Darko Milanič v Stožicah obljublja napadalno igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Milanič v Stožicah obljublja napadalno igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Berič
Septembrski derbi v Ljubljani je z edinim zadetkom odločil Robert Berič, ki je v soboto proti Hitu Gorici v napadu igral skupaj z Marcosom Tavaresem in Etienom Velikonjo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Dare Vršič in Mile Ačimović
Dare Vršič in Mile Ačimović bosta prvič spoznala Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Viole
Viole so po koncu prvega derbija v Ljubljani polomile 298 stolov. Vsi spremljevalci derbija si želijo, da na tokratni tekmi dogodki na tribuni ne bi zasenčili tistih na igrišču. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Green Dragons
Green Dragonsi še čakajo na prvo zmago nove Olimpije nad Mariborom. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Milanič lahko računa na vse igralce
Kosič in Vršič pred derbijem z Mariborom

Prihod Mileta Ačimovića k Olimpiji na prvih dveh srečanjih ni povečal zanimanja za obisk prvoligaških tekem v Ljubljani (v resnici je bil še manjši kot jeseni), gotovo pa bo drugače čez dva dni v 22. krogu Prve lige si, ko se bo športni direktor zmajev prvič v tej vlogi srečal z nekdanjim reprezentančnim soigralcem Zlatkom Zahovićem.

"Pričakujem pravo vzdušje, ki ga znajo narediti navijači obeh klubov. Želim si le, da ne bi v ospredje prišle druge reči, da bi zmagal šport, mi pa osvojili tri točke," je na novinarski konferenci v Mariboru povedal Zahović. Vijoličasti so prejšnji konec tedna prvič po lanskem aprilu in 33 tekmah izgubili na domačem prizorišču, ko so jih v Ljudskem vrtu presenetili Novogoričani (1:2).

Vijoličasti naj bi odpravili napake
Nekaj spodrsljajev v obrambi (ta je na dveh spomladanskih tekmah prejela že štiri zadetke, v vsem jesenskem delu pa samo osem!) in jalovi napadi po besedah trenerja Darka Milaniča niso zamajali visoke morale v moštvu. "V tem tednu smo odpravljali napake, ki so bile na sobotni tekmi, na naslednjih treh treningih pa se bomo pripravili na Olimpijo," je dejal Milanič, ki ga je včerajšnja izdaja La Gazzette dello Sport uvrstila med kandidate za novega trenerja Palerma, a je predsednik italijanskega kluba te govorice v sebi lastnem slogu danes že zanikal.

"Milanič? Kdo je to? Mislim, da ga ne poznam. To je čudna hipoteza, gotovo tudi na dolgi rok ni uresničljiva. Verjetno je kdo pomislil, da bom po treh nogometaših Maribora v klub pripeljal še trenerja, a Milaniča niti ne poznam. Če se bo do konca sezone izkazal Serse Cosmi, bo trener najbrž ostal on," je za časnik La Sicilia izjavil Maurizio Zamparini.

Milanič želi dober in atraktiven nogomet
Milanič bo v Stožicah lahko računal tudi na Aleša Mejača, ki se po pol leta vrača na igrišča po težavah s spodnjimi mišicami trebušnega zidu. Izolski trener napoveduje napadalno igro: "Jurišali bomo na njihova vrata in hkrati skušali zadržati red, da ne bi igrali brezglavo. Hočemo pokazati dober in atraktiven nogomet. To nam v tej sezoni uspeva."

Olimpija v derbiju, odkar je (znova) prvoligaš, še ni zmagala. Septembra je Maribor iz Ljubljane odnesel zmago z 1:0 (zadel je Robert Berič), dobra dva tedna pozneje pa je bilo v Mariboru 0:0. Obakrat nogometni predstavi še zdaleč nista navdušili.

Ljubljančane pestijo poškodbe
Trener Olimpije Dušan Kosič ne bo mogel računati na Sašo Ranića in Nika Omladiča, ki sta v soboto proti Nafti (2:0) staknila resnejši poškodbi mišice na nogi oziroma stopala, in na Enesa Rujovića, ki je prejel rdeči karton. Kljub temu verjame, da bo sestavil ekipo, ki se bo lahko uspešno zoperstavila Mariboru.

Šokota v dobri strelski formi
Ačimović je v torek "zbodel" Štajerce z izjavo, da so do lepe prednosti na lestvici (pred Domžalami imajo 10 točk, pred Olimpijo pa kar 21 točk naskoka) prišli tudi zaradi sreče. "Tudi na tekmi z Olimpijo v Ljudskem vrtu so imeli srečo, da niso izgubili. Zna se zgoditi, da do konca sploh ne zmagajo več," je dodal pretkani Mile, ki dobro ve, kako je treba "napihovati" vzdušje pred največjim slovenskim derbijem. Eden izmed glavnih adutov Olimpije bo Tomo Šokota, ki je po le enem zadetku jeseni očitno našel boljšo strelsko formo in na zadnjih dveh tekmah trikrat zatresel mrežo.

Dare Vršič je prav tako optimist: "Verjamem, da smo se s prvimi tremi tekmami moralno dvignili. Sposobni smo premagati Maribor, tudi s pomočjo naših navijačev."

Dragonsi že začeli provokacije
Upati je, da se ne bodo ponovili nemiri s prvega derbija v Stožicah, ko so Viole polomile 298 stolov in povzročile za 20.000 evrov škode. Green Dragonsi so na svoji spletni strani že poskrbeli za prvo provokacijo in na nekaj fotografijah grb Maribora odtisnili na prašičjo glavo. Predvidoma bo tokrat v Ljubljano prišlo približno 450 organiziranih navijačev Maribora.

Vrata stadiona se bodo odprla dve uri pred tekmo, torej ob 18.30. Cena vstopnice je 15 evrov. Zaradi personalizacije vstopnic bo moral vsak obiskovalec tekme na vstopnico vpisati ime in priimek, ob vstopu na stadion pa bo treba varnostniku poleg vstopnice pokazati tudi veljavni osebni dokument s fotografijo.
Tisti, ki se ne boste odpravili na stadion, si boste lahko tekmo ogledali na TV Slovenija 2 in MMC-jevem portalu. Komentator bo Andrej Stare.
22. krog, sobota ob 16.00:
RUDAR - LUKA KOPER
NAFTA - DOMŽALE
Ob 18.00:
HIT GORICA - CM CELJE
Ob 20.30:
OLIMPIJA - MARIBOR (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)
Nedelja ob 15.00:
TRIGLAV - PRIMORJE

Lestvica:  
MARIBOR 21 14 6 1 41:12 48
DOMŽALE 21 11 5 5 29:16 38
LUKA KOPER 21 10 3 8 32:27 33
OLIMPIJA 21 7 6 8 28:26 27
HIT GORICA 21 7 5 9 23:32 26
RUDAR 21 6 7 8 33:34 25
NAFTA 21 7 4 10 30:34 25
TRIGLAV 21 6 6 9 21:36 24
CM CELJE 21 5 7 9 27:35 22
PRIMORJE 21 5 5 11 27:39 20

Milanič lahko računa na vse igralce
Kosič in Vršič pred derbijem z Mariborom