Jozy Altidore je bil na tekmi s Španijo še kako motiviran, saj tam igra. Foto: EPA
Jozy Altidore je bil na tekmi s Španijo še kako motiviran, saj tam igra. Foto: EPA
Iker Casillas
Iker Casillas si ni mislil, da se bo španski niz brez poraza prekinil na tekmi proti ZDA. Foto: EPA
Veliko presenečenje ZDA v polfinalu

Na prvi polfinalni tekmi nogometnega Pokala konfederacij med Španijo in ZDA so presenetljivo slavili Američani z 2:0.
Praktično nihče si pred tekmo ni mislil, da bo španski niz 15 zaporednih zmag prekinjen proti reprezentanci, ki nima statusa velesile. ZDA so evropskim prvakom preprečile tudi izboljšanje svetovnega rekorda po zaporednih tekmah brez poraza, ki so si ga delili z Brazilijo. Z dvignjeno glavo so igrišče zapuščali kar na zadnjih 35 tekmah. Tokrat ne.



Zadela Altidore in Dempsey

Američani, ki so se v polfinale uvrstili skozi šivankino uho z visoko nedeljsko zmago proti Egiptu (3:0), so zadeli po enkrat v vsakem polčasu. V 27. minuti je Špance najprej šokiral Jozy Altidore. 19-letni član Villarreala se je po podaji Clinta Dempseyja lepo otresel Joana Capdevile in streljal z roba kazenskega prostora. Iker Casillas, ki je stal nekoliko iz vrat, je z roko strel preusmeril v desno vratnico, od katere pa se je odbila v mrežo.

Na 2:0 so ZDA povišale v 74. minuti po še eni napaki ožje španske obrambe. Dempsey je izkoristil darilo Sergia Ramosa, ki je pred vrati Špancev ustavil žogo kot na pladnju in kot da bi bil soigralec Dempseyja. Z desne strani je podal Landon Donovan.

Nevarni Američani
Moštvi sta skozi vso tekmo prikazali dinamično in zanimivo igro. Več so bili pri žogi Španci, Američani pa so z zelo dobro organizirano igro pokazali, da še zdaleč niso od muh. Že v 7. minuti je s škarijcami nevarno poskušal Charlie Davies, dve minuti pozneje pa je za malo mimo vrat streljal Dempsey. Najlepšo priložnost za "furio" v prvem polčasu je imel v 11. minuti Fernando Torres, ki pa je po podaji Davida Ville z leve strani iz bližine vrat zgrešil. Napadalec Liverpoola je v 18. minuti še enkrat nevarno streljal iz obrata, a je bil ameriški vratar Tim Howard na mestu. V 32. minuti je Villa meril previsoko.

Ofenziva Špancev
Drugi polčas so Španci začeli silovito. V 48. minuti je spet močno streljal Villa, vendar je Howard žogo z lepo obrambo odbil v kot. Po strelu iz kota je za malenkost čez vrata ustrelil Xabi Alonso. Tudi v nadaljevanju so španski nogometaši ameriška vrata obstreljevali z vseh strani, pri čemer je prednjačil Villa. Po drugem zadetku v njihovi mreži pa se niso več pobrali. Tudi izključitev Michaela Bradleyja v 87. minuti jim ni pomagala, da bi dosegli vsaj častni zadetek.


Polfinale (Bloemfontein):
Španija - ZDA 0:2 (0:1)
35.369; Altidore 27., Dempsey 74.
RK: Bradley 87./ZDA

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Fabregas (68./Cazorla), Xabi Alonso, Xavi, Riera (78./Mata), Villa, Torres.

ZDA: Howard, Spector, DeMerit, Onyewu, Bocanegra, Dempsey (89./Bornstein), Bradley, Clark, Donovan, Davies (69./Feilhaber), Altidore (84./Casey).

Četrtek ob 20.30:
BRAZILIJA - JAR (Johannesburg)

Za 3. mesto, nedelja ob 15.00

Finale, nedelja ob 20.30
Veliko presenečenje ZDA v polfinalu