Španija je na letošnjem evropskem prvenstvu ubranila naslov. Leta 2016 bo Euro v Franciji, štiri leta pozneje pa bo morda turnir potekal po vsej Evropi. Foto: EPA
Španija je na letošnjem evropskem prvenstvu ubranila naslov. Leta 2016 bo Euro v Franciji, štiri leta pozneje pa bo morda turnir potekal po vsej Evropi. Foto: EPA
Michel Platini
Michel Platini se spogleduje z idejo, da bi bilo leta 2020 evropsko prvenstvo v več evropskih državah, ne le v eni ali dveh kot do zdaj. Foto: EPA

Prvi mož Evropske nogometne zveze Michel Platini je ob koncu letošnjega evropskega prvenstva presenetil z izjavo, da bi lahko EP leta 2020 gostoval po celotni Evropi: "Lahko imamo eno državo z 12 mesti ali pa 13 mest po celotni Evropi. Gre le za idejo, ampak v dneh nizkocenovnih letalskih prevozov je vse mogoče. O tem bomo še razpravljali, po mojem mnenju pa to ima prihodnost. V tem primeru ne bo treba graditi letališč, stadionov in druge infrastrukture. Gradnja novih objektov se namreč za tri tekme evropskega prvenstva finančno ne obnese."

O Platinijevi "vseevropski" ideji bo Uefa odločala decembra, predsednik Angleške nogometne zveze David Bernstein pa je prepričan, da bi bil londonski stadion Wembley med favoriti za gostitelja polfinala in finala. "Uefa želi, da bo polfinale in finale na istem prizorišču. Tudi mi bomo na seznamu, saj je Wembley dobro zapisan pri Uefi."

Platini je bil prav zaradi ideje o vseevropskem prvenstvu 2020 prejšnji teden v Londonu, že leta 2011 pa je bil zelo navdušen nad finalom Lige prvakov na Wembleyju (pomerila sta se Manchester United in Barcelona, ki je zmagala). Uefa je kultni stadion določila še za prireditelja finala letošnje sezone Lige prvakov, kar je tudi "nagrada" za počastitev 150-letnice najstarejše nogometne zveze na svetu.

Ob tem je treba poudariti, da je glavni kandidat za organizacijo EP-ja 2020 še vedno Turčija, vendar želi isto leto organizirati še olimpijske igre. Če bo Carigrad res zmagovalec kandidature za OI 2020, bi se Turki odrekli evropskemu prvenstvu 2020 in bi se res utegnilo zgoditi, da bo prvenstvo v več državah.

Anglija je leta 2010 neuspešno kandidiralo za organizacijo svetovnega prvenstva 2018. Zadnji veliki turnir (če ne štejemo letošnjih olimpijskih iger) je gostila leta 1996, in sicer evropsko prvenstvo. Prihodnje evropsko prvenstvo bo leta 2016 gostila Francija, ko bo število reprezentanc udeleženk v skupinskem delu tekmovanja s 16 naraslo na 24.