Nogomet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 40 glasov Ocenite to novico!
Brane Oblak
Brane Oblak je bil izbran za najboljšega slovenskega nogometaša v prvih 50 letih Uefe. Foto: BoBo
Karl Heinz Rummenigge
Karl Heinz Rummenigge je legenda Bayerna in Oblaka še vedno izjemno ceni. Foto: EPA
       Spominjam se pomembnega tedna na koncu sezone. Najprej smo igrali v Liverpoolu, kjer je bilo vedno zelo zahtevno igrati, nekaj dni pozneje pa smo odšli v Duisburg, kjer smo potrebovali zmago, da bi postali prvaki. Po 20 minutah smo zaostajali, pa je ves čas pritiskal name, me silil, da bolje igram. Na koncu sem zadel štirikrat, po vsakem golu pa je prišel do mene in rekel: Kalle, gremo, ni še konec, še več tvojih golov potrebujemo.       
 Karl-Heinz Rummenigge
Brane Oblak
Trikrat je vodil Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Zavrl
Med trenerje je zašel po povabilu dolgoletnega predsednika NZS-ja Rudija Zavrla. Foto: www.alesfevzer.com
       Kot napadalec je ves čas skušal tekmecu odvzeti žogo. Takšen pristop je postal temelj naše igre. Številne ekipe, denimo tudi Barcelona, zdaj igrajo tako. On je to prvi počel, že na treningih, ko je odšel v Nemčijo, pa smo ohranili tak pristop. Bil je začetnik avantgarde jugoslovanskega nogometa.       
 Dražen Mužinić
Brane Oblak
V prostem času veliko igra tenis. Foto: Reuters

Dodaj v

Rummenigge: "Oblakovo telo je bilo kot ena sama mišica"

Portret Braneta Oblaka
29. maj 2017 ob 11:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Že skoraj štiri desetletja so minila, odkar je Brane Oblak, ki je v soboto dopolnil 70 let, nazadnje kraljeval na največjih nogometnih stadionih. Težko je najti posnetke njegovih predstav.

Številni niso prestali preizkušnje časa. Na spletu lahko ujamemo le nekaj drobcev njegove nogometne genialnosti, denimo tisti fantastični gol proti Angliji. Žoga se je 30 metrov le dvigovala, preden se je ugnezdila v levem zgornjem kotu. Ali pa izjemna globinska podaja, ki je ohromila nemško obrambo in je, še enemu otroku Olimpije, Danilu Popivodi omogočila, da je Jugoslavijo v polfinalu evropskega prvenstva povedel v vodstvo.

Vabljeni k branju in poslušanju:
- Brane Oblak je bil gost podkasta Številke


Buljan: Vedno bi izbral Oblaka

Spomini med tistimi, ki so igrali z njim, pa so še kako živi. V njihovih odzivih in odgovorih se čuti, da imajo Oblaka radi in da ga zelo spoštujejo, a ne samo njegovega nogometa. Njegov dolgoletni reprezentančni soigralec in prav tako kot Oblak član zlate Hajdukove generacije Ivan Buljan: "Iskreno vam povem, če bi lahko katerega koli nogometaša postavil v svojo ekipo, bi vedno izbral Oblaka."

Mužinić: Vedno je hotel odvzeti žogo
Z Ljubljančanom se je dobro ujel tudi zdajšnji direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge. "Morda je najbolj nadarjen igralec, s katerim sem kadar koli igral," pravi trikratni evropski prvak, ki je bil tudi trikrat najboljši strelec Bundeslige, dvakrat pa je osvojil zlato žogo. A Oblak še zdaleč ni bil zgolj tehnično nadarjen. Lahko je tudi tekel. In tekel. In tekel, kot razlaga še en njegov soigralec iz Hajduka in jugoslovanske reprezentance Dražen Mužinić: "Kot napadalec je ves čas skušal tekmecu odvzeti žogo. Takšen pristop je postal temelj naše igre. Številne ekipe, denimo tudi Barcelona, zdaj igrajo tako. On je to prvi počel, že na treningih, ko je odšel v Nemčijo, pa smo ohranili tak pristop. Bil je začetnik avantgarde jugoslovanskega nogometa."

