Nogometaši Maribora napadajo 12. prvenstveno zvezdico, četrto zapored. Foto: Aleš Fevžer
Nogometaši Maribora napadajo 12. prvenstveno zvezdico, četrto zapored. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija
Igralci Olimpije so v finalu superpokala doživeli hladno prho. Foto: Aleš Fevžer
Domžale
Domžalčani bodo imeli veliko dela, če bodo želeli ubraniti tretje mesto. Foto: Aleš Fevžer
Benjamin Verbič
Benjamin Verbič spada med udarne može celjskega prvoligaša. Foto: Aleš Fevžer

Vijoličasti so namreč v superpokalu gladko opravili (3:0) z lani drugouvrščeno Olimpijo, ki naj bi bila tudi letos prvi izzivalec Mariborčanov. Toda klub iz štajerske prestolnice je dokazal, da je tudi po odhodu trenerja Darka Milaniča, ki ga je zamenjal Ante Čačić, in napadalca Roberta Berića vsaj na začetku sezone še vedno korak pred največjimi konkurenti.

Vrnitev športnega direktorja Zlatka Zahovića na položaj je klub le še okrepila. Novinci v Mariboru so Damjan Bohar (Mura), Amir Dervišević (Krka) in Jean Philippe Mendy (Koper).


Olimpijine okrepitve Zeba, Đurković in Bagarić

Olimpija naj bi bila prva izzivalka Mariborčanov, a bo morala to še potrditi. Ljubljančani so se okrepili z izkušenim Zajkom Zebo (Split), napadalcem Enisom Đurkovićem (Triglav) in branilcem Davorjem Bagarićem (Koper). Odšla sta Anej Lovrečič in Erik Salkić.

V Domžalah precej novincev
Lani tretjeuvrščene Domžale so pripeljale Denisa Ljubovića (Zadar), Miloša Mijića (OFK Beograd), Stanleyja Kevin Joshua Parkerja (Oxford), Anžeta Jelarja (Triglav), Draga Gabrića (Rijeka) in Draška Božovića (Mladost Podgorica). Ker je tudi precej nogometašev odšlo, čaka trenerja Stevana Mojsilovića veliko dela z uigravanjem.

Koper preživel bankrot, zdaj računa na mlade moči
Koprčani so se poleti izognili propadu kluba, a se bodo zaradi finančnih težav naslonili na mlade igralce. Trener Rodolfo Vanoli si veliko obeta od Domna Črnigoja, Mitje Lotriča, ki se vrača po poškodbi, Mihe Blažiča, Mateja Palčiča, Lea Štulca in Mateja Pučka. Nekoliko izkušenejši Goran Galešić, Ivica Guberac in Miroslav Čovilo so se po poskusu menjave okolja priključili treningom kanarčkov.

Mladi Celjani želijo izboljšati peto mesto
Celjani so bili v lanski sezoni s petim mestom prijetno presenečenje, letos pa mlado moštvo Miloša Rusa želi uspeh vsaj ponoviti, če že ne izboljšati. Rus ima kar nekaj obetavnih mladeničev, med katerimi najbolj izstopajo mladi reprezentanti Blaž Vrhovc, Benjamin Verbič, Andraž Žurej, Miha Zajc, Nejc Plesec in Gregor Bajde.

Skrita želja Novogoričanov evropski pokali
Gorica se je bankrota rešila s sodelovanjem z italijansko Parmo, od koder prihaja tudi novi trener Luigi Apolloni, ki je s seboj pripeljal nekaj obetavnih igralcev. Apollonijev pomočnik bo legenda kluba Miran Srebrnič. Klub so zapustili Miha Mevlja, Jean Mbida Ebila, Jani Šturm, Nejc Praprotnik. Če so v lanski sezoni Novogoričani, ki so večji del prvenstva igrali brez plač, osvojili šesto mesto, potem bi bil letos njihov domet lahko višji. Skrita želja je uvrstitev v evropske pokale.

Tudi Rudar meri visoko
Višje kot v lanski sezoni želi tudi Rudar, ki se je okrepil z vratarjem Matejem Radanom in branilcem Ivanom Kneževićem. Velenjčani so izjemno močni v napadu, kjer bodo za mesto v udarni enajsterici konkurirali Mate Eterović, Elvis Bratanović, Ivan Firer in Matej Podlogar.

Triglav, Zavrč in Krka za obstanek
Za obstanek naj bi se borili Triglav ter novinca v prvi ligi Zavrč in Krka. Pri kranjskem Triglavu so ostali brez številnih nosilcev igre (Matej in Aleš Poplatnik, Dragan Ovčina, Nejc Zupančič, Bojan Đurić, Vlado Šmit, Anže Jelar, Enis Đurković), tako da bodo pod vodstvom Dušana Kosića skušali igrati všečen in dovolj kakovosten nogomet za obstanek v ligi.

Zavrč, prvak druge lige, se je za premierno sezono v prvi ligi okrepil z Nikolo Šafarićem, Mariom Brlečićem, Matijo Kovačićem, Josipom Fučkom, Dejanom Kurbusom in Luko Bešenićem.

Krka je še pred dvema sezonama nastopala v 3. ligi, zato bo obstanek med najboljšimi še posebej velik izziv za varovance Borivoja Lučića. Novomeščani so se okrepili z Amerjem Krcićem in Jako Ihbeishehom.

Prvenstvo v petek ob 20.00 odpirata Maribor in Zavrč.

1. KROG

Petek ob 20.00:
MARIBOR - ZAVRČ

Sobota ob 17.30:
LUKA KOPER - KRKA

Ob 20.00:
OLIMPIJA - RUDAR (prenos na TV SLO 2)

Nedelja ob 18.00:
TRIGLAV - GORICA

Preloženo:
CELJE - DOMŽALE