Pedro Rodriguez je z roba kazenskega prostora zadel Diega Lugana, žoga pa je končala za hrbtom Fernanda Muslere. Foto: EPA
Pedro Rodriguez je z roba kazenskega prostora zadel Diega Lugana, žoga pa je končala za hrbtom Fernanda Muslere. Foto: EPA
Roberto Soldado
Roberto Soldado je izkoristil lepo podajo Cesca Fabregasa. Foto: EPA
Luis Suarez
Luis Suarez je bil večji del tekmi neviden, v 88. minuti pa je dokazal, da je pravi mojster. Foto: EPA

ugnali Urugvaj z 2:1.

Svetovni in evropski prvaki so imeli do sredine drugega polčasa vse niti igre v svojih nogah, šele v zadnjih 20 minutah so se južnoameriški prvaki prebudili in znižali. Španci so imeli kar 71 odstotno posest žoge, imeli so veliko premoč v strelih (16:4) in kotih (5:1).

Fabregas v okvir vrat
Izbranci Vicenteja Del Bosqueja so že od prve minute igrali svojo značilno igro, Urugvajci so bili potisnjeni pred svoja vrata.
V 10. minuti je Xavi z leve strani podal do Cesca Fabregasa, ki je z roba kazenskega prostora zadel vratnico. Šest minut zatem je streljal Andres Iniesta, a je bil Fernando Muslera na pravem mestu.
Pedro zadel s pomočjo Lugana
V 20. minuti so Španci zasluženo povedli, čeprav so do zadetka prišli zelo srečno. Pedro se je odločil za strel z desnico s 17 metrov, žoga je v kazenskem prostoru zadela Diega Lugana, spremenila smer in končala za hrbtom nemočnega Muslere.
Soldado povišal na 2:0
Po pol ure igre je Edinson Cavani z glavo ogrel Ikerja Casillasa, ki je bil pred tem popolnoma brez dela. V 32. minuti je Iniesta podal do Fabregasa, ki je sijajno zaposlil Roberta Soldada. Napadalec Valencie je s 15 metrov z desnico zatresel mrežo, obramba Urugvaja ga je neuspešno skušala uloviti v prepovedan položaj. Sedem minut pred odmorom je Gerard Pique po kotu skoraj povišal na 3:0, vendar je bil Muslera zbran.
V drugem polčasu so Španci precej znižali ritem. Zapretila sta še Iniesta v 56. in Pedro v 64. minuti, a sta oba merila mimo vrat. 20 minut pred koncem je vstopil veteran Diego Forlan, ki je pet minut zatem s prostega strela meril visoko prek vrat.

Mojstrovina Suareza s prostega strela

Dve minuti pred koncem je Luis Suarez s prostega strela z 20 metrov z desnico velemojstrsko zavrtinčil žogo prek živega zidu, Casillas se je maksimalno iztegnil, a je bil prekratek. Urugvajci so se prebudili prepozno, tudi v štirih minutah sodnikovega dodatka si niso uspeli priigrati priložnosti za izenačenje. Soldado je imel v 91. minuti veliko priložnost za 3:1, Alvaro Gonzalez ga je podrl od zadaj, sodnik Juiči Nišimura pa je le zamahnil z roko. Gonzalez bi si zaslužil rdeči karton, Španci pa prosti strel s 17 metrov.
"Zavedali smo se, da sta Suarez in Cavani zelo nevarna. Popolnoma smo jih odrezali iz igre," je bil zadovoljen španski selektor Del Bosque.
"Zelo težko je ogroziti vrata nasprotnika, če se sploh ne dotakneš žoge. Španija je najboljša reprezentanca na svetu in glavni kandidat za naslov svetovnega prvaka naslednje leto," je dodal Suarez.

Na drugi tekmi skupine B se bosta v ponedeljek pomerila Tahiti in Nigerija.

Skupina B, Recife:
ŠPANIJA
- URUGVAJ 2:1 (2:0)
43.921; Pedro 21., Soldado 32.; Suarez 88.

Španija: Casillas, Arbeloa , Pique , Ramos, Jordi Alba, Busquets, Xavi ( 76./Javi Martinez), Iniesta, Fabregas ( 65./Santi Cazorla), Pedro ( 81./Mata), Soldado.

Urugvaj: Muslera, Maxi Pereira, Lugano , Godin, Ramirez ( 46./A. Gonzalez), Caceres, C. Rodriguez, Perez ( 69./Forlan), Gargano ( 63./Lodeiro), Suarez, Cavani .

Sodnik: Juiči Nišimura (Japonska)

Ponedeljek ob 21.00 (Belo Horizonte):
TAHITI - NIGERIJA