Glavno vprašanje pri Mariboru je, ali bo kapetan Marcos Tavares lahko stisnil zobe in zaigral v Kazanu? Foto: BoBo
Glavno vprašanje pri Mariboru je, ali bo kapetan Marcos Tavares lahko stisnil zobe in zaigral v Kazanu? Foto: BoBo
Kurban Berdijev
Ali bo legendarni trener Kurban Berdijev na igrišče res poslal rezerviste? Tekmovalna logika in težave v prvenstvu že govorita v prid temu. Foto: Aleš Fevžer
Rubin Kazan - veselje po golu v Ljudskem vrtu
Do septembrskega srečanja z Mariborom Rubin sploh ni izgubil (14 tekem od tega 8 zmag), po gostovanju v Sloveniji pa so Tatari izgubili kar 6 od 13 tekem, izpadli v pokalu proti drugoligašu Luč Vladivostok in v ruski Premier ligi padli šele na 10. mesto. Foto: EPA
Šimundža, Berdijev, Mezga pred tekmo Rubin - Maribor
Mariborčani srečno prispeli v Kazan
Maribor v mrzlo Rusijo po točke

"Vijoličasti" so se s predstavnikom Rusije prvič pomerili doma 19. septembra, ko so izgubili z 2:5, a še pod vodstvom Anteja Čačića, ki ga je nato nadomestil Ante Šimundža. Na gostovanju Mariborčani računajo na tatarsko popustljivost, saj je ekipa že uvrščena v spomladanski del Evropske lige, hkrati pa so v ruskem prvenstvu v rezultatski krizi.

Kapetan trenira, odločitev v sredo
A imajo slovenski prvaki tudi veliko svojih težav, saj so že tri tedne brez jeseni razigranega napadalca Jeana-Philippa Mendyja, ki okreva po za zdaj še neznani virozi, za nameček pa jo je na sobotni tekmi proti Domžalam skupil še gleženj kapetana Marcosa Tavaresa. Brazilec je v ponedeljek sicer že opravil lažji tekaški trening, Šimundža ga je tudi uvrstil na seznam potnikov v Kazan, vendar pa bo stanje nogometaša dokončno znano šele v prihodnjih dneh. Če ga ne bo na igrišču, bodo imeli Mariborčani v napadu precej ugank.

Ni več kaj izgubiti, Maribor lahko samo pridobi
"Ve se, kaj pomeni kapetan za ekipo. Tavares je pravi vodja na igrišču, brez njega bo težko. O morebitnih zamenjavah si bo glavo belil trener, naša naloga je, da igramo po najboljših močeh,"
je na novinarskem srečanju pred sredinim zgodnjim odhodom v Kazan dejal Martin Milec. Ta je v nedeljo v dresu vijoličastih nastopil že stotič in v tej sezoni vknjižil že pet golov ter prispeval pet podaj. Gostovanje v Kazanu je po njegovem mnenju priložnost, saj mariborsko moštvo proti tako uveljavljeni ekipi, kot je Rubin, nima česa izgubiti, lahko le veliko pridobi.

Mraza v Kazanu se ne bojijo
"Vemo, da so bržkone najboljša ekipa v naši skupini, in to je lahko tudi naša prednost. Zavedajo se, da so uvrščeni naprej, morda bodo igrali z rezervno postavo. Vendar pa je tudi to lahko za nas slabost, saj se bodo mlajši igralci prav tako skušali dokazati. Meni osebno ustreza igrati v mrzlem vremenu, to ne bo 'hendikep'. Moramo iskati svoje priložnosti, saj se zavedamo, da se lahko tudi sami z naslednjima dvema dobrima tekmama prebijemo v nadaljevanje,"
je dejal Milec, ki je na prvi tekmi proti Kazanu že zadel: "Upam, da bom zadel tudi tokrat. Želim si, da bi vso tekmo držali ničlo. Mislim, da imamo dovolj kakovosti v napadu, da najdemo njihov gol, sam pa bom v obrambi naredil vse, da bomo imeli aktiven izid vse do konca."

Rubin že naprej, odprt boj za 2. mesto
Ponosu najsamostojnejše ruske republike Tatarstan bi za prvo mesto v skupini D zadostovala že točka, kar bi najbrž zadovoljilo tudi Štajerce, ki pa so v boju za napredovanje odvisni od izida druge tekme Wigan - Zulte Waregem, na kateri Angleži ne bi smeli zmagati. V tem primeru bi o drugem potniku odločalo srečanje 12. decembra v Ljudskem vrtu med Mariborom in Wiganom.

Filipović: V Rusijo po pozitiven izid
"Predstaviti se želimo v čim boljši luči, glavno, da igramo dobro. Evropske tekme nam prinašajo veliko izkušenj, pomembna je vsaka točka. Če se bomo pokazali, kot smo igrali v gosteh, vemo, da točke ne bi smele izostati. Rusi imajo veliko igralcev, ki znajo igrati, igrajo nekakšen nogomet po tleh, kar nam ustreza. Ne vem, kakšne bodo razmere za igro, a upam, da bodo dobre in da se bo dalo igrati. Prav tako je neznanka, s kakšno miselnostjo bodo startali v tekmo. Vem, da mi potrebujemo zmago ali pozitiven izid. Lahko da bodo želeli zaključiti že v tej tekmi, a mi bomo naredili vse, da jim prekrižamo načrte,"
je pred četrtkovim srečanjem dejal Željko Filipović.

Tekmo v Kazanu, ki se bo na osrednjem stadionu z zmogljivostjo 30.200 gledalcev začela ob 18. uri (prenos na TVS 2 in MMC-ju), bo sodila slovaška trojka Ivan Kružliak, Martin Balko in Ondrej Brendza.

5. KROG, skupina D

Četrtek ob 18.00:
RUBIN KAZAN - MARIBOR

Ob 21.00:
WIGAN - ZULTE WAREGEM

                                   
Lestvica:                          
RUBIN KAZAN        4  3 1 0 11:3 10
WIGAN              4  1 2 1  4:3  5
ZULTE WAREGEM      4  1 1 2  2:7  4
MARIBOR            4  1 0 3  6:10 3
                                   



Šimundža, Berdijev, Mezga pred tekmo Rubin - Maribor
Mariborčani srečno prispeli v Kazan
Maribor v mrzlo Rusijo po točke