Milivoje Novaković je Sloveniji priigral prve tri točke v kvalifikacijah za Euro 2016. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milivoje Novaković je Sloveniji priigral prve tri točke v kvalifikacijah za Euro 2016. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Takole je Novaković zadel za zmago nad močno Švico, 10. reprezentanco sveta. V nedeljo ob 20.45 bo Slovenija gostovala v Litvi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Novaković: Nora tekma. Moram zajeti zrak.
Katanec: Imamo tri točke, gremo v Litvo še po tri
Posnetki golov iz Londona in Vilne
Slovenija z golom Novakovića strla Švico
Velika zmaga za 24. rojstni dan Kampla
Kampl priboril 11-m, Novaković zadel za 1:0

tvo. V Ljudskem vrtu je za zmago nad Švico (1:0) zadel Milivoje Novaković.

Slovenija je prvič v letu 2014 zadela, in to za veliko zmago nad močno švicarsko izbrano vrsto, ki je v prejšnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo Slovenijo dvakrat premagala, trenutno pa je na lestvici Fife na desetem mestu in na šestem med evropskimi. Mož odločitve je bil Novaković, ki je bil 11 minut pred koncem rednega dela uspešen z bele točke. Akcijo je začel rezervist Dejan Lazarević, ki je poživil igro v drugem polčasu, z nekoliko sreče je podal Kevinu Kamplu. Slavljenec, ki je prav na dan tekme dopolnil 24 let, je potegnil v kazenski prostor, kjer ga je podrl Johan Djourou, odgovornost pa je prevzel Novaković. Junak v slovenski vrsti je bil tudi Samir Handanović, ki se je izkazal s številnimi dobrimi posredovanji.

Analiza prvega in drugega polčasa.

Slovenija je z zmago v Mariboru, v sicer glasnem, a ne popolnoma polnem Ljudskem vrtu, popravila vtis, ki ga je pustil poraz v Estoniji. Švicarji so namreč neposredni tekmeci Slovenije za nastop na Euru 2016, kamor neposredno peljeta prvi dve mesti. Tretjeuvrščeni pa bodo igrali kvalifikacije. Slovence že v nedeljo čaka težko delo, ko bodo gostovali v Litvi, letos pa je na sporedu še dvoboj z Angleži, ko bodo novembra gostovali na Wembleyju.

Handanović poskrbel, da je ostalo 0:0
Srečko Katanec
je začel z napadalno usmerjeno enajsterico, ko je v napad ob Novakoviću uvrstil tudi Zlatana Ljubijankića, tako da je ob postavitvi 4-4-2 nekoliko bolj v vezni vrsti zaigral Kampl. V obrambi je poškodovanega Mirala Samardžića zamenjal Branko Ilić. Švicarji so imeli premoč v prvem polčasu, pobudo pa so prevzeli hitro po začetku tekme in v slogu celotnega prvega dela s hitrim prehodom žoge prišli do prve priložnosti. Akcijo je z glavo zaključil Valon Behrami, a je bila žoga lahek plen Handanovića. Švicarji so bili najnevarnejši po levi strani, kjer sta bila zelo dejavna Ricardo Rodriguez in Granit Xhaka, po sredini pa je veliko težav slovenski obrambi povzročal Xherdan Shaqiri.

Nogometaš Bayerna je v 14. minuti preigraval v kazenskem prostoru, ko je slovenski obrambi vendarle uspelo žogo odbiti, jo je dobil Stephan Lichtsteiner in tako poslal predložek na daljšo vratnico, kjer je prišla do Xhake, ta pa je s prve močno streljal, toda Handanović je dobro pokril vrata in odbil žogo. Dve minuti pozneje je Shaqiri z razdalje žogo zavrtinčil mimo gola.

Seferović celo zadel vratnico
Slovenija je imela kar nekaj težav v vezni vrsti in Katanec je že po 20 minutah na ogrevanje poslal Jasmina Kurtića, a za tem so tudi gostitelji prišli do svojih priložnosti. Že predtem bi Wolfgang Stark lahko dosodil prekršek Behramija nad Andražem Kirmom, ki je prodiral po levi strani ob kazenskem prostoru, do prvega strela pa je Slovenija prišla v 22. minuti, ko je z razdalje Novaković po pridobljeni žogi Kampla in lepi podaji Kirma sprožil prek vrat.

Takoj zatem so lepo po levi kombinirali Kampl, Kirm, Andraž Struna in Ljubijankić, ki se je po podaji Strune tudi znašel v kazenskem prostoru, toda pravočasno je ob strelu slovenskega napadalca posredoval Philippe Senderos. Švicarski branilec je v prvem delu ustavil Novakovića, ko je želel sam steči za žogo in potem proti vratom, a je piščalka nemškega sodnika znova ostala nema. V prvem delu je bil zelo nevaren Haris Seferović, ki je v 28. minuti od daleč celo stresel vratnico, nato pa je še tik pred odmorom po podaji Lichtsteinerja, ko se je žoga še odbila od Strune, ostal nekoliko na desni sam pred Handanovićem, ki je znova izvrstno posredoval.

