angliji smo imeli celo smolo, da nismo zmagali. Položaj v naši skupini je zapleten. Škotska, se mi zdi, lahko igra samo bolje, nam bi bolj odgovarjalo, da bi z njo igrali to jesen.
Rijavec: Zaradi oktobrskih in novembrskih izidov v kvalifikacijah za SP in zadnje prijateljske tekme na Poljskem si v tem letu zasluži oceno štiri. Iz nezavidljivega položaja je izšel kot veliki zmagovalec. Zanimivo bo videti, kakšno bo nadaljevanje zgodbe s Kevinom Kamplom in kako bo njegova napovedana vrnitev vplivala na reprezentanco. Spodbudno je, da se je krog reprezentantov razširil, Katanec pa bo zdaj preizkusil še postavo iz nogometašev iz slovenske lige. O tem je, ne pozabimo, razmišljal že pred letom dni, ko je o tej ideji govoril na prednovoletnem sprejemu NZS-ja.


Kako komentirate žreb osmine finala Lige prvakov? Oblak ali Kampl? Menite, da lahko kakšnemu favoritu (Barcelona, Bayern, Real, Juventus) spodrsne?
Dabanović: Mislim, da bo napredoval Oblak z Atleticom, čeprav to ni Atletico zadnjih let. Vedno dajem prednost španskemu nogometu pred nemškim. Bayern je favorit proti Arsenalu, Barcelona prav tako proti PSG-ju.

Rudonja: Favoriti bodo opravili svoje delo. Barcelona bo izločila Paris SG, ki brez Ibrahimovića ni isto, kar se vidi že v francoskem prvenstvu. Napredovala bosta tudi Real in Bayern, Atletico bi moral prav tako biti močnejši od Bayerja.

Stare: Atletico je favorit, v Evropi igra dobro, Bayer pa bolj po sistemu toplo-hladno. Veselim se tudi obračunov med Realom in Napolijem. Parisa SG-ja ne bi odpisal v dvoboju z Barcelono, ki je zdaj, ko spreminja slog igre, ranljiva. Paris je resna ekipa, Cavani je v super formi in Ibrahimovića niti ne pogrešajo.

D. Obrez: Navijal bom za Angleže. Malo mi je žal Arsenala. Ne glede na to, ali je prvi ali drugi v skupini, naleti v izločilnih bojih na nekoga, ki ga težko premaga. V obračunu Manchester Cityja in Monaca bi dal Cityju le minimalno prednost, saj je Monaco v boljši formi, je pa res, da se v dveh mesecih lahko karte še precej premešajo. Dvoboj Barcelone in PSG-ja je derbi le na papirju, saj je Barca precej močnejša. Menim pa, da bo med Realom in Napolijem bolj odprto, kot si mnogi mislijo. Napoli zna biti trd oreh.
Rijavec: Na soočenju med Atleticom in Bayerjem bi dal prednost Špancem, čeprav bosta verjetno odigrala nov izenačen dvoboj, tako kot pred dvema letoma, ko so zmagovalca dale šele 11-metrovke. Tedaj je Jan Oblak zagrabil priložnost po poškodbi Miguela Angela Moye in se zabetoniral v vratih Atletica. Barcelone, Reala in Bayerna ne čaka lahko delo, a mislim, da bodo vseeno upravičili vlogo favorita.


Koga si najbolj želite videti oz. se z njim pogovarjati na letošnji novoletni zabavi NZS-ja?
Dabanović: Kogar koli iz moje generacije, s katerimi lahko brez kakšnega vljudnostnega uvoda takoj spregovorimo o aktualnih temah. Kje si, kaj delaš ... Za večino tako in tako vemo, kje so, nekateri pa so nekako poniknili. Žele (Željko Milinović) je kar izginil, Džoni Novak je zdaj povsem v gostinstvu ...

Rudonja: Veliko jih je. Letos bom šel po dolgih letih spet na novoletno zabavo NZS-ja in se zelo veselim, da se bom srečal s starimi prijatelji.

Stare: Legendarnega vratarja Olimpija Antona Žabjeka. Številne preostale sicer srečujem na dobrodelnih nogometnih tekmah. Sam sem tudi eden izmed tistih, ki je bil na začetku soorganizator novoletne zabave NZS-ja, ko so bile še v hotelu Slon. Med drugim sem tudi pripravljal videoposnetke tekem. Če le morem, grem vsako leto na zabavo. Zelo dobrodošlo je, ko srečaš številne znane obraze.

