Srečko Katanec je svoje varovance na zadnjih treh kvalifikacijskih tekmah vodil do zmag nad Slovaško (1:0) in Malto (0:1) ter remija proti Angliji (0:0). Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Srečko Katanec je svoje varovance na zadnjih treh kvalifikacijskih tekmah vodil do zmag nad Slovaško (1:0) in Malto (0:1) ter remija proti Angliji (0:0). Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Slovenija - Škotska
Slovenija in Škotska sta se nazadnje merili na prijateljski tekmi v Kopru leta 2012, ko sta se razšli z 1:1 (na fotografiji). Igrali pa sta še v kvalifikacijah za SP 2006, ko je bilo v Glasgowu 0:0, doma pa so Slovenci izgubili z 0:3. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Katanec vpoklical Kampla, Zahovića pa ne

Na seznamu je nekaj sprememb v primerjavi z zadnjimi jesenskimi tekmami, v reprezentanco se vrača tudi Kevin Kampl ("Videli bomo, ali bo prišel. Moral bi priti, toda v življenju me nič več ne preseneti," se je pošalil selektor o nogometašu Bayerja, ki je za Radio Slovenija potrdil prihod), ni pa Katanec vpoklical najboljšega strelca Prve lige TS Luke Zahovića.

Posnetek celotne novinarske konference si lahko ogledate v videu pod novico (od 14:00 dalje)!


"Luka se razvija zelo lepo. Dajal je gole v slovenski ligi, ko je šel v tujino, jih žal ni. Ko je prišel nazaj, jih spet daje. Razčistiti želim, da ne sovražim nikogar. Nikogar pa ne bom klical, da bom všečen vam, novinarjem, ali komu drugemu. Absolutno stojim za odločitvijo, da so napadalci, ki so vpoklicani za Škotsko, primernejši od Luke Zahovića. Zadovoljen sem bil, da so konec tedna zadeli vsi trije – Novaković, Berić in Bezjak,"
je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju med drugim povedal Katanec. Iz slovenske lige sta poleg Milivoja Novakovića na seznamu Matija Širok in Žan Majer iz Domžal, ki sta bila januarja del B-reprezentance na pripravah v Abu Dabiju.
"Fanta si zaslužita, da sta v reprezentanci in da nam pomagata, da se na čim boljši način pripravimo na tekmo. Zelo pomembni so tudi tisti, ki ne bodo začeli tekme, da delajo resno in da ustvarimo podobne razmere kot na tekmi. Imel sem v glavi še koga iz Maribora, a prišel sem do sklepa, da bo tekma na Škotskem zelo specifična, najbrž ne bomo imeli veliko posesti in ne bomo dominantni. Velika borba bo, veliko skokov, veliko dvobojev, zato je iz Maribora samo Novaković."


Največ rošad pri bočnih branilcih
Potem ko je zadnjo kvalifikacijsko tekmo na Malti zaradi kartonov izpustil Aljaž Struna, je branilec Carpija znova med kandidati za nastop. Po dolgem času je Katanec na spisek uvrstil tudi njegovega brata Andraža, ki je bil kar nekaj časa brez kluba, novega pa je sredi januarja našel ravno na Škotskem. Nosi dres Heartsa. Vrnil se je tudi Luka Krajnc.

Rene Krhin in Miha Zajc v klubu ne igrata, Bojan Jokić pa je bil v soboto na igrišču prvič po 12. oktobru, zato Katanec ni brez skrbi: "Ne vem, v kakšnem stanju bo prišel Iličić, ki je bil izjemno pomemben na prejšnjih tekmah. Tudi nekateri drugi so, kakršni so, imeli bomo veliko dela. Ne znam pa delati tako, da bi za eno tekmo vpoklical deset novih igralcev."
Med bočnimi branilci so tokrat brez vpoklica ostali Nejc Skubic, Dejan Trajkovski, Boban Jović in Gregor Sikošek, Petar Stojanović pa že prej ni upravičil selektorjevega zaupanja. Poleg njih se zbora ne bodo udeležili niti Rok Kronaveter (v sredo dopoldne se je poškodoval na treningu Olimpije, ima počeno kost v gležnju), Andraž Šporar, Aleks Pihler in Antonio Delamea Mlinar, ki so sodelovali na jesenskih reprezentančnih akcijah.

"Čaka nas zelo težka tekma, glede na to, da smo si ogledali precej tekem Škotov. Za zadnji dve mi ni jasno, kako so jih izgubili s po 0:3, saj si tega niso zaslužili. So agresivni, dobri, ustvarjajo si priložnosti. Upam, da se jim proti nam ne bo odprlo. Vemo, kaj nas čaka. Zanje je ta tekma praktično zadnja, na kateri lahko ujamejo priključek, če želijo biti drugi v skupini," je o tekmecih razmišljal Katanec.
Podpora več kot 700 navijačev

Na Hampden Parku v Glasgowu bo slovensko reprezentanco spodbujalo več kot 700 navijačev.
Po štirih krogih zaseda Slovenija z osmimi točkami drugo mesto v skupini F, za vodilno Anglijo zaostaja dve točki. Škotska je peta s štirimi točkami.

REPREZENTANČNI SEZNAM ZA TEKMO PROTI ŠKOTSKI

Vratarji (3):
Belec Vid, Carpi (ITA II)
Koprivec Jan, Anorthosis Famagusta (CIP)
Oblak Jan, Atletico Madrid (ŠPA)

Branilci (8):
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Jokić Bojan, Ufa (RUS)
Krajnc Luka, Frosinone (ITA II)
Mevlja Miha, Rostov (RUS)
Samardžić Miral, Akhisar Belediyespor (TUR)
Struna Aljaž, Carpi (ITA II)
Struna Andraž, Hearts (ŠKO)
Širok Matija, Domžale (SLO)

Vezisti (9):
Birsa Valter, Chievo (ITA)
Črnic Matic, Rijeka (HRV)
Kampl Kevin, Bayer Leverkusen (NEM)
Krhin Rene, Granada (ŠPA)
Kurtić Jasmin, Atalanta (ITA)
Majer Žan, Domžale (SLO)
Omladič Nik, Eintracht Braunschweig (NEM II)
Verbič Benjamin, Köbenhavn (DAN)
Zajc Miha, Empoli (ITA)

Napadalci (4):
Berić Robert, St. Etienne (FRA)
Bezjak Roman, Rijeka (HRV)
Iličić Josip, Fiorentina (ITA)
Novaković Milivoje
, Maribor (SLO)

Skupina F
Nedelja, 26. marca, ob 18.00:
ANGLIJA - LITVA
Ob 20.45:
ŠKOTSKA - SLOVENIJA
MALTA - SLOVAŠKA

Lestvica:                           
ANGLIJA             4  3 1 0  6:0 10
SLOVENIJA           4  2 2 0  4:2  8
SLOVAŠKA            4  2 0 2  7:2  6
LITVA               4  1 2 1  5:7  5
ŠKOTSKA             4  1 1 2  6:8  4
MALTA               4  0 0 4  1:10 0

Katanec vpoklical Kampla, Zahovića pa ne