David Sualehe se je podpisal pod prvi zadetek Olimpije v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com
David Sualehe se je podpisal pod prvi zadetek Olimpije v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski prvaki so prve tri tekme v skupinskem delu izgubili, ob tem pa niso dosegli zadetka. 26. oktobra so na Ferskih otokih morali s 3:0 priznati premoč Klaksviku, ki so se mu zdaj vendarle oddolžili za poraz. S tem so Ljubljančani ostali v igri za napredovanje, čeprav pa v zadnjih dveh krogih ne bodo več odvisni le od svojih rezultatov. Naslednja evropska preizkušnja Olimpijo čaka 30. novembra, ko v Stožice prihaja Lille, ki je tokrat s Slovanom v Bratislavi remiziral (1:1). Sredi decembra bodo ljubljanski nogometaši skupinski del sklenili z gostovanjem na Slovaškem.

"Mislim, da smo si zaslužili zmago. Bili smo potrpežljivi, skozi celotno srečanje smo nadzirali tekmo. Zasluženo. Nekatere stvari smo v drugem polčasu skušali popraviti, v prvem smo malo 'bezljali', v drugem smo se umirili, prepoznavali situacije in si pripravili kar nekaj priložnosti. Vztrajali smo in bili nagrajeni. Imamo široko klop, vsak, ki je prišel v igro, je prinesel dodatno energijo. Dihali smo kot eno in to je zelo pomembno za nadaljevanje sezone. Mislim, da smo ne glede na vse naredili napredek v napadu, ne nazadnje smo dali dva gola in moramo iti po tej poti naprej," je po tekmi dejal ljubljanski trener Zoran Zeljković.

Zgodovinska prva gola Olimpije v Konferenčni ligi
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Konkretna premoč Olimpije

Njegovi varovanci so bili precej boljši od 21-kratnih ferskih prvakov, kar potrjuje že statistika obračuna in razmerje v številu strelov. V prvem polčasu so zadeli, toda zaradi prepovedanega položaja je bil gol razveljavljen. V drugem delu so se domači napadi še stopnjevali, od devetih poskusov v okvir vrat pa sta dva le našla pot v mrežo. Zelo razpoložen je bil gostujoči vratar Jonathan Johansson, ki je bil najzaslužnejši, da je bil izid do 84. minute nespremenjen. Vmes so gostje ostali z igralcem manj, ljubljanski napadi pa so sadove v končnici obračuna vendarle obrodili.

Zeljković je zadel z menjavami, saj sta se pod gola podpisala rezervista. Najprej je z volejem po kotu Olimpijo v vodstvo popeljal Sualehe, zmago pa je štiri minute pozneje potrdil Nukić, ki je na prvem medsebojnem obračunu zapravil veliko priložnost pri izidu 0:0.

Rui Pedro zadel iz prepovedanega položaja

Zmaji so bili že v prvem polčasu precej boljši tekmec. Praktično ves čas so narekovali ritem igre in imeli pobudo, toda veliko zrelih priložnosti si niso priigrali. Poskušali so s številnimi predložki, v 24. minuti pa je po natančni podaji v kazenski prostor Saara Fadide z glavo mrežo zatresel Rui Pedro. Toda posredoval je VAR in zadetek je bil zaradi prepovedanega položaja najboljšega strelca slovenskega prvenstva razveljavljen.

Mustafa Nukić je bil zaradi zapravljene priložnosti osmoljenec prve tekme, tokrat pa je po lepi akciji potrdil domačo zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Mustafa Nukić je bil zaradi zapravljene priložnosti osmoljenec prve tekme, tokrat pa je po lepi akciji potrdil domačo zmago. Foto: www.alesfevzer.com

Takoj na začetku drugega polčasa je po napaki Johanssona Rui Pedro v kazenskem prostoru prestregel žogo, streljal, toda vratar Klaksvika je bil na mestu, potem pa je odbita žoga zadela v roko Odmarja Faero, toda sodniška piščalka je ostala nema. Pritisk Olimpije se je v nadaljevanju samo še stopnjeval. V 55. minuti je Nemanja Motika iz težkega položaja nevarno streljal z razdalje, ob tem mu je še spodrsnilo, Johansson pa je odbil prek vrat. Po kotu, ki je sledil, je iz bližine mimo vrat meril Ahmet Muhamedbegović.

Veselje zmajev z navijači, ki jih ni bilo veliko, a so pripravili odlično vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje zmajev z navijači, ki jih ni bilo veliko, a so pripravili odlično vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji izkoristili igralca več

V 62. minuti so gostje zaradi drugega rumenega kartona ostali brez Arnija Frederiksberga. Motika je imel v 74. minuti do tedaj najlepšo priložnost na tekmi. Srbskemu napadalcu je s prostega strela podal Rui Pedro, ki je žogo poslal za hrbet gostujoči obrambi. V kazenski prostor je utekel Motika, ki se je sam znašel pred Johanssonom, toda ta je bil znova na mestu. Štiri minute pozneje je kmalu po prihodu na zelenico z razdalje sprožil Sualehe, Johansson pa je bil znova na mestu. Takoj zatem je v akciji rezervistov Ivan Posavec na robku kazenskega prostora zaposlil Dioga Pinta, še enkrat pa se je izkazal gostujoči čuvaj mreže.

V 84. minuti je Johansson le klonil. Rui Pedro je podal iz kota, Muhamedbegović je podaljšal s peto do Sualeheja, ki je žogo najprej ukrotil s kolenom, potem pa jo z volejem poslal pod prečko. Štiri minute zatem je moral Johansson znova pobrati žogo iz svoje mreže. Pedro Lucas je na desni strani izbil žogo do Nukića, ki jo je popeljal do roba kazenskega prostora in s strelom po tleh postavil piko na i Olimpijini zmagi.

Zeljković potegnil prava asa iz rokava proti Klaksviku

KONFERENČNA LIGA

SKUPINA A

4. krog:
OLIMPIJA – KLAKSVIK 2:0 (0:0)
2296; Sualehe 84., Nukić 88.
RK: Frederiksberg 62./Klaksvik

Olimpija: Pintol, Jorge Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Lasickas (76./Sualehe), Fadida (68./Diogo Pinto), Rui Pedro, Doffo, Motika (76./Pedro Lucas), Brest (63./Posavec), Bristrić (76./Nukić).

Klaksvik: Johansson, Faero, Vatnsdal, Forren (86./Josephsen), Andreasen, Kassi (73./Pavlović), Da Silva (63./Mikkelsen), Danielsen, Kronberg, Fredriksberg, Klettskard (63./Gussias).


SLOVAN BRATISLAVA – LILLE 1:1 (0:0)
Čavrić 81.; Gomes 52.