Rudi Požeg Vancaš je iz NK Kolpa v Domžale prestopil lani poleti in velja za velik up slovenskega nogometa. Je tudi član reprezentance do 19 let. Foto: nk-domzale.si
Rudi Požeg Vancaš je iz NK Kolpa v Domžale prestopil lani poleti in velja za velik up slovenskega nogometa. Je tudi član reprezentance do 19 let. Foto: nk-domzale.si
S petimi zadetki je vodilni strelec Domžal v letošnji sezoni Prve lige. Foto: nk-domzale.si
Preigravanja se je učil že v otroških letih na igrišču pred metliško osnovno šolo. Foto: nk-domzale.si
Trener Stevan Mojsilović je Domžale tudi telesno dobro pripravil na sezono. Ko drugim pohajajo moči, so Domžalčani najnevarnejši. Foto: nk-domzale.si
Vsak napadalec Domžal mora zabiti po sto golov na teden, "statistiko" pa ob robu igrišča spremljajo pomožni trenerji. Foto: nk-domzale.si
Prvi domači poraz Razdrhove Olimpije

18-letni Metličan, ki je nekoč oboževal Brazilca Ronalda, zdaj pa je njegov vzornik Lionel Messi, je v tej sezoni zabil pet golov. Domžalam prinaša srečo - kadar doseže gol, ekipa zmaga. V 19. krogu je v Stožicah "uničil" Olimpijo. Z drugo zaporedno zmago so se Domžale na 3. mestu izenačile s Koprom. Cilj je ujeti Evropo, torej igrati v kvalifikacijah za Evropsko ligo.


Prekinili ste zmagoviti niz Razdrhove Olimpije v Stožicah in "ponovili vajo" iz 1. kroga. Kaj vas tako navdihuje na Stožicah?
Tekme z Olimpijo so nekaj posebnega, to je derbi, na katerem si še posebej motiviran. Tudi stadion v Stožicah mi od gostujočih najbolj leži. Prvi polčas je bil malo težji, ker smo igrali cono zadaj. Drugi polčas smo začeli napadalneje, in to se je obrestovalo.

In prav vaš gol je odločil tekmo!
Goran (Vuk) je prodrl, preigral dva igralca in mi podal, streljati je bilo treba le še na prazen gol. Pogledal sem, kje je stoji vratar Šeliga in udaril v njegov daljši kot. Dober občutek, ko takole odločiš tekmo.

Verjetno je bil občutek še lepši, ko ste v 14. krogu na podoben način premagali Triglav in ste dosegli oba zadetka?
Spomnim se drugega, to je bil lep gol v 93. minuti. Vsekakor nekaj posebnega.

V tej sezoni ste dosegli že pet golov in ste vodilni strelec Domžal. Ste tudi vi presenečeni nad svojo učinkovitostjo?

Sem! Nisem si mislil, da mi bo šlo tako dobro. Pred sezono sem menil, da nimam dovolj izkušenj in da sem še premlad.

Verjetno je imel pri tem pomembno vlogo tudi trener Stevan Mojsilović. Kako ocenjujete njegovo delo?
Zelo veliko sem se naučil pri njem. Zelo mi pomaga, zaupa mi, daje mi veliko priložnosti. Vse to mi je seveda zelo všeč. Ko so starejši igralci zapustili klub, je bilo lažje trenirati. Nekako mi je bilo ob številnih izkušenih igralcih težje, res pa je, da se od njih lahko nekaj naučiš.

Kje je vaše igralno mesto? Ste vezist ali napadalec?
Vedno sem igral prednjega vezista, ampak pri Domžalah je drugačna postavitev. Na začetku sezone sem bil v čisti 'špici', vendar je na tem mestu preveč dvobojev, ker si med dvema 'štoperjema', in to meni ne ustreza. V 'duele' se nočem spuščati. Potem sem na levi strani eno tekmo odigral zelo dobro, in to je zdaj moje standardno mesto, torej levi krilni napadalec.

So v Domžalah dobre razmere za mlade nogometaše?
Zelo dobre. Na začetku, ko mi je bilo težko, nisem nikogar poznal, vendar so mi vsi pomagali. Največ sem skupaj z Juretom Balkovcem, s katerim sva že od malega skupaj, saj sva oba Belokranjca. On je sicer iz Črnomlja. Med tednom živi v dijaškem domu v Ljubljani, konec tedna pa stanuje pri meni v stanovanju v Domžalah.

Gresta pogosto domov v Belo krajino?

Če je tekma v soboto, imamo včasih potem prosto do ponedeljka. Zmeniva se z Juretom, kako je prevozom. Čim prej želim opraviti izpit za avto, trenutno imam deset ur vožnje.

Vaš starejši brat Velimir je moral zaradi poškodbe končati kariero. Je res, da je mater strah, da bi se tudi vam kaj zgodilo?

Boji se, ker je imel brat tri operacije križnih vezi. Po vsaki tekmi jo moram poklicati, da ji povem, da je vse v redu. Na stadionu tekem noče spremljati, ampak le po spletu.

Kakšen status imate urejen v šoli?

Obiskujem 4. letnik tehniške gimnazije, vendar letos ne hodim redno k pouku, ampak sem v šoli le nekajkrat na mesec. Takrat se zmenimo, kdaj pišem izpit. Težav nimam, morda le pri matematiki. Tam ti mora nekdo snov razložiti, zato imam inštrukcije. Preostalih predmetov se ni težko naučiti. Po srednji šoli bom verjetno študiral računalništvo.

Igralci Domžal ste dobro telesno pripravljeni. So treningi pred začetkom sezone zelo naporni, je veliko tekaških treningov?
Drži, da trdo delamo in da smo dobro pripravljeni, kar se obrestuje, saj smo praviloma v drugem polčasu boljši od nasprotnika. Vse vaje delamo z žogo. Veliko je težkih treningov, kar je na začetku težko. Potem se privadiš.

Kakšne metode treninga imate pri Domžalah, da ste napadalci čim bolj učinkoviti?
Vsak napadalec mora zabiti sto golov na teden, kar ob strani spremljajo pomožni trenerji. Treniramo predvsem strele z roba kazenskega prostora. Smo uspešni, kar se vidi tudi na tekmah.

Verjetno pa je treba pohvaliti tudi vašo obrambo, saj je v letošnji sezoni Prve lige le Maribor dobil manj zadetkov?
Obramba zelo dobro opravlja svoje delo. Tekme, ki smo jih izgubili, so bile bolj kot ne krivda napada, saj nismo izkoristili svojih priložnosti.

Zakaj je na tribunah domžalskega stadiona tako malo gledalcev?
Ne vem, nimam razlage. Po mojem so jim pač bolj všeč drugi športi, morda košarka.

V preigravanjih ste dobri, žogo vam je težko vzeti. Ste vse te spretnosti pridobili že v otroštvu?
Nekaj gotovo. Že kot majhen otrok sem bil nenehno na igrišču, s prijatelji smo veliko igrali in preigravali mali nogomet. Tam dobiš največ tehnike in ti pozneje seveda pride prav.

Ste kdaj manjkali pri pouku, ker vas je žoga preveč premamila, in ste "pozabili" zapustiti igrišče?
Včasih sem res manjkal in sem raje igral nogomet, kot šel na matematiko ali angleščino. Ampak so mi vse opravičili, vedno smo se zmenili (smeh).

Prvi domači poraz Razdrhove Olimpije