Robert Berić je skoraj tri leta po reprezentančnem debiju 14. novembra 2012 na prijateljski tekmi v Skopju (3:2), kjer je igral 75 minut, le dočakal prvi zadetek za izbrano vrsto. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Berić je skoraj tri leta po reprezentančnem debiju 14. novembra 2012 na prijateljski tekmi v Skopju (3:2), kjer je igral 75 minut, le dočakal prvi zadetek za izbrano vrsto. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec in Josip Iličić
Josip Iličić je v 55. minuti mesto na zelenici prepustil Zlatanu Ljubijankiću. Ob odhodu z igrišča je šepal zaradi poškodbe gležnja. Foto: www.alesfevzer.com
Kevin Kampl
Kevin Kampl je v 52. minuti prejel rumeni karton, zaradi česar bo na naslednji tekmi 9. oktobra proti Litvi v Ljubljani počival. Prav na ta dan bo Kampl dopolnil 25 let. Kot se je pošalil, si bo na tribuni privoščil čevapčiče ali kaj podobnega. Foto: www.alesfevzer.com
Birsa: Zmaga nad Estonijo vrnila stvari v "normalo"
Analiza v studiu po zmagi Slovenije nad Estonijo
Slovenski junak tokrat Robert Berić
Berić prebil estonski bunker

Slovenija je dobila tekmo, ki jo je morala, navijači pa bodo zdaj lahko več kot dva meseca razglabljali o dodatnih kvalifikacijah. Dosegljivo je tudi še drugo mesto v skupini E, toda "čudež" v obliki estonske zmage nad Švico v zadnjem krogu kvalifikacij v Talinu je malo verjeten.

Polprazen stadion
Da slovenski dvoboj z Estonijo (1:0) ne bo lep za gledanje, je Srečko Katanec opozoril že v ponedeljek. Številnih navijačev pa kljub pozivu, da njegovi fantje potrebujejo podporo vseh 90 minut, ni prepričal. Ljudski vrt ni ponujal običajnega ambienta, ampak bolj turobno vzdušje pri 13 stopinjah Celzija, ki je spominjalo na tisto iz oktobra 2012, ko je Slovenija v Maribor prišla igrat proti Cipru po porazih proti Švici in Norveški.

Sobotni šok v Baslu (Boštjan Cesar je priznal, da je bil to zanj najhujši poraz v karieri) seveda ni vplival blagodejno na to, da bi se kdo izmed tistih, ki so "cincali", odločil za obisk tekme na stadionu. In se jih je zbralo natančno 6.068, kolikor so jih našteli organizatorji. Južna tribuna, ki po navadi narekuje navijanje, je bila za mariborske standarde prav nenavadno prazna. Zato so na začetku tekme na svoj račun prišli estonski navijači in z vzklikanjem preglasili domače. Njihovi ljubljenci so na zelenici hitro zavzeli obrambne okope, Slovenci pa so ob mučenju in nekaj podajah nazaj v 41. minuti hitro slišali glasne žvižge, ki so se ponovili še nekajkrat.

Trenerja že spoznal, soigralcev še ne
Čeprav je Robertu Beriću po tekmi ušlo z jezika, da je v Mariboru vedno posebna energija, se tokrat tiste prave resnično ni čutilo. Je pa bila zanj vrnitev na stadion, kjer je v vijoličnem dresu dosegel lepo število zadetkov, vsekakor malce nostalgična. Na nov reprezentančni spektakel na slovenskih tleh bomo morali počakati do sredine novembra, a zdi se, da takšne evforije kot leta 1999, 2001, 2003 in 2009, ko je Slovenija z zanosom pričakovala dodatni tekmi, tudi takrat ne bo. Predstave reprezentance v zadnjem času pač niso takšne, da bi ljudje proti "play-offu" pogledovali z neizmernim optimizmom.

Kakor koli že, če kdo, je bil lahko sinoči zadovoljen Berić, ki je na sedmi tekmi dosegel svoj prvi zadetek v članski izbrani vrsti. "Lepo je bilo znova igrati v Ljudskem vrtu. Zelo sem vesel zadetka, a bolj pomembno je, da smo zmagali. Predvsem tega se veselim. Vedeli smo, da se bodo Estonci povlekli nekoliko nazaj in jih bo težko prebiti. Nekako smo se mučili do gola, bilo je tudi malo nervoze, a k sreči nam je uspelo. Ob koncu smo gotovo odigrali pametneje kot na nekaterih prejšnjih tekmah."

Tekmo je odločil v 63. minuti po podaji Valterja Birse. "Valter je zelo lepo podal. Obrambni igralec je naredil manjšo napako in ostal sem sam pred vrati," je opisal gol, ki so se ga na tribunah razveselili tudi njegovi družinski člani na čelu z očetom Rajkom ("Za to je garal celo življenje.") in zelo dobri prijatelji.

Zadetek je za 24-letnega Krčana lepa popotnica pred novimi izzivi, ki ga čakajo. V prihodnjih dneh bo spoznaval St. Etienne, kamor se je prejšnji teden preselil iz Rapida. "Upam, da se bom čim prej privadil na novo okolje, gotovo bom potreboval nekaj časa za to. Prvič sem bil tam samo dva dni. Ni se mi še uspelo seznaniti s soigralci, spoznal pa sem trenerja. Vemo, da me čaka igranje v izredno težki ligi, kjer igra pomembno vlogo fizika."

Nagradil delo celotne ekipe
Birsa je poudaril, da so šli s soigralci v tekmo z zavedanjem, da je zanje ugoden že neodločen izid, saj bo Estonija v zadnjih dveh krogih gostovala v Angliji in igrala doma s Švico, medtem ko Slovenijo čakata srečanji z Litvo in San Marinom. "Nismo smeli noreti, se zaleteti in igrati brezglavo. Uspela nam je super tekma, čeprav smo imeli po sobotnem porazu zelo težke glave. Vseskozi smo organizirali napade, imeli žogo v svoji posesti in iz edine prave priložnosti tudi zadeli. "Bera" je dobro zadržal žogo in mi jo nato prepustil. Branilec, ki je stekel proti meni, je naredil prazen prostor, kamor sem nekako porinil žogo med nogama. Robert si je ob drugem obrambnem igralcu, ki je preveč okleval z izbijanjem žoge, dobro izboril položaj za strel in super zadel. Nagradil je delo celotne ekipe. Verjamem, da bo dal še veliko tej reprezentanci."

Primorec, ki je na začetku sezone v sijajni formi pri Chievu, je dodal, da si proti takšnim ekipam ni lahko pripraviti veliko priložnosti. "Na dozdajšnjih tekmah proti Estoniji smo imeli vsega skupaj pet, šest priložnosti. Vedeli smo, da bosta danes odločali ena, dve priložnosti. Imeli smo srečo, dovolj zbranosti in znanja, da smo edino priložnost pretvorili v gol. Raje vidim, da imamo eno priložnost in zmagamo, kot da si jih priigramo veliko in izgubimo."

Birsa: Zmaga nad Estonijo vrnila stvari v "normalo"
Analiza v studiu po zmagi Slovenije nad Estonijo
Slovenski junak tokrat Robert Berić
Berić prebil estonski bunker