Koprčani se iz Bakuja vračajo z odličnim izidom. Goran Galešić je bil po prodoru uspešen za 1:0. Foto: Aleš Fevžer
Koprčani se iz Bakuja vračajo z odličnim izidom. Goran Galešić je bil po prodoru uspešen za 1:0. Foto: Aleš Fevžer
Matej Palčič
Matej Palčič je Koprčane celo povedel v vodstvo z 2:0, a je Neftči do konca znižal izid. Foto: Aleš Fevžer
Vasja Simčič
Vasja Simčič je moral štirikrat pobrati žogo iz svoje mreže. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Matjaž Kek
Matjaž Kek je z Rijeko doma premagal Ferencvaroš. Edini gol je v 85. minuti z bele točke dosegel Ivan Krstanović. Razmerje v strelih je bilo sicer kar 15:0, v strelih v okvir vrat pa 11:0. Foto: EPA

V Bakuju je vloga favoritov pripadla domači vrsti, toda Koprčani so si priigrali odlično popotnico pred povratno tekmo, ki bo na Bonifiki prihodnji četrtek. Kanarčki so se izkazali z veliko učinkovitostjo, saj so dvakrat zadeli iz redkih priložnosti, svoje delo pa je odlično opravil tudi novinec med vratnicama Božidar Radošević in tako imajo nogometaši z Obale lepe možnosti za napredovanje.

Galešić in Palčič zadela za veliko zmago
Koprčani so bili po prvem polčasu lahko zelo zadovoljni. Potem ko so domači prvič resno zagrozili v 21. minuti, ko je Bruno Bertucci dobro izvedel prosti strel s 25 metrov, Radošević pa izvrstno posredoval, so Primorci povedli v 24. minuti. Goran Galešić je prodrl po desni strani v kazenski prostor in na koncu ukanil še Sašo Stamenkovića.

Gostje so podvojili prednost v 41. minuti. Najprej je Miroslav Ćovilo z glavo zadel prečko, odbito žogo pa je v mrežo iz bližine pod prečko pospravil Matej Palčič. Gostiteljem je tik pred koncem polčasa uspelo znižati zaostanek z golom Araza Abdulajeva, ki je lepo zadel z roba kazenskega prostora. V drugem polčasu so imeli Azerbajdžanci pobudo, v 61. minuti tudi zatresli okvir vrat prek Juliusa Wobaya, na drugi strani so Koprčani čakali na protinapade, ki pa jih ni bilo prav veliko. V 81. minuti je rezervist Samir Masimov le za malo zgrešil cilj z 20 metrov, Radošević, eden junakov zmage, pa je že v sodniškem dodatku ustavil še nevaren poskus Bertuccija.

"Fantje smo vsi veseli, ponosni. Odigrali smo eno fantastično tekmo. To je šele prvi polčas, drugi nas čaka v Kopru, kjer gremo na to, da gola ne dobimo in potrdimo uvrstitev v tretji predkrog," je dejal 18-letni Domen Črnigoj.

Goričani domov z visokim porazom
Novogoriške nogometaše na povratni tekmi čaka težko delo, saj so si na Norveškem s porazom z 1:4 močno otežili izhodiščni položaj. Prvo priložnost na tekmi je imel v 8. minuti Sandi Arčon, ki je po prodoru po levi strani dobro streljal, a je domači vratar žogo odbil v kot. Vodilno moštvo norveškega prvenstva je povedlo v 16. minuti, ko je Joona Toivio premagal Vasjo Simčiča, potem ko je v mrežo iz bližine spravil odbito žogo. Novogoričanom se je nova lepa priložnost ponudila v 26. minuti, vendar je neoviran Dejan Žigon v ugodnem položaju malce na levi strani kazenskega prostora slabo zadel žogo in jo poslal precej mimo vrat.

V 36. minuti je Luka Majcen znova nevarno ogrozil vrata domačih, a mu je veselje preprečila vratnica. Že v naslednji akciji so domači podvojili prednost, ko je Vegard Forren izvedel prosti strel z več kot 20 metrov, žoga je oplazila živi zid in presenetila Simčiča. Ta je moral v prvem polčasu še enkrat pobrati žogo iz svoje mreže, in sicer v 42. minuti, ko je Forren zadel z bele točke, potem ko je najstrožjo kazen zakrivil Alen Jogan.

Majcen dosegel edini gostujoči zadetek
V drugem polčasu je rezervist Solomon Enow občasno nekoliko poživil igro Gorice, a je bila ta vseeno slabši tekmec. Domači so prevladovali, brez posebnih težav nadzorovali tekmo in posest žoge, a v 70. minuti so gosti vseeno dosegli zadetek, ko je Majcen zadel z bele točke po prekršku Harmeeta Singha. Molde je zmago potrdil v 88. minuti, ko je po protinapadu lepo izigral obrambo, žoga se je znašla pri povsem samem Magneju Hosethu, ta pa je brez težav še enkrat premagal goriškega čuvaja mreže.

"Igra niti ni bila tako slaba, kot kaže rezultat. Prejeli smo štiri gole in samo to šteje. Vemo, da so možnosti na povratni tekmi majhne, a storili bomo vse, kar je v naši moči," je povedal povratnik v novogoriško moštvo Vasja Simčič.


Evropska liga, 2. predkrog, prvi tekmi
NEFTČI (AZR) - LUKA KOPER 1:2 (1:2)
6.000; Abdulajev 45.; Galešić 24., Palčič 41.
Neftči: Stamenković, Cardoso , Junuszade, Bruno Bertucci, Isajev, Abdulajev ( 78./Masimov), Flavinho , Wobay, Ramos , Caue ( 59./Sejidov), Nfor ( 73./Gurbanov).

Luka Koper: Radošević, Blažič, Guberac , Halilović , Hadžić, Ivetić, Črnigoj, Palčič ( 87./Gregorič), Čovilo, Galešić ( 83./Lotrič), Štromajer ( 66./Pučko).

Sodnik: Denis Šerbakov (BLR)


MOLDE - GORICA 4:1 (3:0)
5.874; Toivio 16., Forren 37., 41./11-m, Hoseth 88.; Majcen 70./11-m

Molde: Haskjold, Linnes ( 70./Rindaroy), Flo, Forren , Toivio , Singh, Hussain ( 80./Hestad), Moström ( 57./Hoseth ), Agnaldo, Elyounoussi, Chima.

Gorica: Simčič, Modolo, Širok, Jogan , Vanin, Vetrih , Žigon ( 66./Džuzdanović), Kolenc ( 46./Enow), Johnson, Majcen , Arčon.

Sodnik: Padraig Sutton (IRS)

Povratni tekmi bosta 24. julija ob 20.30.