Varnostniki in predstavniki NK Maribor so morali takole pred letečimi predmeti s tribun zaščititi glavnega sodnika Nejca Kajtazovića ob odhodu iz Ljudskega vrta. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Varnostniki in predstavniki NK Maribor so morali takole pred letečimi predmeti s tribun zaščititi glavnega sodnika Nejca Kajtazovića ob odhodu iz Ljudskega vrta. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Milivoje Novaković (Maribor) in premagani Aleksander Šeliga (Olimpija) v ozadju
Milivoje Novaković je v zadnjih mesecih bolj slovel po zapravljanju izrednih priložnosti kot po zadetkih, a tokrat je z zaključkom v 18. minuti upravičil vzdevek NovaGol. Foto: BoBo
Miha Zajc in Olimpija se veseli izenačenja na derbiju v Mariboru
Po razveljavljenem golu Sallalicha je Maribor popustil, posest žoge je prevzela Olimpija, ki je jalovo kombinirala vse do končnice, ko sta Klinar in Zajc spletla akcijo za končnih 1:1. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Gol ali negol? Sunny Omoregie (Maribor) - Andraž Kirm in Aleksander Šeliga (Olimpija)
Ali je bila žoga v 33. minuti v celotnem obsegu prek črte ali ne? Fotograf Miloš Vujinović je ujel trenutek, v katerem je vratar Aleksander Šeliga ujel žogo in jo hitro potegnil na varno. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Sodnika Rafael Ajdovec in Nejc Kajtazović na derbiju
Sodniška trojka iz Kranja Nejc Kajtazović, Matej Žunič in Rafael Ajdovec je derbi zaznamovala z odločitvama, da ni priznala dveh golov Maribora. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
NK Maribor
Prvi letošnji derbi se je začel z minuto molka v spomin na hudo nesrečo nogometašev Maribora B, v kateri sta umrla dva mlada igralca, tretji pa utrpel hude poškodbe. Foto: BoBo
Novaković in Zajc strelca v Ljudskem vrtu

Milivoje Novaković je v 18. minuti kronal uvodno premoč Maribora, v 79. minuti pa je nepazljivost domače obrambe za pomembno točko Olimpije izkoristil Miha Zajc. Olimpija na štartu sezone 2016/17 ostaja neporažena in na 1. mestu Prve lige, medtem ko je Maribor zaradi slabše razlike v golih zdrsnil na tretje mesto, kjer ima skupaj z Domžalami dve točki zaostanka.

A glavno vprašanje v Mariboru je: ali je sodniška zasedba pod vodstvom Nejca Kajtazovića (Kranj) oškodovala Štajerce in osrečila Ljubljančane? Po koncu tekme so ogorčeno protestirali pri sodnikih, v prvih izjavah pa so se raje ugriznili v jezik.

Za prve izjave o burni tekmi iz obeh taborov si oglejte časovnico MMC-jevega novinarja Mateja Rijavca na Twitterju.


Uvod z minuto molka ob tragediji Maribora

Četrti krog slovenskega nogometnega prvenstva se je končal v ponedeljek z obračunom Maribora in Olimpije. Pred 11 tisoč gledalci v Ljudskem vrtu se je derbi začel z minuto molka v spomin na ponesrečene nogometaše Maribora B, katerih tragedija je v črno ovila slovenski nogomet.

Janža s predložkom našel Novakovića za 1:0
Sledil je živahen začetek tekme s pobudo Maribora, razigran je bil zlasti Dare Vršič. Prvi je z glavo po njegovi podaji poskusil Novaković, nato je slednji pripravil strel Vršiču, njemu pa je strel preprečil kar soigralec Sunny Omoregie. Nigerijec se je skušal hitro odkupiti, a je njegov diagonalni strel po tleh ukrotil Aleksander Šeliga.

Premoč so vijoličasti kronali v 18. minuti. Z leve strani je imeniten predložek s 35 m poslal Erik Janža, v kazenskem prostoru pa je Milivoje Novaković v slogu kung fuja skočil in podstavil nogo in poslal žogo mimo nemočnega Šelige.

Ali je žoga prešla črto ali ne?
Olimpija se je počasi le začela prebujati, a razen strela Mihe Zajca z razdalje v 1. polčasu ni bila nevarna. Na drugi strani so Mariborčani bili v 33. minuti prepričani, da so podvojili vodstvo. Po kotu Aleksa Pihlerja in strelu Rodriga Defendija z glavo je na golovi črti ob vratnici najprej žogo delno ustavil Andraž Kirm, nato pa jo je vratar Šeliga ujel v zraku, pri čemer ni bilo jasno, ali je žoga v celoti prešla črto (glej foto). Po mnenju sodniške ekipe Nejca Kajtazovića ne in ostalo je pri 1:0, saj Prva liga ne uporablja tehnologije golove črte.

