Michel Platini lahko postane prvi nekdanji profesionalni nogometaš na vrhu Fife. Še največ nogometnega pedigreja je imel Anglež Stanley Rous, ki je bil sodnik. Foto: Reuters
Michel Platini lahko postane prvi nekdanji profesionalni nogometaš na vrhu Fife. Še največ nogometnega pedigreja je imel Anglež Stanley Rous, ki je bil sodnik. Foto: Reuters
Platini v boj za predsednika Fife

"Gre za zelo osebno in dobro premišljeno odločitev, pri čemer sem tuhtal tako o prihodnosti nogometa kot o lastni prihodnosti. Fifi želim povrniti dostojanstvo in položaj, ki si ga zasluži," je v uradni napovedi predsedniške kandidature poudaril Michel Platini. Platini je vsem 209 članicam Fife danes poslal tudi pismo, kjer je obrazložil svojo namero.

Zadnjih osem let uspešno vodi Uefo
Fife v 111-letni zgodovini še nikoli ni vodil nekdanji poklicni nogometaš, kaj šele igralec, ki je bil na vrhuncu kariere najboljši na svetu. Leta 2007 je postal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) in je med predsednikovanjem že pustil viden pečat v najbolj priljubljenem športu na stari celini. Dobičkonosnost evropskih klubskih tekmovanj se je še povečala, po podobni poti z novim konceptom "tedna nogometa" gre tudi reprezentančni nogomet, nasprotnikom pa gre v nos zlasti Platinijevo vztrajanje pri finančnem ferpleju, kjer pa glavni grešniki niso kaznovani s pravimi ukrepi, ki bi jih resnično prizadeli.

Volitve šele februarja drugo leto
Po izbruhu Fifine podkupovalne afere ob majskem kongresu, ki je na koncu postregel celo s presenetljivim odstopom Seppa Blatterja, je svetovna nogometna zveza že objavila datum novih predsedniških volitev - 26. februarja 2016. Takrat bo Platini skušal prepričati Američane, Afričane in Azijce, da ga podprejo pri predsedniški kandidaturi. Francoz se je zadnja leta vse bolj oddaljeval od Blatterja in mu je na zadnjih dveh volitvah tudi nasprotoval z evropskim blokom.

Bo Zico izzval Platinija?
Platini že velja za favorita, saj so mu podporo že izrekli v nekaterih evropskih državah, pa tudi v južnoameriški in azijski zvezi ter zvezi Severne in Srednje Amerike ter Karibov. Za zdaj je edini uradni kandidat nekdanji podpredsednik Fife, Južni Korejec Čung Mong Jun, a o potegovanju za predsedniško mesto razmišljata tudi Liberijec Musa Bility iz afriške nogometne zveze in brazilska nogometna legenda Zico.

Platini v boj za predsednika Fife