Rummenigge: Bil je kot stroj
Nogomet se je v 70. preobrazil. Nizozemci so svetu dali totalni nogomet, tekoč sistem, v katerem je vsak moral vedeti, kaj drug dela, hkrati pa je zapovedal stalni pritisk na tekmeca in posledično izjemno fizično pripravljene nogometaše. Oblak je bil v Jugoslaviji korak pred drugimi, izstopal je tudi v tujini, v eni najmočnejših lig na svetu - v Bundesligi. "Bil je kot stroj, vam povem. Njegovo telo je bilo kot ena sama mišica. To takrat še ni bilo normalno, da je telesno tako dobro pripravljen nogometaš znal tudi toliko narediti z žogo. Zato je lahko igral na tako visoki ravni," meni Rummenigge.

Corn: Osnovna fizična pripravljenost
Da je telesno, fizično izstopal, je kmalu začutil tudi dolgoletni levi krilni igralec Olimpije Rudi Corn. Corn je bil uveljavljen član prve enajsterice, ko je Oblak prestopil med člane. "Na osnovi fizične pripravljenosti je kariero nadgradil, postal je evropski igralec. Nisem presenečen, da je naredil veliko kariero. Presenečen sem, da je star že 70 let," pravi Corn. Še dve lastnosti, ki sta krasili Oblaka, sta bili izjemno dobrodošli za moderen nogomet v 70. letih, to sta bili raznovrstnost in odgovornost. Oblak je imel oboje. Branilec Ivan Buljan je lahko tako brez slabe vesti odšel v napad, ker je vedel, da bo Oblak kril njegov hrbet.

Zavrl: Zanj se je vedno našlo mesto
Ob tehniki, močnem strelu in zunajserijski kondicijski pripravljenosti pa je Oblak znal igrati na različnih položajih - na krilu, v vezni vrsti, tudi v konici napada. Na začetku svoje nogometne poti je igral skupaj z dolgoletnim predsednikom Nogometne zveze Slovenije Rudijem Zavrlom: "Njemu so preprosto morali najti mesto v enajsterici. Ko je prišel v Olimpijo, je na njegovem mestu igral Corn, ki je bil med glavnimi igralci Olimpije. Oblaku so morali najti novo mesto, čeprav je bil njegov prvotni položaj levo krilo. V reprezentanci je na njegovem položaju igral Dragan Džajić, ki je bil nezamenljiv. Oblaku so morali zaradi kakovosti najti drugo mesto v zvezni vrsti."

Druge delal boljše
Kjer koli je bil, je druge okrog sebe naredil boljše. Olimpija je tudi po Oblakovi zaslugi v generaciji Popivode in Amerška postala stanoviten prvoligaš, pri Hajduku pa je izjemno generacijo pozlatil. Ivan Buljan si za prispodobo njegovega prestopa v Splitu izposodil izraz iz black jacka: "On je bil as za našo desetko."

Fischer: Odlično je varoval žogo
Med obema sezonama pri Hajduku pa je zablestel še na svetovnem prvenstvu. Izbran je bil v prvo enajsterico, le Nizozemca Cruyff in Neeskens, Nemec Beckenbauer in Poljak Deyna so prejeli več glasov v izboru za najboljšega nogometaša prvenstva 1974. Takrat si ga je zapomnil tudi njegov poznejši soigralec, s 162 goli najboljši strelec v zgodovini Schalkeja Klaus Fischer: "V Schalke je prišel leta 1975, spoznali smo ga na SP-ju leto prej. Imel je fantastično levico, zlahka se je vklopil v moštvo. Bil je tudi dober človek, prijazen in zanesljiv. Nikoli nisem poznal nikogar, ki bi tako lahkotno in uspešno varoval žogo. To je bil eden njegovih največjih adutov."

