Za bleščečo zunanjo podobo Reala se skrivajo veliki dolgovi. Zdi se, da si nekateri lahko privoščijo
Za bleščečo zunanjo podobo Reala se skrivajo veliki dolgovi. Zdi se, da si nekateri lahko privoščijo "zapravljanje" brez omejitev. Foto: EPA
Mestalla
Gradnja novega stadiona Mestalla naj bi se po treh letih zastoja le nadaljevala. Končan naj bi bil leta 2014. Foto: EPA

"Številke nazorno kažejo, da je v španskem nogometu s poslovnega vidika marsikaj narobe in da nogomet ni najbolje voden," je opozoril profesor ekonomije na barcelonski univerzi Jose Maria Gay de Liebana.

Šesterica pred bankrotom
Real ima tako 589 milijonov evrov dolgov, Barcelona pa 578. V podobnem položaju sta tudi polfinalista evropske lige Atletico Madrid in Valencia, ki dolgujeta 514 oziroma 382 milijonov evrov. Šestim klubom - Rayu Vallecanu, Racing Santanderju, Real Betisu, Zaragozi, Granadi in Mallorci - grozi bankrot. Po oceni ekonomistov skupni dolg španskih klubov znaša 3,5 milijarde evrov, kar je vsota, primerljiva z nepremičninskim balonom, ki je na Iberskem polotoku počil leta 2008 in Španijo potegnil v dolžniško krizo.

De Liebana: Leta smo zapravljali prek zmožnosti
"Nogomet je ogledalo ekonomskih razmer v Španiji, gledano v celoti. Leta smo zapravljali prek zmožnosti in tako tonili vse globlje v dolgove. V nogometu je povsem enako. Klubi so leta vlagali v gromozansko velike, a sila neučinkovite naložbe. Ker za njihovo pokritje niso imeli lastnih sredstev, so globoko zabredli v velikanske dolgove," je težko stanje pojasnil de Liebana.

Gradnja novega stadiona Valencie ustavljena
Tipičen primer "lahkotnega" zapravljanja je nov stadion Valencie Nova Mestalla, ki bo sprejel 70.000 gledalcev, stal pa bo 300 milijonov evrov. Projekt naj bi se financiral s prodajo zemljišča, ocenjenega na 400 milijonov evrov, na katerem stoji stari stadion Mestalla. A gradnja se je po dveh letih ustavila (2007-2009), saj klub ni uspel najti kupca, ki bi za zemljišče plačal tolikšno vsoto.

Špansko ministrstvo za šport je sporočilo, da bo zahtevalo, da nogometni klubi poplačajo vse svoje davčne dolgove, čeprav načina, kako bodo to dosegli, ni še nihče predstavil.