Slovenija mora popraviti spodrsljaj iz Basla. V torek šteje le zmaga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija mora popraviti spodrsljaj iz Basla. V torek šteje le zmaga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ragnar Klavan in Mišo Brečko
Estonija je v kvalifikacijah za EP 2016 Slovenijo lani (8. septembra) na domačem igrišču premagala z 1:0. Foto: EPA
Estonci že dolgo niso imeli tako močne postave
Katanec: Vemo, da smo v formi
Nogometaši že trenirajo za tekmo z Estonci
Prašnikar, Djuranović in Stare po porazu v Švici

Estonija je na lestvici skupine E od sobote na 3. mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije, pred Slovenijo ima točko prednosti. "Z Estonijo smo že tolikokrat igrali, da vemo, kako bo, zato pričakujemo zelo težko tekmo. Že prvo smo izgubili, čeprav smo bili na papirju boljši tekmec, zato dobro vemo, kaj nas čaka. Ne bo lahko, potem ko smo izgubili s Švico, a s fanti smo se veliko pogovarjali in vsi se zavedamo, da nas čaka nova težka tekma, v kateri ne bo veliko priložnosti. Vemo, da bodo Estonci igrali zaprto igro, da bo naša priložnost iz protinapadov in da bo to treba čim bolje izkoristiti," je pred tekmo v Mariboru, ki se bo začela ob 20.45 (prenos na TV SLO 2), dejal reprezentant Branko Ilić.

Bedeli še pozno v noč
Po takšni izgubljeni priložnosti (Švica je zaostanek 0:2 spremenila v zmago 3:2) se misli še dolgo v noč niso uredile. "Do 70. minute smo igrali dober nogomet, na koncu pa izgubili tekmo. Nismo mogli zaspati! Kaj bi bilo, če, kaj bi lahko naredili ... To tekmo moramo čim prej pozabiti. Čaka nas zelo zahtevna reprezentanca, kot je Estonija, in dobro je, da je nova tekma hitro na sporedu, da imamo priložnost, da zasedemo to tretje mesto, ki si ga želimo. Mislim, da nam je drugo ušlo," je še povedal Ilić.

Švicarsko reprezentanco je v nedeljo ob šestih zjutraj obiskala dopinška kontrola. Šest nogometašev je moralo na preizkus. To je nekoliko razjezilo selektorja Vladimirja Petkovića: "Tako so se verjetno odločili zaradi zadnjih 30 minut tekme Švica - Slovenija. Opazili so, da so bili igralci izjemno močni, in morda pomislili, da je nekaj narobe."

Kdo v napad namesto Novakovića?
Selektor Srečko Katanec ni želel veliko govoriti o tekmi v Švici, poudaril je, da je ekipa pripravljena, da so vsi zdravi in da moštvo čaka še ena tekma, ki prinaša tri točke. Zaradi poškodbe bo manjkal Milivoje Novaković, zamenjave pa selektor ni razkril. Bo v napadu končno dobil priložnost Robert Berić?

"Vemo, da smo dobri, da smo v formi, situacija na igrišču določa trenersko kariero, igralci odločajo na igrišču. Odkar sem jaz selektor, 75 minut še nismo tako dobro odigrali, taktično zrelo in pogumno. Jutri bo vse odvisno od situacije na igrišču, kaj pa bi bilo, če bi bilo, kaj bi moralo biti, tega ni, to je jokanje, ki ne prinaša točk. Kot trener sem vedno povedal, da je eno matematični rezultat, eno pa zadovoljstvo, ki ga vidiš na treningu, kako se poistovetiš z ekipo ... To smo delali, tako da sem lahko zelo zadovoljen kot trener," je dejal Katanec.

Estoncev nihče še ni nadigral
Selektor pravi, da torkova tekma še ne odloča o ničemer, saj ostajata še dve tekmi. Seveda želi zmagati na vsaki tekmi, ekipe pa ne postavlja tako, da bi igral na remi: "Fantje morajo pozabiti soboto, so profesionalci, takšen je ritem, enak za vse, tako da ... Čaka nas izredno težka tekma, nobena reprezentanca Estoncev ni nadigrala, vemo, kaj so, vemo, da so čvrsto vodena ekipa. Skupaj igrajo 10 ali 15 let, ne vem, imajo stotine tekem več," je povedal Katanec.

Lepote v nogometni igri ne bo
Selektor opozarja, da jutrišnja tekma ne bo lepa. "Navijačem sporočam, naj si ne predstavljajo, da bo tekma lepa za gledanje. Estonci igrajo čvrsto, zelo jih spoštujem, reprezentanca, kot je Estonija, se dobi na tak način, da igralci z določeno kakovostjo pokažejo v določenem trenutku vse svoje znanje. Če tega ni, je težko in bo težko. Znova ponavljam, čaka nas zelo težka tekma, ne pričakujte lepega nogometa, saj ga ne bo, potrebujemo pa podporo navijačev vseh 90 minut," je še dejal Katanec.

Estonija je v soboto z 1:0 premagala Litvo. Edini gol je v 71. minuti prispeval znanec s slovenskih igrišč Konstantin Vasiljev. Estonci so osvojili deseto točko in so na lestvici za točko prehiteli Slovenijo, vendar jih do konca kvalifikacij (poleg Slovenije) čakata še Anglija na Wembleyju in v zadnjem krogu Švica doma.

Kvalifikacije za EP 2016

Skupina E, torek ob 20.45:

SLOVENIJA - ESTONIJA (Maribor)
Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

ANGLIJA - ŠVICA

LITVA - SAN MARINO

Lestvica:                          
ANGLIJA *          7  7 0 0 24:3 21
ŠVICA              7  5 0 2 16:6 15
ESTONIJA           7  3 1 3  4:5 10
SLOVENIJA          7  3 0 4 14:10 9
LITVA              7  2 0 5  4:14 6
SAN MARINO         7  0 1 6  0:25 1
    
 * - že na evropskem prvenstvu 
                                   

Estonci že dolgo niso imeli tako močne postave
Katanec: Vemo, da smo v formi
Nogometaši že trenirajo za tekmo z Estonci
Prašnikar, Djuranović in Stare po porazu v Švici