Zaradi izbire prirediteljev SP-ja 2018 in SP-ja 2022 je Fifa ter posvečenih 23 članov izvršnega odbora pod drobnogledom svetovnih medijev. Foto: EPA
Zaradi izbire prirediteljev SP-ja 2018 in SP-ja 2022 je Fifa ter posvečenih 23 članov izvršnega odbora pod drobnogledom svetovnih medijev. Foto: EPA
Joseph S. Blatter
Dolgoletni predsednik Fife Joseph Blatter je v preteklosti brez vidnejših prask prestal vse udarce, tudi stečaj ISL-a, pri katerem je bila njegova ideja, da se enemu podjetju podeli ekskluzivno pravico za trženje SP-ja. Foto: EPA
Anglija 2018
Na dan je prišel tudi tajni Fifin dopis članom izvršnega odbora, v katerem je opredeljena dobičkonosnost prvenstev. Za SP 2018 bi se najbolj izplačalo izbrati Anglijo, za SP 2022 pa ZDA. Foto: EPA
Issa Hayatou, predsednik CAF-a
Issa Hayatou je ostro obsodil Nigerijca Adamuja in njegovo prodajanje glasu, zdaj pa je še sam postal tarča obtožb o prejemanju podkupnin. Kamerunec je tudi član MOK-a, zaradi česar se je oglasil tudi olimpijski komite. Foto: EPA
Fifo pretresel škandal

BBC-jeva znamenita oddaja Panorama je v ponedeljek obtožila tri visoke funkcionarje Mednarodne nogometne zveze, da so od neslavno propadlega Fifinega partnerskega podjetja ISL v obdobju pred letom 2001 prejeli za okoli 100 milijonov ameriških dolarjev podkupnin. Trije člani izvršnega odbora Fife, ki so del 23 najvišjih nogometnih uradnikov, ki bodo odločali, kje bosta potekala SP-ja 2018 in 2022, naj bi izkoriščali svoj položaj in se izkoriščali s svojo močjo ter za mastne denarce prodajali svoje glasove in vpliv v najštevilčnejši športni zvezi na svetu.

Za SP 2018 se potegujejo štiri kandidature: Anglija, Rusija, Španija in Portugalska, Belgija in Nizozemska (zadnji dve sta skupni).
Za SP 2022 se poteguje pet kandidatur: Avstralija, Japonska, Katar, Južna Koreja in ZDA.

Načrte in prizadevanja morebitnih prirediteljev naslednjih dveh SP-jev bomo predstavili v posebnih člankih pred četrtkovim izborom.


Trojica osumljenih predsednikov celinskih zvez
Prejemanja podkupnin britanska javna televizija obtožuje predsednika južnoameriške konfederacije (CONMEBOL) Nicolasa Leoza (Paragvaj) in predsednika brazilske zveze Ricarda Teixeiro. Tretji član izvršnega odbora, ki naj bi prejemal podkupnine je Kamerunec Issa Hayatou, predsednik afriške zveze (CAF).

Warner znova skušal goljufati z vstopnicami
Ob tem so v oddaji predložili nove dokaze proti Jacku Warnerju (Trinidad in Tobago), ki ga nogometna javnost pozna že po škandalu s preprodajanjem vstopnic za SP 2006, tokrat pa naj bi predsednika CONCAFA (Srednja in Severna Amerika ter Karibi) skušal izigrati pravila pri prodaji vstopnic za preteklo svetovno prvenstvo v Južni Afriki.

Švica po preiskavi sklenila poravnavo z ISL-om
Ugotovitev Panorame je bila, da so podkupnine ISL-a v 90. letih krojile izbor prirediteljev svetovnih prvenstev. Leta 1994 je bilo prvenstvo v ZDA, leta 1998 v Franciji, leta 2002 pa sta največji športni dogodek na svetu skupaj gostili Japonska in Južna Koreja.

Podjetje ISL (International Sports and Leisure), ki je zaradi večstomilijonskih dolgov propadlo leta 2001, je bilo desna roka Fife pri trženju nogometa in s tem tudi prejemnik dela od vse bogatejših pogodb za medijske pravice. ISL je propadel v sumljivih okoliščinah, švicarske oblasti so dolga leta preiskovale primer in so uradno osumile osem visokih uradnikov Fife. Lani junija se je sodišče pogodilo z ISL-ovimi menedžerji, ki so švicarski državi v poravnavi plačali več kot pet milijonov evrov, v zameno pa je Švica opustila in zaprla primer.

Fifa: "Nihče ni bil obsojen"
V celotni aferi se je vse nevarno vrtelo okoli Seppa Blatterja, ki naj bi samovoljno podelil ISL-ju ekskluzivno pravico trženja svetovnih prvenstev, a je Švicar iz največje finančne afere Fife izšel močnejši kot prej.

S sedeža v Zürichu se je oglasila tudi Fifa, ki je zapisala: "Zadeve omenjene v primeru so bile pred leti že preiskane s strani pristojnih oblasti v Švici. Pomembno je izpostaviti, da noben uradnik Fife ni bil obsojen zaradi kriminalnih dejanj v tem primeru. Ob tem je treba tudi navesti, da je celoten primer potekal pred letom 2000."

Dvojica prodajala glas za 800 tisoč dolarjev
Pred tremi tedni je izvršni odbor Fife že ostal brez dveh članov, ki sta prikritemu novinarju britanskega Sunday Times prodajala svoj glas. Reynald Temarii (Tahiti) in Amos Adamu (Nigerija) sta ponudila novinarju, predstavljenemu kot lobist za ameriško kandidaturo 2022, da bosta v zameno za 800 tisoč dolarjev glasovala za ZDA. Nekaj dni po objavi članka sta bila oba člana izvršnega odbora suspendirana, saj je Sunday Times obtožbe podkrepil z videoposnetkom in fotografijami.

MOK zahteva dokaze o podkupovanju
Oglasil se je tudi Mednarodni olimpijski komite (MOK), ki je od BBC-ja zahteval naj predajo vse dokaze ustreznim oblastem. MOK se je s podobnimi obtožbami spopadel potem, ko je v ZDA izbruhnil škandal, ki je razkril, da je Salt Lake City leta 2002 zimske olimpijske igre prejel po zaslugi obsežnega podkupovanja.

Fifo pretresel škandal