Spodbujal soigralce
Rdeča nit pogovorov z njegovimi soigralci pa je bila tudi Oblakova zmagovalna miselnost. Ne le, da je znal iz sebe izvleči maksimum in bil zgled drugim, znal je tudi spodbuditi svoje soigralce – takrat, ko je bilo to najpomembneje. "Spominjam se pomembnega tedna na koncu sezone. Najprej smo igrali v Liverpoolu, kjer je bilo vedno zelo zahtevno igrati, nekaj dni pozneje pa smo odšli v Duisburg, kjer smo potrebovali zmago, da bi postali prvaki. Po 20 minutah smo zaostajali, pa je ves čas pritiskal name, me silil, da bolje igram. Na koncu sem zadel štirikrat, po vsakem golu pa je prišel do mene in rekel: Kalle, gremo, ni še konec, še več tvojih golov potrebujemo," se v smehu spominja Rummenige.

Najboljši slovenski nogometaš
"Spomnim se zelo pomembne tekme v Tuzli. Ves čas so ga tepli – Hatunić, Avdičević –, noge je imel že modre. Ampak zdržal je do konca, rešil tekmo in bil najboljši na igrišču. Pretrpel je lahko marsikaj," ga je opisal Mužinić. Dve dvojni kroni pri Hajduku, naslov nemškega prvaka pri Bayernu. V jugoslovanski ligi je odigral več kot 200 tekem, v Bundesligi več kot 100. Za Jugoslavijo je na 46 tekmah dosegel šest golov. Brane Oblak pa še vedno velja za najboljšega slovenskega nogometaša vseh časov.

Prisluhnite (klik na spodnjo sliko): Pogovor z Oblakom v Številkah

Luka Petrič, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
Seneca
# 29.05.2017 ob 11:50
Lahko bi objavili tudi kakšne posnetke njegovih golov!
lookaaa
# 29.05.2017 ob 12:08
brane je imel res super kariero in bil je biser nasega nogometa. tezko pa je sedaj primerjati tiste case z danasnjimi.
novinarji tako radi izbirate najboljsega vseh casov. takrat fizika ni bila v ospredju in brane je z lahkoto izstopal. vprasanje pa je (kar ne zmanjsuje njegove velicine), kako bi se kosal z danasnjimi robustnimi obrambnimi igralci.
isto se mi poraja pri peleju. bi bil lahko dominanten tudi dandanes? verjetno ne!

obdobij zato ne smemmo primerjat med seboj, lahko se jih pa z nostalgijo spominjamo in govorimo kot enemu najboljsih igralcev tistega casa ter o najboljsem igralcu slovenije takrat.
urosh444
# 29.05.2017 ob 12:32
Včasih so v klubih po Evropi imeli zelo omejeno število tujcev. In to da je igral v Bayernu in Schalkeju pomeni še več kot če bi bil njun član danes, ko se vsak, kdor ne uspe v 1. SNL proda v tujino.
Ferdek
# 29.05.2017 ob 12:37
He, he, Oblak.

Svojo moč demonstrira še danes na rekreativnih teniških turnirjih. Med pavzami, menjavami strani se takoj postavi na drugo stran. Ne pije, niti ne seda na klop, da bi se odpočil!

