Dejan Lazarević je dosegel vodilni gol. Foto: Ervin Čurlič
Dejan Lazarević je dosegel vodilni gol. Foto: Ervin Čurlič
Tomaž Kavčič
Selektor Tomaž Kavčič mora zdaj ekipo čim bolj spočiti in jo pripraviti na torkov obračun s Finci, ki so do zdaj edini premagali Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Srečna slovenska zmaga v Lendavi

Varovanci Tomaža Kavčiča so težje od pričakovanj ugnali Maltežane in se s tekmo več utrdili na vrhu skupine 2. Slovenska zasedba je bila močno zdesetkana, saj so zaradi poškodb manjkali Haris Vučkić, Rene Krhin, Aljaž Struna, Martin Milec, Nejc Mevlja, Matic Fink in Matej Rapnik.

Lazarević strl malteški bunker
Slovenci so bili od prve minute naprej močnejši tekmec. Premoč so kronali v 32. minuti, ko je Boban Jović z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Dejan Lazarević žogo "s prve" poslal za desno vratnico vratarja Steva Sultano. Že predtem je Sultana ubranil izjemen udarec Rajka Repa. Slovenija je imela v prvem polčasu kar 73 odstotkov igralnega časa žogo v svojih nogah.

Vella kaznoval neučinkovite Slovence
Prevlada varovancev Tomaža Kavčiča se je nadaljevala tudi v drugem polčasu, vendar jim nikakor ni uspelo doseči še drugega zadetka, ki bi bržkone odločil zmagovalca. In kdor ne da, dobi. V 77. minuti je Terence Vella po lepi podaji Björna Kristensena ušel 'ofsajd zanki' domačih, nato pa s strelom po tleh matiral Jana Oblaka. Žoga se je na poti v mrežo odbila od obeh vratnic.

Prvenec Podlogarja v idealnem trenutku
Kavčič se je hitro odzval. Namesto Eneja Jeleniča je v igro poslal Podlogarja, ki se mu je za zaupanje oddolžil v četrti minuti sodnikovega podaljška, ko je po akciji Kevina Kampla in Nemanje Mitrovića žogo z nekaj metrov poslal v mrežo. To je bil sploh prvi zadetek Podlogarja za mlado reprezentanco.

Do konca kvalifikacij še s Finsko, z Ukrajino in s Švedsko
Slovencem je šla na roke tudi visoka zmaga Ukrajine nad Švedsko (6:0), tako da imajo zdaj usodo povsem v svojih rokah. Do konca kvalifikacij jih čakajo še tri tekme. V torek se bodo na Ptuju pomerili s Finsko, nato pa jih 15. avgusta in 6. septembra čakata še odločilni tekmi proti Ukrajini v gosteh in s Švedsko doma.

KVALIFIKACIJE ZA EP (U-21)

SKUPINA 2

SLOVENIJA - MALTA 2:1 (1:0)
1.000; Lazarević 32., Podlogar 94.; Vella 77.

Slovenija: Oblak, Trajkovski, Mitrović, Maruško, Jović, M. Mevlja, Kampl, Jelenič (80./Podlogar), Rep , Lazarević, Berić (69./Črnčič).

Malta: Sultana, Bajada (53./Grech), Z. Muscat , Bugeja, R. Muscat (83./Caruana), Scerri , Vella, Camillieri, Kristensen, Gauci, Scicluna (68./Pisani).

UKRAJINA - ŠVEDSKA 6:0 (3:0)

Ponedeljek:
LITVA - UKRAJINA

Torek ob 17.30 (Ptuj):
SLOVENIJA - FINSKA

Lestvica:                         
SLOVENIJA         7  5 1 1 12:4 16
ŠVEDSKA           6  4 1 1  8:7 13
UKRAJINA          5  2 2 1 11:5  8
FINSKA            5  2 2 1  4:3  8
MALTA             8  1 2 5  8:14 5
LITVA             7  1 0 6  3:12 3

Prvenstvo bo med 15. in 28. 6. 2013 v Izraelu. V dodatne kvalifikacije se uvrstijo zmagovalci iz 10 skupin in najboljša štiri drugouvrščena moštva.

Srečna slovenska zmaga v Lendavi