Lazarević poživil slovenski napad
Drugi polčas se je začel zelo dinamično, podobno kot v prvem pa so Švicarji bili nevarnejši. Vroče je bilo v slovenskem kazenskem prostoru, ko sta Kurtić, ki je zamenjal Ljubijankića, in Aleš Mertelj izgubila žogo na sredini, Shaqiri pa je z globinsko podajo iskal Josipa Drmića, a ga je ravno dovolj oviral Mišo Brečko, da je bil Handanović prej pri žogi. V 61. minuti je s približno 30 metrov močno ustrelil Rodriguez, a se je Handanović še enkrat izkazal. Predtem je Valterja Birso zamenjal hitrejši Lazarević, saj so se Sloveniji kar nekajkrat odpirale možnosti za protinapade. Tudi nad Lazarevićem je Behrami naredil prekršek v bližini kazenskega prostora, ki ga Stark znova ni dosodil.

Najnevarnejši švicarski nogometaš je bil ves čas Seferović, ki pa po zaslugi dobro postavljenih slovenskih branilcev ni prišel do zaključnega strela. V 79. minuti sta Lazarević, ki je s hitrostjo povzročal gostom obilo preglavic, in Kampl priigrala enajstmetrovko, ki jo je z velikim zaletom in močnim strelom uspešno izvedel Novaković. Yann Sommer se je vrgel v pravo smer, a je bil strel premočan in izjemno natančen. Švica je po zaostanku vse moči usmerila v napad. Slovencem so se odprle možnosti za protinapade, kjer je prednjačil Lazarević. Enkrat je lepo podal Novakoviću v kazenski prostor, a se je slovenski junak tekme zapletel, nato pa je Nejc Pečnik streljal mimo vrat. Na zadnjo švicarsko ofenzivo je domača obramba našla odgovor.

Izjavi po tekmi

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Zadovoljni smo s točkami, čestitke fantom. Tekma pa ... vedeli smo, da je Švica kakovostna reprezentanca, kar so kazali celo tekmo. Zmaga je tudi posledica nekaj sreče in kakovostnega vratarja, vse to pa smo danes imeli. Bistveno je, da smo bili borbeni, kot se je dalo, seveda pa smo v drugem polčasu z zamenjavami tudi povzročili nekaj težav. Zmagi ne gre gledati v zobe, znamo pa tudi bolje. Smo pa seveda zelo zadovoljni s temi točkami, a že gledamo naprej."

Vladimir Petković, selektor Švice: "Rezultat ne odraža pravega stanja na igrišču. Razpletlo se je tako, da nismo dosegli gola in seveda tudi nismo zmagali. Na igrišču sem sicer videl veliko pozitivnega, pripravili smo si veliko priložnosti, a, kot se velikokrat zgodi v nogometu, to ni bilo dovolj. Doletela nas je kazen, enajstmetrovka, mi pa svojih priložnosti nismo izkoriščali, privoščili pa smo si en spodrsljaj. A vseeno, glavo gor, gole pa bomo morali dosegati proti San Marinu."


2. krog kvalifikacij za Euro 2016:
SLOVENIJA
- ŠVICA 1:0 (0:0)
8.500; Novaković 79./11-m

Slovenija: S. Handanović, Struna, Cesar, Ilić, Brečko, Mertelj, Kirm ( 72./Pečnik), Birsa ( 55./Lazarević ), Kampl, Ljubijankić ( 46./Kurtić), Novaković .

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Djourou , Senderos ( 70./von Bergen), Rodriguez, Behrami, Inler ( 82./Kasami), Xhaka, Drmić ( 74./Mehmedi), Seferović, Shaqiri.

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija)

ANGLIJA - SAN MARINO 5:0 (2:0)
Jagielka 25., Rooney 43./11-m, 78., Welbeck 49., Townsend 72.

LITVA - ESTONIJA 1:0 (0:0)
Mikoliunas 76.

Lestvica:                        
ANGLIJA          2  2 0 0  7:0  6
LITVA            2  2 0 0  3:0  6
ESTONIJA         2  1 0 1  1:1  3
SLOVENIJA        2  1 0 1  1:1  3
ŠVICA            2  0 0 2  0:3  0
SAN MARINO       2  0 0 2  0:7  0

Novaković: Nora tekma. Moram zajeti zrak.
Katanec: Imamo tri točke, gremo v Litvo še po tri
Posnetki golov iz Londona in Vilne
Slovenija z golom Novakovića strla Švico
Velika zmaga za 24. rojstni dan Kampla
Kampl priboril 11-m, Novaković zadel za 1:0