Ležeči Šeliga nastavil ofsajd zanko
Drugi polčas se je začel še bolj udarno. Že v prvi minuti je Ljudski vrt slavil 2:0, potem ko se je Sintayehu Sallalich sprehodil skozi obrambo Olimpije. A zapoznelo in po posvetu s stranskim sodnikom Rafaelom Ajdovcem je glavni sodnik Kajtazović odločil, da je bil Izraelec v prepovedanem položaju.

Sallalich je po preigravanju Kelharja ob gol-avt črti z leve strani podal do Omoregieja, ki pa je z bližine zadel le vratnico, odbitek pa je čez črto potisnila št. 8. A v trenutku Nigerijčevega strela je bil za Sallalichevem hrbtom le branilec Kelhar, ne pa tudi ležeči vratar Šeliga, tako da je bil gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen.

Prečka preprečila Olimpijino izenačenje
V 49. minuti je pobegnil Zajc, a je bil Jasmin Handanović ob novem diagonalnem mestu na pravem mestu. V 56. minuti je nenadoma z razdalje udaril do tega trenutka nevidni Rok Kronaveter in z visokim lokom ukanil vratarja Maribora, ki pa ga je rešila prečka. V naslednjem kotu se je 38-letni veteran v vratih Maribora znova izkazal z izbijanjem.

Z menjavami se je ritem razbil, Maribor je popustil in Olimpija je v 79. minuti izenačila. Po desni je Denis Klinar preigral Janžo in pred gol poslal natančen predložek, pri čemer je celotna vijoličasta obramba pozabila na Miho Zajca, ki je z natančnim strelom z glavo ob oddaljenejši vratnici poravnal izid na 1:1. Do konca ni bilo več resnih priložnosti in derbi se je končal z delitvijo točk.

Statistika

Maribor

Olimpija

Streli 1112
Streli v okvir vrat54
Prekrški129
Posest žoge4951
Koti66


Kronaveter prvič po poškodbi od začetka

Mariborčani so šli na zmago s sistemom 4-2-3-1. Na drugi strani Rodolfo Vanoli je kot vedno stavil na postavitev 3-5-2, pri čemer je v prvo postavo prvič po poškodbi uvrstil Roka Kronavetra. Prvič se je v dresu Olimpije v Ljudski vrt vrnil Etien Velikonja, a je bil nekdanji učinkoviti napadalec Maribora tokrat povsem neviden.

Glede na geste, ogorčenje in žvižgalni koncert Ljudskega vrta se obeta še pester tretji polčas derbija, o čemer boste v torek zjutraj brali tudi na MMC-ju.


PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 4. krog:

MARIBOR - OLIMPIJA 1:1 (1:0)
Novaković 18.; Zajc 79.

Maribor (4-2-3-1): Handanović; Šme, Šuler, Defendi, Janža; Kabha, Pihler ( 83./Hotić); Vršič, Omoregie ( 70./Tavares), Sallalich; Novaković .

Olimpija (3-5-2): Šeliga; Delamea Mlinar, Bajrić, Kelhar; Klinar, Matić, Zajc , Kirm, Kronaveter ( 78./Miškić); Eleke ( 68./Wobay), Velikonja.

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


Že odigrano:
KALCER RADOMLJE - ALUMINIJ 2:2 (1:0)
KRŠKO - GORICA 1:0 (0:0)
LUKA KOPER - CELJE 2:1 (1:1)
RUDAR - DOMŽALE 0:2 (0:1)

                                     
Lestvica:                            
OLIMPIJA             4  3 1 0  7:2 10
DOMŽALE              4  2 2 0  7:3  8
MARIBOR              4  2 2 0  6:3  8
CELJE                4  2 0 2  6:5  6
GORICA               4  2 0 2  4:3  6
LUKA KOPER           4  2 0 2  3:4  6
KRŠKO                4  1 2 1  4:5  5
RUDAR                4  1 1 2  3:5  4
ALUMINIJ             4  0 1 3  4:9  1
KALCER RADOMLJE      4  0 1 3  3:8  1
                                     


Novaković in Zajc strelca v Ljudskem vrtu