Branilci naslova so odločeni, da v Rimu ponovijo lanskoletni uspeh iz Moskve. Foto: EPA
Branilci naslova so odločeni, da v Rimu ponovijo lanskoletni uspeh iz Moskve. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola je v prvi sezoni za krmilom Barcelone že osvojil španski naslov in pokal. Se bo zdaj okitil še z evropskim? Foto: EPA
Eric Abidal
Eric Abidal, Daniel Alves in Darren Fletcher je trojica, ki v finalu ne sme zaigrati zaradi rdečih ali rumenih kartonov. Foto: EPA
Edwin van der Sar
Kdo bo naredil manj napak, Edwin van der Sar ali Victor Valdes? Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je v Moskvi sicer zabil gol, a bil nato bolj ali manj neviden, za nameček pa je še zgrešil 11-m. Foto: EPA
Lionel Messi
Messi je letos strelsko nezaustavljiv, v vseh tekmovanjih je zabil že 37 golov. Foto: EPA
Man. Utd. in Barca pred odhodom v Rim

Medtem ko se v večno mesto zgrinjajo navijači dveh najbolj prepoznavnih moštev na svetu in na Olimpicu popravljajo še zadnje podrobnosti za 67.000 gledalcev sredinega finala Lige prvakov, se Alex Ferguson in Pep Guardiola ukvarjata s težavami v obrambnih vrstah.

Barcine rošade v zadnji liniji
Španski prvaki se bodo v boj za tretji naslov evropskih prvakov podali brez treh standardnih branilcev. Bočna igralca Daniel Alves in Erica Abidal ne moreta igrati zaradi kartonov, medtem ko je osrednji mehiški branilec Rafa Marquez že sklenil sezono zaradi poškodbe kolena. Guardiola, ki prvo leto vodi člansko vrsto Barce, naj bi namesto Silvinha na bok potisnil vezista Saydoua Keito. Yaya Toure naj bi ostal v središču katalonske obrambe, medtem ko naj bi se kapetan Carles Puyol premaknil na desno stran.

Angleška prilagoditev sistema
Pri branilcih naslova se z zdravstevnimi težavami spopada kapetan Rio Ferdinand. "Rio je vse boljši. Mislim, da je na dobri poti, da zaigra v sredo," napoveduje Ferguson. Zaradi kaznovanega Darrena Fletcherja in neusmiljenega Barceloninega napada se pri rdečih vragih pričakuje sprememba sistema v 4-4-2, v katerem naj bi si četverica Park-Carrick-Anderson-Giggs razdelila Škotove naloge.

Hkrati napadati in se braniti
"Lahko si kadar koli pripravijo priložnost, vsako napako znajo spremeniti v zadetek. Verjamemo, da se lahko dobro branimo in jih hkrati tudi napademo,"
je bil odkrit Michael Carrick, po mnenju strokovnjakov ključni mož Angležev v boju za prevlado na sredini igrišča.

Nasproti mu bo stal Xavi Hernandez: "Ker ne vem, s kakšnim slogom igre se nam bodo zoperstavili, se pripravljamo samo na svojo igro. Čim več moramo držati žogo v svojih nogah, prevladati na sredini in napadati."

Alkohol prepovedan, policija vsepovsod
Rimske oblasti so razglasile delno prepoved prodaje alkohola, posebej v bližini finalnega prizorišča. Tako rimski župan Gianni Alemanno kot tudi prefekt rimske policije Giuseppe Pecoraro obljubljata, da bo na ulicah dovolj policistov, a da mesta ne bosta spremenila v militarizirano mesto.

Kralj bo, kraljice ne bo
Tekmo Barcelone in Manchestra si nameravata ogledati tudi španski kralj Juan Carlos in predsednik španske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero. Kralj Juan Carlos bo posebni gost italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, ki si bo tudi ogledal tekmo. Angleži naj bi tako ostali brez visokega spremstva, a zato računajo na številčno premoč na stadionu in v mestu.

Sredin večer v Rimu bo sklenil neko obdobje v Ligi prvakov, saj bo naslednji finale v Madridu na stadionu Santiago Bernabeu prvič odigran v soboto, 22. maja 2010.

TAKTIČNI PREGLED

Kakšno vlogo igra sistem?
Barcelona in Guardiola bi poskrbela za izredno presenečenje, če bi opustila preizkušen in letos izredno uspešen sistem 4-3-3. Katalonski velikan je znan, da svojega sistema in napadalnega pristopa ne prilagaja nasprotniku.

Manchester United je bolj prilagodljiv in je letos že večkrat spremenil večkrat uporabljeno postavitev 4-3-3 v 4-4-2. Pomembno vlogo pri tem dobi Korejec Park na desnem krilu, ki krije hrbet Cristianu Ronaldu.

Prednosti in slabosti
Trizobi napad Barce Messi-Eto'o-Henry je letos prebil še vsako obrambo (no, razen Chelseajeve v polfinalu LP-ja), omenjeno trojico podpirata ustvarjalna vezista Xavi in Iniesta. Slabost blaugrane so občasni obrambni mrki. V polfinalu se je razkrila tudi nemoč pri razigravanju, potem ko so Londončani odrezali Iniesto in Messija.

Moč evropskih prvakov se skriva v odlični obrambi in v nekaj močnejši klopi. Svoje bi moral dodati še najuspešnejši klubski trener zadnjih 25 let - Alex Ferguson. Rdeči vragi so letos doživeli nekaj grenkih porazov, posebej z Liverpoolom. Na obeh srečanjih so se jim maščevale neizkoriščene priložnosti na uvodu tekem. Man Utd se v vezni liniji ne more pohvaliti s tako kreativnostjo kot Barca.

Sreda ob 20.45:                   
BARCELONA MANCHESTER UNITED
---------- verjetni postavi: -------
Valdes van der Sar
Puyol O'Shea
Toure Ferdinand/Evans
Pique Vidić
Keita Evra
Busquets Park
Xavi Carrick
Iniesta Anderson
Messi Giggs
Eto'o Ronaldo
Henry Rooney
------------------------------------

Sodnik: Massimo Busacca (Švica)

Toni Gruden

Man. Utd. in Barca pred odhodom v Rim