Libor Sionko je dosegel svoj osmi zadetek v reprezentančnem dresu. Foto: Reuters
Libor Sionko je dosegel svoj osmi zadetek v reprezentančnem dresu. Foto: Reuters
David Rozehnal in Zlatko Dedič
Zlatko Dedič je bil v 29. minuti blizu zadetka. Foto: Reuters
David Jarolim in Aleksander Radosavljevič
Aleksander Radosavljevič (desno) je igral namesto kaznovanega Andreja Komca. Foto: EPA
Mirnes Šišič in Marek Jankulovski
Marek Jankulovski (desno) je podal ob zadetku Čehov. Foto: Reuters
Milan Baroš in Samir Handanovič
Samir Handanovič je preprečil veselje Milanu Barošu. Foto: Reuters
Petr Rada
Petr Rada se jezi na sodnika. Foto: Reuters
Stanislav Šestak
Stanislav Šestak je bil junak tekme v Bratislavi. Foto: Reuters
Grenak poraz za konec jeseni
V drugem polčasu pošle moči

Od pričakovanega začetnega juriša Čehov v Teplicah ni bilo nič. Slovenci so v prve pol ure še tipali tekmece, nato pa so si do odmora proti katastrofalnim gostiteljem priigrali kar nekaj priložnosti. Najlepši sta imela po podajah v prazen prostor Zlatko Dedič (29.) in Mirnes Šišič (42.), a je bil Daniel Zitka obakrat bolj zbran. Kekova četa bi kljub temu v slačilnico kmalu odšla z zaostankom, a je na srečo Tomaš Ujfaluši zgrešil nemogoče.

Mareka Jankulovskega z leve strani kazenskega prostora je na drugi strani ob vratnici in Mišu Brečku glavo uspešno podstavil Libor Sionko. Slovenci v drugem polčasu niso niti enkrat resneje ogrozili domačih vrat.

Miren začetek
Selektor Matjaž Kek je na igrišče poslal pričakovano enajsterico. Namesto Boštjana Cesarja in Andreja Komca sta priložnost dobila Mitja Mörec in Aleksander Radosavljevič. Pri Čehih po poškodbi še ni okreval vratar Petr Čech, zato je branil Zitka.

V prvih 15 minutah ni bilo zrelih priložnosti. Slovenska izbrana vrsta je brez težav nadzirala dogajanje na zelenici, Čehi pa so bili brez idej. V 18. minuti je bilo prvič za malenkost bolj vroče pred vrati Samirja Handanoviča, vendar je bil Jan Rajnoch prekratek, da bi ga lahko ogrozil. Tri minute pozneje si je po strelu iz kota na robu kazenskega prostora žogo preveč časa na pravo nogo nameščal Robert Koren.

Razburljiva druga polovica prvega polčasa
V 29. minuti je imel do tedaj najlepšo priložnost Dedič. Strelec gola proti Poljski je na robu kazenskega prostora dobil izjemno uporabno žogo, vendar je Zitka pravočasno stekel proti njemu in strel ubranil. Šest minut pozneje je odlično razpoloženi Andraž Kirm od daleč streljal mimo vrat, kmalu zatem pa je poskušal še Radosavljevič, a je bil Zitka spet na pravem mestu.

42. minuta je prinesla novo veliko priložnost za Slovenijo. Na desni strani kazenskega prostora je žogo dobil Šišič, toda tudi on ni znal premagati zelo zanesljivega Zitke, čeprav je poskušal žogo dvigniti prek njega.

Ujfaluši zgrešil nemogoče
Ob koncu prvega polčasa je Handanoviča s prostega strela ogrel Jankulovski, a je "Sarma" po strelu po sredini brez težav "izboksal" žogo. V sodnikovem podaljšku je imel po prostem strelu z leve strani Ujfaluši najlepšo priložnost v prvem delu, vendar na srečo slovenske reprezentance in navijačev z dveh metrov ob levi vratnici ni uspel preusmeriti žoge v mrežo. Če bi se je le malo dotaknil, bi končala za hrbtom Handanoviča.

Drugi polčas povsem po okusu Čehov
Slovenski nogometaši so tudi drugi polčas začeli pogumno, a so si prvo lepo priložnost priigrali gostitelji. V 51. minuti je Jaroslav Plašil nevarno streljal, znova pa se je izkazal Handanovič. Dobrih 10 minut pozneje je bil ob strelu Sionka nemočen. Napako sta storila tako Radosavljevič, ki mu je spodrsnilo in je dopustil podajo Jankulovskega, kot Brečko, ki ni stal dovolj blizu Sionka, najbrž pa niti ni pričakoval takega razpleta akcije.

