Jozy Altidore je v polfinalu načel mrežo Špancev, ki se ob zaostanku niso znašli. Foto: EPA
Jozy Altidore je v polfinalu načel mrežo Špancev, ki se ob zaostanku niso znašli. Foto: EPA
Bob Bradley
Selektor ameriške reprezentance kuje enega največjih uspehov. ZDA so na pragu slavja na Pokalu konfederacij. Foto: EPA
Robinho
Robinho je prepričan, da bo Brazilija slavila. Foto: EPA

Ob 20.30 se bo začela bitka za naslov prvaka Pokala konfederacij, ki so ga do zdaj osvojile Brazilija (2x), Francija (2x), Argentina, Danska in Mehika. ZDA v finalu še niso igrale, so si pa to izborile v polfinalu, ko so natančno preštudirali igro evropskih prvakov, ki so bili proti ameriški obrambi povsem nemočni. "Zmaga ZDA proti Španiji me ni šokirala. Ta enostavno ni dobro opravila svojega dela," je uspeh varovancev Boba Bradleyja pokomentiral strelec edinega zadetka za Brazilce proti JAR-u Dani Alves.

Na finale brez sina
51-letni selektor ameriške izbrane vrste v nedeljo ne bo mogel računati na svojega sina Michaela, ki je bil izključen v izdihljajih polfinalne tekme, bo pa veliko nalog znova naložil Clintu Dempseyju, nogometašu zvezne vrste, ki je po mnenju mnogih eden najboljših nogometašev na turnirju. Zaenkrat je zadel dvakrat.

Le ena zmaga za ZDA
ZDA in Brazilija sta se do zdaj pomerili petnajstkrat, le enkrat pa so slavili nogometaši iz Severne Amerike. 10. februarja 1998 je bilo na finalu Gold cupa (severno-srednjeameriškega prvenstva, na katerem je Brazilija nastopila kot gostja) 1:0 za Američane. Na petnajstih tekmah je Brazilja prejela le osem zadetkov.

Kljub temu pa Brazilci na finalu niso taki favoriti, kot bi lahko veljali, sodeč po statistiki. "Ne moremo reči, da so ZDA po sreči v finalu. Izboljšali so svojo igro in zagotovo nas čaka težka tekma, a mislim, da bomo slavili," je dejal Robinho. Američani so v prvem delu tekmovanja proti Brazilcem izgubili s 3:0. "Prvič, ko smo igrali proti Braziliji, smo bili nekoliko plašni, proti Egiptu pa smo že igrali z veliko več energije, ki smo jo prenesli tudi na Špance," pa je razložil Carlos Bocanegra.

FINALE, nedelja ob 20.30 (TV SLO 2):
BRAZILIJA - ZDA

Verjetni postavi:
Brazilija:
Julio Cesar, Maicon, Lucio, Luisao, Santos, Melo, Gilberto Silva, Ramires, Kaka, Luis Fabiano, Robinho.

ZDA: Howard, Spector, DeMerit, Onyewu, Bocanegra, Dempsey, Feilhaber, Clark, Donovan, Davies, Altidore.

Sodnik: Martin Hansson (ŠVE)

Za 3. mesto, nedelja ob 15.00 (TV SLO 2):
ŠPANIJA - JAR