Celjani so si nastop v Evropski ligi priigrali z uvrstivijo v finale slovenskega pokala, kjer so izgubili z Mariborom. Foto: Aleš Fevžer
Celjani so si nastop v Evropski ligi priigrali z uvrstivijo v finale slovenskega pokala, kjer so izgubili z Mariborom. Foto: Aleš Fevžer
Saliou Ciss (Tromso) - Aleksandar Mitrović (Partizan)
Tromso, ki po 14 krogih norveškega prvenstva zaseda 8. mesto, igra vroče - hladno: doma je nanizal že 5 zaporednih zmag, medtem ko je v gosteh doživel ravno toliko zaporednih porazov. Foto: EPA
Nogometaši Domžal
Darko Zec, Anže Jelar, Tadej Rems, Miloš Mijić in Marko Kovjenić zaradi poškodb niso na voljo za četrtkovo tekmo v Domžalah. Foto: Aleš Fevžer
Domžalčani optimistično pred tekmo z Astro
Celjani v goste k Tromsoju

V četrtek zvečer prva dva slovenska nogometna kluba igrata evropsko tekmo: Celjani gostujejo na Norveškem pri Tromsu, s polčasom zamika pa bodo Domžale doma odigrale dvoboj z Astro iz Romunije.

Malo sprememb adut uigranih mladeničev
V Celju so imeli nogometaši le 10 dni za oddih, pred odhodom proti polarnemu krogu so varovanci Miloša Rusa opravili 22 treningov in odigrali 5 prijateljskih tekem. Generalko proti močnemu ukrajinskemu klubu Vorskli so dobili z 1:0, edini gol je po podaji Mihe Zajca dosegel Andraž Žurej.

Večjih sprememb v celjski zasedbi ni bilo, prišla sta le dva Hrvata, 24-letni vezist Igor Jugović in 22-letni napadalec Ivan Jovanović, ter 21-letni napadalni vezist Tadej Žagar Knez iz Aluminija. Trener Miloš Rus je prepričan, da je ravno uigranost glavni adut mladega in hitrega moštva: "Z letom več izkušenj si želim, da bi igrali še lepši nogomet in s tem tudi uspešnejši. Želimo si narediti korak naprej v prvenstvu in seveda prestopiti prvo ovira v kvalifikacijah za Evropsko ligo."

V polarni krog po gol v gosteh
Po celodnevnem torkovem potovanju na skrajni sever Evrope (avtobus do Benetk, letalo do Osla in naprej do Tromsa) so se Celjani v sredo spočili, popoldne pa jih čaka zadnji trening za četrtkovo tekmo, ki se bo začela ob 19. uri. Štajerci poznajo Tromso, saj so podrobno analizirali lanski dvoboj Norvežanov z Olimpijo, ki so jo izločili po zaslugi domače zmage z 1:0.

Za klubsko spletno stran je nasprotnika analiziral Benjamin Verbič: "Norvežani so v fizičnih duelih zelo močni in treba bo od prve sekunde naprej zaigrati maksimalno osredotočeno, drugače bomo te dvoboje izgubljali. Dobro gojijo tudi preskok igro, kajti imajo dva visoka napadalca in treba jih bo tudi pri tem zaustaviti. Me je pa Tromso po ogledu posnetkov presenetil, saj ne igra tipičnega norveškega stila igre. S kratkimi podajami in hitro igro želi nasprotnika prisiliti v napake. Imajo tudi bliskovite protinapade. Naš poglaviten cilj je, da na prvi tekmi dosežemo gol, potem bi bilo precej lažje."

Z veliko spremembami proti Astri
Ko se bo tekma na severu Evrope končevala, se bo ravno začela tekma v Domžalah, kjer se bo lani tretjeuvrščeno moštvo Prve lige pomerilo z Astro, nekoč Ploesti zdaj Giurgiu, iz Romunije. Ob Kamniški Bistrici je bilo v preteklih tednih veliko sprememb, največ v Sloveniji. Prišlo je sedem novincev, večinoma tujcev, na drugi strani pa je odšlo kar 13 igralcev.

Čovilo odšel po vsega 11 dneh
Domžale je okrepil hrvšaki vezist Igor Banović, ki je v minuli sezoni branil barve Zadra. 26-letni Banović je v Domžale prišel namesto Miroslava Ćovila, ki je po vsega 11 dneh prekinil pogodbo z domžalskim klubom in bo kariero nadaljeval drugje.

Nagrada za lansko delo
"To je nagrada za preteklo sezono, za 3. mesto. Res pa se je v moštvu kar veliko spremenilo, a vseeno je to nagrada, nogometni praznik," je trener Stevan Mojsilović razmišljal na novinarski konferenci, nato je moral priznati, da velikih pričakovanj v Domžalah ne gojijo. "Na žrebu nismo imeli prave sreče, saj smo izmed možnih tekmecev dobili najtežje tekmece, klub, ki ga bo najtežje premagati," je Mojsilović opozoril na tekmeca z neprimerno večjim proračunom, s katerim se prebija proti vrhu romunskega nogometa.

Previdno proti vzhajajoči "zvezdi"
Kapetan Nejc Skubic je igral v Romuniji, tako da najbolje pozna moč romunskega nogometa. "Dobili smo težkega, a še vedno premagljivega nasprotnika. Zagotovo ne gremo v tekmo z belo zastavo in pričakujemo dober izid. Romuni so lahko zelo prevzetni oz. naduti. Mislim, da lahko presenetimo in ovržemo misli, da nimamo možnosti," je odločen nekdanji igralec Otelul Galatija, s katerim je celo igral v Ligi prvakov.

Domžalčani oz. pomočnik trenerja Luka Elsner so Astro spremljali na zadnji prijateljski tekmi pred prihodom v Domžale. Romuni so v Švici z 1:2 izgubili proti Dinamu iz Moskve. Tudi Domžale so izgubile zadnjo pripravljalno tekmo, saj so izgubile s Crveno zvezdo z 0:2. Kako pa bo proti romunski "zvezdi"?

EVROPSKA LIGA

1. PREDKROG, prvi tekmi


Četrtek ob 19.00:
TROMSO (NOR) - CELJE

Sodnik: Felix ZWAYER (NEM)

Ob 20.45:

DOMŽALE - ASTRA (ROM)

Sodnik: Andreas PAPPAS (GRČ)

Povratni tekmi bosta 11. julija.

Domžalčani optimistično pred tekmo z Astro
Celjani v goste k Tromsoju