Rumeni kartoni še naprej težava
Handanovič je nekaj trenutkov zatem preprečil povišanje vodstva na 2:0, ko je ustavil nevaren poskus Baroša. Slovenci so po zadetku povsem popustili in si do konca tekme niso pripravili niti ene zrele priložnosti, medtem ko so Čehi še nekajkrat zasejali nemir v slovenski obrambi, ki je za marčevsko tekmo proti istemu tekmecu v Mariboru ostala brez Branka Iliča, Marka Šulerja in Brečka, ki so prejeli drugi rumeni karton v teh kvalifikacijah. Kek tudi z rezervisti (Valter Birsa, Bojan Jokič in Aleš Mejač) ni uspel prebuditi ekipe.

Na stadionu se je zbralo 15.220 gledalcev, od tega je bilo približno 600 Slovencev.

Izjavi po tekmi

Matjaž Kek:
"Razočaranje je ogromno. Ni problema izgubiti na Češkem, problem je način, na kakršen smo izgubili. Imeli smo lepe priložnosti, pa nismo zabili gola. Nismo bili dovolj skoncentrirani. Nekajkrat je manjkala zadnja podaja. Škoda. Večji del tekme smo igrali res dobro. Čestitam fantom za trud, ki so ga vložili. Zadetek smo prejeli iz priložnosti, iz katere ga ne bi smeli. Dovolj je bil trenutek nepazljivosti. V drugem polčasu smo stali malo predaleč od njih. V zadnjem delu tekme so nekateri igralci fizično padli, še kako bi nam prav prišel Ljubijankič. Toda glave gor, naj pridejo Čehi v Maribor, da poravnamo račune."

Robert Koren: "V prvem polčasu smo igrali zelo kompaktno, ustvarili smo si priložnosti, iz katerih bi morali zadeti. V nadaljevanju smo popustili, predvsem je popustila koncentracija. Zadetek nas je presekal. Čehi so izredno dobra reprenzentanca, kaznovala je naše napake. Razočarani smo z rezultatom, toda ne s predstavo. Do naslednje tekme moramo strniti vrste, zaigrati bolje in iztržiti kaj več."

Šestak potopil Poljake
Slovaki so v Bratislavi premagali Poljake z 2:1 in se zavihteli na vrh lestvice. Še pet minut pred koncem so vodili gostje, nato pa je z dvema zadetkoma za delirij na tribunah poskrbel Stanislav Šestak. Napadalec Bochuma je najprej izkoristil veliko napako vratarja Arturja Boruca, minuto pozneje pa je v mrežo pospravil še odbito žogo od vratnice. Severna Irska je s 4:0 odpravila San Marino.

Skupina 3, Teplice:    
ČEŠKA           1 - 0         SLOVENIJA
Sionko 62.
--------------------------------------- Zitka Handanovič Ujfaluši Ilič Rozenhal Šuler Jankulovski Mörec Pospech Brečko *** Sionko Šišič * Rajnoch Radosavljevič Plašil Koren Jarolim * Kirm Baroš *** Novakovič Fenin ** Dedič ** ---------------------------------------
* 66./Širl * 65./Birsa
** 81./Sverkoš ** 79./Jokič
*** 91./Kladrubsky *** 87./Mejač 15.220; Sodnik: Martin ATKINSON (Anglija)




SLOVAŠKA - POLJSKA 2:1 (0:0)
Šestak 85., 86.; Smolarek 70.


SEVERNA IRSKA - SAN MARINO 4:0 (2:0)
Healy 30., McCann 43., Lafferty 56.,
Davis 75.
RK: Marani 63./San Marino
 

Lestvica:
SLOVAŠKA 4 3 0 1 8:5 9 POLJSKA 4 2 1 1 6:4 7 SLOVENIJA 4 2 1 1 5:3 7 SEVERNA IRSKA 4 1 1 2 5:4 4 ČEŠKA 3 1 1 1 2:2 4 SAN MARINO 3 0 0 3 1:9 0

   
M. R.
Grenak poraz za konec jeseni
V drugem polčasu pošle moči