11. avgusta je bilo med derbijem Olimpija - Maribor
11. avgusta je bilo med derbijem Olimpija - Maribor "vroče" na VIP-tribuni stoženskega stadiona. Aleksander Čeferin skrajno levo in Zlatko Zahovič drugi z desne. Foto: BoBo
Zlatko Zahović
Zlatko Zahović s svojimi izjavami v javnosti pogosto dviga prah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksander Čeferin
Kot kaže, nesporazumov med Zahovičem in Čeferinom ne bo kmalu konec. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska velikana sta se poleti v Ljubljani pomerila na derbiju 5. kroga. Na tekmi je izbruhnil besedni obračun med Zahovičem in Aleksandrom Čeferinom. Zdaj so se na krovni nogometni zvezi odločili, da športnega direktorja Maribora kaznujejo s trimesečno prepovedjo sodelovanja v nogometnih dejavnostih, ki potekajo pod okriljem NZS-ja.
Zahovič: Za njih so najhujša pritožba zmage Maribora
"Nič mi ne more pokvariti uživanja ob delu v nogometnem klubu Maribor in slovenskem nogometu. Čeferinove kazni so zame medalje," se je na odločitev Nogometne zveze Slovenije za MMC odzval Zahovič. Se bo na odločitev pritožil? "Ne, ne bomo se pritožili. Zmagali bomo v nedeljo in potem še v Rimu. Zmage Maribora so za njih najhujša pritožba," je še povedal Zahovič.


Celotna izjava za javnost NZS-ja:
Potem ko je v 5. krogu Prve lige NZS na tekmi med NK Olimpija Ljubljana in NK Maribor, ki je potekala v Ljubljani, prišlo do dogodkov, ki jih vse razvite nacionalne nogometne zveze, UEFA ter FIFA najstrožje sankcionirajo (navijači obeh ekip so namreč na tekmi z nešportnim navijanjem izražali nestrpnost, sovraštvo in žalili dostojanstvo posameznika oz. skupine), je disciplinski organ NZS na podlagi veljavnih predpisov sprejel odločitev in s tem še enkrat potrdil odločenost, da tovrstno obnašanje ni zaželeno in sprejemljivo.

NK Olimpija Ljubljana je tako na podlagi prijave delegata srečanja in prijave NK Maribor ter na podlagi sklepa IO o ničelni toleranci glede spodbujanja ali razpihovanja rasnega, narodnostnega, etničnega, spolnega, jezikovnega, verskega, političnega ali drugega sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva kaznovana z globo v višini 4.200 evrov. Prav tako je na podlagi prijave uradne osebe in izvedenega disciplinskega postopka in iz enakih razlogov kot NK Olimpija tudi NK Maribor kaznovan z globo v višini 2.200 evrov.

Ob tem je disciplinski organ zaradi neprimernega vedenja med polčasoma, v drugem polčasu ter neposredno po zaključeni tekmi obravnaval tudi športnega direktorja NK Maribor, g. Zlatka Zahoviča, ter mu izrekel disciplinski ukrep trimesečne prepovedi sodelovanja v in z nogometom povezanih aktivnostih, ki potekajo pod okriljem NZS.

Vse obravnavane stranke imajo možnost pritožbe. Kot je bilo že večkrat poudarjeno, želi NZS tudi na ta način zagotoviti, da bodo slovenski stadioni postali mesto, kjer bo zagotovljena varnost in dobro počutje vseh ljubiteljev nogometa, zato bo NZS poleg izobraževanja in komunikacije z vsemi akterji tudi v prihodnje vse tovrstne kršitve dosledno sankcionirala. Vsa finančna sredstva iz naslova kazni bo NZS vložila v razvoj mladinskega nogometa.
NZS