Pred Darkom Milaničem je nov velik izziv. Foto: EPA
Pred Darkom Milaničem je nov velik izziv. Foto: EPA
Delio Rossi
49-letni Delio Rossi je klub prevzel novembra 2009, potem ko je nogo dobil Walter Zenga. Foto: EPA
Palermo
Nogometaši Palerma doma igrajo v rožnatih, v gosteh pa v belih dresih. Foto: EPA
Maurizio Zamparini
Maurizio Zamparini meni, da je razlika med Mariborom in Palermom ogromna. Foto: EPA
Mariborčani o žrebu Evropske lige
Komentar Darka Milaniča po žrebu Evropske lige
Zadetki s tekme Hibernian - Maribor

"Želeli smo si lažjega tekmeca. Navijali smo za Litex, toda dobili Palermo, ki je spadal med težje možne tekmece. Nismo najbolj zadovoljni, a je, kakor je," je dejal trener Maribora Darko Milanič. Nekoliko bolj optimističen je športni direktor kluba Zlatko Zahovič: "Lepo je videti naš klub v zaključnih fazah tega dela evropskega pokalnega tekmovanja. V tej fazi je bilo seveda težko pričakovati kakšnega lažjega nasprotnika. Žreb nam je namenil Palermo, odlično italijansko ekipo, ki je v tem dvoboju, razumljivo, v vlogi favorita. Lani je bil Palermo do zadnjih krogov v igri za Ligo prvakov, a mu je na koncu malo zmanjkalo. Vseeno pa nismo brez možnosti."

Zamparini: "Slovenski nogomet podoben avstrijskemu"
Predsednika Palerma Maurizia Zamparinija žreb Evropske lige očitno ni preveč zanimal, saj je za spletno stran reterete24.it izjavil, da sploh ni vedel, da bo danes znan prvi tekmec Sicilijancev v Evropi.

"Iskreno povedano, sploh nisem vedel, da je bil danes žreb Evropske lige. Zdaj so me obvestili, da igramo proti Mariboru. Osebno mi je všeč, da igramo proti slovenski ekipi, saj je blizu moje hiše v Avstriji. Res pa je tudi, da bo Maribor proti nam igral dve tekmi, ki bosta za igralce predstavljali življenjsko priložnost. Slovenski nogomet? Podoben je avstrijskemu," je dejal Zamparini, ki je sicer rojen v Seveglianu v Furlaniji. Kot poslovnež ima v lasti tudi verigo prodajaln Emmezeta (oziroma Mercatone Zeta - MZ sta kratici njegovega imena in priimka). Ena izmed njih - tista v Palmanovi - je zelo dobro poznana tudi slovenskim kupcem.

Podcenjevanje prepovedano
Za neko drugo spletno stran je Zamparini dodal: "Vse ekipe v Evropski ligi so pomembne. To velja tudi za Maribor. Dovolj je, če pomislimo, da je Slovenija, država z milijon in pol prebivalci, letos sodelovala na svetovnem prvenstvu. A razlika med Palermom in Mariborom je ogromna, zato mislim, da bomo šli naprej. V tekmo pa moramo iti s pravo mentaliteto. Kot vse slovanske ekipe, bo tudi Maribor težek tekmec, pomembno je, da ga ne podcenjujemo. Prepričan pa sem, da letos Evropske lige ne bomo jemali z levo roko. Letos želimo narediti korak naprej, morda celo v finale."

In še mnenje podpredsednika kluba Guglielma Miccicheja: "Pomembno je, da smo se izognili Arisu in Lvovu. Žreb je ugoden, tudi zato, ker Maribor ni tako daleč. Upajmo, da bomo tekmi pričakali v dobri fizični pripravljenosti, jasno pa je, da smo kvalitetnejši kot naš tekmec."

Sabatini: Slovenci izločili Ruse
Športni direktor kluba Walter Sabatini pa je povedal: "Naši mogoči tekmeci so bile ekipe srednjega kalibra, a vse je treba spoštovati. Maribor bomo začeli skrbno preučevati. Ekipa je sestavljena iz dobrih nogometašev. Ne pozabimo, da Slovenija v nogometnem smislu jasno napreduje, kar je dokazala na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, kamor se je uvrstila prek Rusije. Če nekdo dela tako pomembne korake naprej, pomeni, da za vsem skupaj stojita delo in razvoj. Maribor je pri tem udeležen. Da igramo prvo tekmo doma, nima velikega pomena."

Miccoli kapetan in prvi zvezdnik ekipe
Moštvo Palerma vodi Delio Rossi, prvi zvezdnik ekipe in kapetan je 31-letni in Fabrizio Miccoli, v njem igrajo tudi argentinski reprezentant Javier Pastore in trije njegovi rojaki, romunski reprezentančni vratar Dorin Goian, hrvaški reprezentančni napadalec Igor Budan, Ganec Afriyie Acquah, Urugvajec Abel Hernandez, Poljak Kamil Glik ter Čilenec Mauricio Pinilla.

Palermo ima več kot stoletno tradicijo
Klub so ustanovili leta 1900, za zdaj pa še niso bili ne italijanski prvaki ne pokalni zmagovalci, v finalu italijanskega pokala so nastopili dvakrat (1974, 1978). Stadion Renzo Barbera, na katerem je že igrala tudi slovenska reprezentanca, ima 37.619 mest.

Mariborčani o žrebu Evropske lige
Komentar Darka Milaniča po žrebu Evropske lige
Zadetki s tekme Hibernian - Maribor