Na prijateljskih tekmah Katančevi Sloveniji nikoli ni šlo pretirano dobro, a v kvalifikacijah je bila druga zgodba. Foto: www.alesfevzer.com
Na prijateljskih tekmah Katančevi Sloveniji nikoli ni šlo pretirano dobro, a v kvalifikacijah je bila druga zgodba. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković
Milivoje Novaković si s štirimi goli deli 5. mesto strelske lestvice kvalifikacij, na kateri s šestimi goli vodi Anglež Danny Welbeck. Foto: EPA

Mi smo tukaj tretji, lahko pa ukrademo tudi kaj več.

Katanec o kraji točk favoritoma skupine
Josip Iličić
Sloveniji manjka presežne vrednosti, zato je sprava med selektorjem in Josipom Iličićem toliko pomembnejša. Konec koncev je "Jojo" ob Janu Oblaku še edini Slovenec v izločilnih bojih evropskih pokalov, pri čemer sta omenjena reprezentanta ena izmed redkih, ki se v klubu borita za vrh lestvice. Foto: Sandi Fišer
Rajko Rotman in Nejc Pečnik (Slovenija) - James Rodriguez (Kolumbija)
Na devetih prijateljskih tekmah v drugem Katančevem mandatu je Slovenija kar sedemkrat izgubila, pri čemer ni dosegla niti enega gola, prejela pa jih kar 13. Foto: Reuters
Dobro voljo nogometašev razpihal katarski veter
Slovenci v mrežo San Marina pospravili šest žog

Slovenija igra 14. junija v Ljubljani z Anglijo in 5. septembra v Švici. Dve tekmi in tri ure resnice, ali si izbrana vrsta Srečka Katanca zasluži neposredno uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo. V primeru spodletele kraje točk favoritom bo treba za rezervno različico - dodatne kvalifikacije - jeseni opraviti z Balti.

Na polovici kvalifikacij za Euro 2016 je v slovenski skupini položaj zelo jasen: Anglija s popolnim izkupičkom, ki ga ima izmed vseh 53 kvalifikantov le še Slovaška, mirno koraka proti Franciji. A ker naslednje poletje prinaša s 16 na 24 reprezentanc razširjeni EP, je tukaj še vedno dvoboj za neposredno uvrstitev Slovenija - Švica.

Kljub Mariboru Švica ostaja favorit
Slovenska izbrana vrsta je ob trenutni točkovni izenačenosti v prednosti in drži dragoceno 2. mesto skupine E zaradi čudežnega razpleta v Mariboru (1:0), kjer so Švicarji dominirali, a jih je v obup spravljal Samir Handanović, nato pa je v končnici hitri Kevin Kampl izsilil 11-m za zmagoviti gol Milivoja Novakovića. A že statistični model z utežjo SportsClubStats zaradi prednosti domače zelenice na "povratni tekmi" pripisuje Švici več možnosti za osvojitev 2. mesta: 63,3 odstotka za Švicarje in 52,7 odstotka za Slovence.

Trenutno bi se kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca (izidi proti "San Marinom" se odštejejo) neposredno na EP uvrstila Škotska (7 točk in razlika v golih +1), medtem ko bi šlo v Sloveniji dodobra znane dodatne kvalifikacije naslednjih osem moštev: Madžarska, Albanija, Švica, Ukrajina, Izrael, Norveška, Nizozemska in Rusija.

Kraljestvo za priložnosti in strelce
Selektor Katanec je zdaj po San Marinu končno priznal, da nižje od tretjega mesta Slovenija ne bi smela končati, a hkrati kot neizprosni realist opozarja na več kot očiten kakovostni prepad med Anglijo in Švico na eni strani ter Slovenijo na drugi. In pri tem ni treba gledati tržnih vrednosti, slovesa klubskih delodajalcev ali dejanske uspešnosti reprezentantov v najboljših evropskih ligah in tekmovanjih. Glavna muka in težava drugega Katančevega mandata je (ne)učinkovitost.

