Nogometaši Maribora se veselijo nove zmage v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Maribora se veselijo nove zmage v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares
Kapetan Marcos Tavares je blestel, zrežiral je prva dva gola Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Šuler in Leon Benko
Marko Šuler se je izkazal z nekaj posredovanji. Foto: www.alesfevzer.com
Viole so po vodilnem golu Štajercev zmetale bakle na zelenico, zaradi česar je bil prvi polčas prekinjen za sedem minut. Foto: BoBo
Maribor z zmago v Stožicah prišel na -1

Pred dvema mesecema v Ljudskem vrtu so bili vijoličasti precej boljši, vendar so osvojili le točko (1:1), v soboto zvečer pa je bila vodilna Olimpija nemočna (1:3).
Obramba Mariborčanov je bila čvrsta, klonila je le v 86. minuti, ko je zadel Rok Kronaveter. "Skušali smo odrezati njihove nosilce igre, dobro se je izšlo. To so bile trdo prigarane tri točke. Zelo dobro smo vedeli, kdo sta motorja igre Olimpije, na začetku drugega polčasa smo se malce drugače postavili. Le pri golu Olimpije smo malo zaspali, čeprav mislim, da je bil zadetek dosežen iz prepovedanega položaja. Taktično smo odigrali zelo dobro in zasluženo osvojili tri točke," je pojasnil Marko Šuler.
Maribor z bogatimi evropskimi izkušnjami daleč pred vsemi
Vijoličasti imajo bogate izkušnje iz evropskih tekmovanj. Pred dvema letoma so igrali tudi v skupinskem delu Lige prvakov, avgusta pa so bili izjemno blizu preboju v skupinski del Evropske lige proti Gabali. Na sobotni tekmi je bilo kar šest nogometašev v začetni enajsterici starih več kot 30 let. Izkušnje so na tako pomembnih tekmah neprecenljive.
"Ob polčasu smo vodili z 1:0, a vedeli smo, da moramo zadeti še drugič. Če bi le branili minimalno prednost, bi nas Olimpija kaznovala, saj je kakovostna ekipa. V drugem polčasu smo hitro zadeli in končni izid je realen pokazatelj dogajanja na igrišču. Če pustiš Olimpiji igrati, je lahko zelo nevarna. To ni bila tekma na ravni slovenske lige, ampak se tako igra evropski nogomet. Olimpija igra zelo všečno, a v Evropi to ne pomeni veliko. Maribor je z bogatimi evropskimi izkušnjami daleč pred vsemi. Tokrat smo jih unovčili in to je bila razlika," je poudaril nekdanji slovenski reprezentant Šuler.
Derbiji najlažje tekme, najtežje pred 200 gledalci
33-letni steber obrambe ne razmišlja preveč o trenutnem položaju na lestvici: "Lestvica me ne zanima preveč, pomembna je le na koncu. Nihče še ni bil prvak deset krogov pred koncem. Prvenstvo je maraton, in ne šprint. Vse se odloča na majhnih tekmah, derbiji so le za prestiž, to je luksuz. Zame so to najlažje tekme. Zaradi takih tekem se igra nogomet. Najtežje je igrati pred 200 gledalci."
Konec popolne prevlade Maribora v Sloveniji
"Naši navijači so bili navajeni, da Maribor prevladuje v slovenski ligi. Olimpija se je močno dvignila, ima odlično ekipo. Mislim, da ne bo več sezon, ko je imel Maribor deset ali več točk naskoka pred tekmeci. Precej smo spremenili ekipo in vse skupaj zahteva neki davek. Upam, da navijači to razumejo," je še dodal Šuler, ki je misli že usmeril k pokalnemu tekmovanju. "Zdaj nas čakajo tri tekme zapored proti Gorici in to bo zelo pestro. Pokal je zelo specifično tekmovanje. V Novi Gorici nismo igrali slabo v prvenstvu, a smo izgubili."
Pihler: S tako igro bomo nanizali še veliko zmag
Aleks Pihler je v 50. minuti izkoristil veliko zmedo v obrambi zeleno-belih in se veselil prvega zadetka v dresu vijoličastih.
"Odigrali smo taktično zelo zrelo in zasluženo zmagali. Odlično smo se postavili na igrišču, izkoristili smo priložnosti. To je bila res idealna tekma za moj prvi zadetek. V zadnjih minutah je Olimpija znižala in vedeli smo, da bodo še bolj pritisnili. Zelo dobro smo odgovorili. Če bomo nadaljevali tako igro na naslednjih tekmah, bomo nanizali veliko zmag," je bil zadovoljen 22-letni Ptujčan.
"Zavedali smo se, da bo treba zdržati uvodnih 15 minut. Res smo trpeli na začetku. V drugem polčasu smo prevladovali. Odločno smo krenili in dali Olimpiji vedeti, da se ne bomo le branili. Nikakor nismo smeli izgubiti v Ljubljani, saj bi razlika narasla na sedem točk. Res smo se zelo dobro pripravili," je dodal Pihler, ki je z odličnimi igrami prišel tudi v kader Srečka Katanca. "Zdaj ko sem reprezentant, se ni veliko spremenilo. Nekaj več samozavesti imam in tudi motivacija za naprej je prisotna. Moj status se ni spremenil, treba se je dokazovati še naprej."
Milanič: Stožice nam res ležijo
Trener Darko Milanič je bil zelo dobro razpoložen. "Odigrali smo odlično tekmo, pristop je bil pravi. Morda smo bili le v prvih desetih minutah malce predaleč od Zajca in Kronavetra, a smo tudi to kmalu popravili. Še posebej v drugem polčasu smo bili precej boljši. To ni bila lahka tekma, tehnično in taktično smo vse zelo dobro izpeljali. Zelo sem zadovoljen, nadaljujemo naš uspešen niz. Zdaj smo se Olimpiji približali in to nam daje dodaten zagon za naprej," je razlagal strateg vijoličastih, ki je še posebej izpostavil kapetana Marcosa Tavaresa. "Odigral je odlično vso tekmo, dvakrat je izjemno podal. Ves teden pred tekmo je izžareval pozitivno energijo. Še dodatno je bil motiviran, potem ko mu je klub dal novo pogodbo za vse zasluge."
Olimpija sedmo sezono igra v Stožicah. Največji stadion v Sloveniji zelo leži Mariboru, ki je slavil že sedemkrat, doživel pa le dva poraza.
"Psihična priprava za derbi je drugačna. Ves teden so bili fantje napeti in maksimalno osredotočeni. Znova se je pokazalo, da nam stadion Stožice res leži. Na tej zelenici smo zelo uspešni. Res je naš niz neverjeten, a naj kar traja," je bil nasmejan 48-letni Izolan.
Sodniki tokrat k sreči niso bili glavna tema
Mariborčani niso bili zadovoljni s sojenjem Mateja Juga. Na začetku drugega polčasa je pri izidu 0:1 Antonio Delamea-Mlinar v kazenskem prostoru igral z roko. Športni direktor Zlatko Zahovič se je zelo razburil, a po zmagi nihče ni preveč omenjal tega spornega položaja. Na avgustovskem derbiju je bil v glavni vlogi sodnik Nejc Kajtazović, tokrat pa po tekmi k sreči delivci pravice niso bili glavna tema.

Maribor z zmago v Stožicah prišel na -1