Isaac Boakye je Nürnberg popeljal na prag prve nemške lige. Foto: Reuters
Isaac Boakye je Nürnberg popeljal na prag prve nemške lige. Foto: Reuters
Eren Derdiyok
Eren Derdiyok se seli v Leverkusen. Foto: Reuters

Tretjeuvrščena ekipa druge nemške lige je bila pred 22.000 gledalci na stadionu prijateljstva premočna za varovance Bojana Prašnikarja. Gostitelji so imeli izjemno priložnost že v sedmi minuti, ko je Kitajec Džiaji Šao streljal s 14 metrov, vratar Nürnberga Raphael Schäfer pa je žogo z lepo parado odbil prek vrat. V 13. minuti je Boakye streljal s 21 metrov, branilec Ivan Radeljić je podstavil nogo, žoga pa je spremenila smer in končala za hrbtom Gerharda Tremmla.

Energie je skušal na vse pretege izenačiti, Nürnberg pa je v 56. minuti izpeljal hitri protinapad. Daniel Gygax je z dolgo podajo zaposlil Christiana Eiglerja, ki je lobal Tremmla. V predzadnji minuti je Marek Mintal podal do razigranega Bokyeja, ki je s 13 metrov z desnico postavil piko na i izjemni predstavi varovancev Michaela Oenninga.

"Vsako tekmo lahko izgubiš, ampak ne tako. Pred celotno nemško javnostjo smo se blamirali. V drugem polčasu smo igrali neverjetno slabo, tega preprosto ne razumem," je bil po tekmi jezen predsednik Energieja Ulrich Lepsch.

Povratna tekma v nedeljo na Frankenstadionu bi morala biti le formalnost. Nürnberg je po letu odstotnosti z eno nogo že v Bundesligi.

Prva tekma:
ENERGIE COTTBUS - NÜRNBERG 0:3 (0:1)
22.000; Boakye 13., 89., Eigler 56.

Povratna tekma, nedelja ob 15.30:
NÜRNBERG - ENERGIE COTTBUS

Meyer zapustil Borussio iz Mönchengladbacha
Trener Borussie iz Mönchengladbacha Hans Meyer je odstopil s položaja po komaj osmih mesecih na čelu kluba, ki ga je rešil izpada iz Bundeslige. Meyer je prevzel trenersko taktirko oktobra lani, njegovi varovanci pa so končali na 15. mestu, rešili so se s sobotnim remijem proti Borussii iz Dortmunda (1:1) v zadnjem krogu.

Kahlenberg prva Wolfsburgova okrepitev
Nemški prvak Wolfsburg je razkril svojo prvo okrepitev za sezono 2009/10, v kateri bo prvič nastopil v Ligi prvakov. Wolfsburg se je okrepil s 26-letnim danskim vezistom Thomasom Kahlenbergom, ki je doslej igral za francoski Auxerre. Kahlenberg je podpisal štiriletno pogodbo.

Bayer se je okrepil z obetavnim Derdiyokom
Bayer iz Leverkusna se je okrepil z mladim švicarskim reprezentantom Erenom Derdiyokom. Napadalec je podpisal štiriletno pogodbo. "Lekarnarji" so Baslu, pri katerem je 20-letnik do zdaj igral, plačali odškodnino, katere višine pa niso sporočili. Derdiyok, ki se bo pridružil rojaku Tranquillu Barnetti, je doslej zbral 12 nastopov v švicarski članski reprezentanci.

A. G.