Na prvih štirih kvalifikacijskih tekmah skupaj so Slovenci s strelom poskusili samo 37-krat in pri tem vsega 9-krat tudi sprožili žogo v okvir vrat! Pri tem je treba izpostaviti, da je bil en gol dosežen z enajstmetrovke, enega pa so si nasprotniki (Angleži) zabili kar sami. Če odštejemo tudi za lestvico tretjeuvrščenih šest golov proti San Marinu, ogromno pove tudi lestvica strelcev - vse tri gole proti zaresnim reprezentancam je dosegel Milivoje Novaković.

Ko je tudi 6:0 premalo ...
Prvi reprezentančni tekmi v letu 2015 sta tako prinesli priložnost za strelske vaje. Proti San Marinu je bilo res rekordnih 42 poskusov strelov, od tega 19 v okvir, a kljub rekordno visoki kvalifikacijski zmagi s 6:0 je bilo občutiti, da je bila popolnoma nekonkurenčna reprezentanca zrela za dvoštevilčni poraz. Veliko povedo besede sanmarinskega selektorja, da je ob zaostanku z 0:1 ob polčasu v slačilnici najslabše evropske reprezentance vladala evforija.

Dva poskusa z istim izidom, a nasprotnim vtisom
Katar je prinesel poskus z B-zasedbo in začelo se je obetavno s poskusi in sedmimi streli v okvir vrat, od katerih bi vsaj kakšen moral končati v mreži. (Sedem strelov v okvir je Slovenija skupaj sprožila na tekmah z Estonijo in Litvo). A po prejetem golu na samem začetku 2. polčasa je samo Jan Oblak preprečil, da se prvi poraz s kakšno azijsko reprezentanco ni spremenil v polom, kot je bil nekoč v Hongkongu Honduras (1:5).

Zaradi Katarja v 4. bobnu žreba za SP?
Uefa je na kongresu na Dunaju potrdila format evropskega dela kvalifikacij za SP 2018. Žreb bo 25. julija v Sankt Peterburgu, 52 evropskih reprezentanc pa bo na podlagi julijske Fifine lestvice razdeljenih v devet bobnov. Slovenija je trenutno 29. v Evropi in bo to mesto zadržala tudi na aprilski lestvici. Če tekme s Katarjem sploh ne bi bilo, bi na primer prehiteli Izrael, ki bo imel na novi lestvici vsega točko več.
Za potrebe žreba moramo odšteti Rusijo (20. v Uefi), kar prinaša Sloveniji trenutno prvo mesto v 4. bobnu. Za skok v 3. boben bo tako vsaj remi proti Angliji močno zaželen. Lahko pa veliko uslugo Sloveniji junija naredi Bosna in Hercegovina z zmago nad Izraelom.

Na začetku omenjeni prijateljski tekmi sta prinesli javnosti všečna eksperimenta, ki pa sta pustila čisto drugačen občutek. Po Kolumbiji (0:1) bi številni stavili samo še na mladce in novince, po Katarju bi zaupali samo še zacementirani in prekaljeni prvi enajsterici. Dejstvo je, da novi reprezentančni koledar, kjer sta odpadla februarski in avgustovski termin, puščata še manj prostora za uigravanje in prilagajanje sistemu ter krepita pragmatizem trenerjev.

Se bo v 2. polčasu zadržal izid?
Če zanemarimo igro, ostre kritike po porazih z Estonijo ali zbadanje po neposrečenem izletu v Katar na koncu šteje samo izid. In Slovenija s Srečkom Katancem ima kljub vsemu po prvem polčasu kvalifikacij zelo privlačen izid. Zdaj je vprašanje, ali lahko to prednost Slovenci zadržijo. Odgovor prihaja čez dobrih 10 tednov, ko bodo v Stožicah gostovali Angleži.

Mi smo tukaj tretji, lahko pa ukrademo tudi kaj več.

Katanec o kraji točk favoritoma skupine
Dobro voljo nogometašev razpihal katarski veter
Slovenci v mrežo San Marina pospravili šest žog