D. Obrez: Ilijo Kitića, da ga vprašam, kako sta se s Čeferinom znašla na novi funkciji (smeh). Pa Benjamina Verbiča, če bo prišel, ker je poškodovan in bo moral morda na operacijo. Prihaja z mojih koncev, pogosto sva se srečevala. Rad bi se mu zahvalil za dres Koebenhavna, ki mi ga je poslal, ko je odigral tekmo Lige prvakov.
Rijavec: Klitona Bozga, s katerim sem pred dvema letoma na tej prireditvi opravil zanimiv intervju. Letos je spremljal zgodovinski nastop Albanije na Euru v Franciji in gotovo ima spet na zalogi kakšno zanimivo zgodbo.


Kaj pravite na idejo o ustanovitvi regionalne nogometne lige na območju nekdanje Jugoslavije, nekakšne Balkanske lige?
Dabanović: Marsikaj še ni dorečeno, okvirno je določeno le število klubov. Kot je rekel Zlatko (Zahović): Kdo bo to plačal, komu bi bilo to zanimivo? Slovencem bi bilo zanimivo, ampak, ali bi bilo tudi drugim? Z navijači, kakršni so, so to tekme visokega tveganja. Če pa ni navijačev, pa je spet vprašanje, zakaj bi sploh igrali. Brez navijačev, pa če nekatere še tako obsojamo, ni pravih derbijev.

Stare: Sem proti. Za klube bi bila prehuda obremenitev, tudi verjetnost poškodb bi bila večja. Stroški bi bili previsoki, klubi bi morali imeti pet ali šest igralcev več v kadru. To je preživeto. Saj je bila Crvena zvezda dvakrat v Ljubljani, pa je bilo 3000 gledalcev. Kdo bo gledal Zvezdo, Vardar, Prištino? Jugoliga je bila pred 25 leti in zgodba je končana.

D. Obrez: Odraščal sem z jugoslovansko ligo, v kateri so igrali tudi slovenski klubi, navijal, hodil na tekme. Dolgo sem bil nostalgičen, a če realno pomislim, kaj se lahko dogaja na stadionih, nisem prepričan, da je res dozorel čas za to ligo. Verjamem, da v Sloveniji hujših navijaških izgredov ne bi bilo, ne vem pa, kako bi bilo na tekmi Dinamo - Crvena zvezda. Vsekakor pa bi bila liga dobrodošla za slovenske klube. A v prvi vrsti bi bilo treba poskrbeti za varnost.
Rijavec: Do regionalne lige sem precej skeptičen. Vprašanje je, kaj bi to pomenilo za slovensko ligo in manjše slovenske klube. Mislim, da bi se morali v Sloveniji prej posvetiti temu, da ustvarimo čim več derbijev v lastni državi, rad bi videl konkurenčen Koper, Celje, Muro ... Slovenski nogomet nista samo Maribor in Olimpija. S temi izzivi se bo moral spopasti tudi novi predsednik NZS-ja.

Olimpija, ker ima Mandarića, ki lahko takoj odreagira in kupi prave igralce.

Mladen Rudonja na vprašanje, kdo bo državni prvak

S Srečkom nikoli nisem imel težav. Nisem pljuval po njem, tudi če rezultati niso bili najboljši. Žal danes številni novinarji na ta način preveč iščejo pozornost. Srečku Katancu je treba dati podporo.

Andrej Stare

Ilijo Kitića, da ga vprašam, kako sta se s Čeferinom znašla na novi funkciji (smeh). Pa Benjamina Verbiča, če bo prišel, ker je poškodovan in bo moral morda na operacijo. Prihaja z mojih koncev, pogosto sva se srečevala. Rad bi se mu zahvalil za dres Koebenhavna, ki mi ga je poslal, ko je odigral tekmo Lige prvakov.

Dejan Obrez na vprašanje, koga si najbolj želi srečati na novoletni zabavi NZS-ja.

Sem proti balkanski ligi. Za klube bi bila prehuda obremenitev, tudi verjetnost poškodb bi bila večja. To je preživeto. Kdo bo gledal Zvezdo, Vardar, Prištino? Jugoliga je bila pred 25 leti in zgodba je končana.

Andrej Stare