Še eno finto ima. Servira z eno roko, igra pa z drugo.
zmiki
# 29.05.2017 ob 11:55
Xavi in Puyol v eni osebi.
Beara
# 29.05.2017 ob 12:43
Kok bi blo to dnarja dons!!
Maradona je leta 1982 prestopil v Barcelono za rekordnih 5 milijonov funtov in rekord popravil čez dve leti na 6,9 milijona funtov s prestopom v Napoli. Tolk je dons treba dat za enookega branilca brez leve noge.
urosh444
# 29.05.2017 ob 14:34
Človek je bil točno to kar piše v članku, avangarda. To kar danes potrebuje vsak vrhunski nogometaš, je on počel že pred 40imi leti. Trdo delo, odlična fizična pripravljenost, ogromno teka,nepopustljivost, agresivnost (v mejah športnega), obenem pa še dobro tehnično znanje. vse to danes potrebuje sodobni nogometaš, če želi uspeti. Žalostno je le to, da so v naših nogometnih šolah še vedno bolj pomembni pimplanje žoge, da se nosi frizura ala ronaldo in ostale balkanske mentalitete.
mend055
# 29.05.2017 ob 12:04
Brane in Oblak v eni osebi. Kot mulc, ki je moral zaradi višine in močnega udarca igrati centarhalfa (tako se je včasih govorilo), sem vedno želel igrati tako kot - Brane Oblak. No, vedno ne, le vi tistih njegovih 70-ih letih.
Celjan27
# 29.05.2017 ob 14:47
@moj komentar:

se strinjam. Ko Katanec pelje reprezentante na Šmarno Goro že na polovici vsi sopihajo. Škoda, imamo talent, nimamo pa delovnih navad.
rebelrebel
# 29.05.2017 ob 14:11
Barne legenda, takšnega nogometaša bi zdaj krvavo potrebovali.....
Lesinar
# 29.05.2017 ob 12:19
Brane Kita!!
Jan88
# 29.05.2017 ob 14:37
Brane je kr hud car ja. Ni ravno skromen, ampak jebat ga, pove, kar misli. Všeč mi je tudi kako nonšalantno operira s termini kot so "baba" in "zamorec" :D
GLaDOS
# 29.05.2017 ob 18:35
@safet

moja babica se danes govori zamorci...pa je v glavi dost bolj poslihtana kot vecina prebivalcev tega planeta...

to, da pa je danes ze vsaka izjava ocenjena kot rasizem oz ponizevanje zensk, je v moji glavi nazadovanje clovestva z vso hitrostjo...
tsinamuh0
# 29.05.2017 ob 14:27
Slovenski Maradona, v vseh pogledih...
Sapp
# 29.05.2017 ob 12:26
Kralj
moj komentar
# 29.05.2017 ob 13:37
Včasih so v klubih po Evropi imeli zelo omejeno število tujcev. In to da je igral v Bayernu in Schalkeju pomeni še več kot če bi bil njun član danes, ko se vsak, kdor ne uspe v 1. SNL proda v tujino.

Če se ne motim, je bila omejitev tujcev v bundesligi le na tri igralce. In tujec je bil vsak, ki ni imel nemškega potnega lista. Danes se za tujca ne šteje več nihče, ki ima potni list držav članic EU.
moj komentar
# 29.05.2017 ob 13:34
Mi še dolgo ne bomo imeli igralca, kot je bil Oblak.
On bi moral dejansko biti vzor vsem mladim slovenskim igralcem, ki želijo nekaj dati tudi na telesno pripravo in moč.
Fizična priprava je največja slabost slovenskega nogometa, zato tudi na tujem zelo redkim uspe,
Micesar
# 29.05.2017 ob 12:35
Pejt ga pogledat Brane, no!
iufhdfewd
# 29.05.2017 ob 13:31
Ampak res,kake "šunke" je imel :)
praetor
# 29.05.2017 ob 17:12
Legenda! Vse najboljše in še na mnoga leta!
Penny_
# 29.05.2017 ob 15:35
za Keka je rekel, da je čuden patron hahah
alcatraz
# 29.05.2017 ob 12:27
pomedel pajčno kot se reče.
fuzbalerja vseh časov ne more biti in nehajte že enkrat s tem.
nogometna igra se je tako zelo spremenila, da primerjava ni mogoča!
delnand
# 29.05.2017 ob 20:52
Zmaga pa njegova izjava da mu je Rummenige plačeval po 5 mark da mu je Oblak finte kazal.?:):)
bebest
# 29.05.2017 ob 15:02
Brane Oblak alias "Laufmaschine"
primos
# 29.05.2017 ob 17:56
takrat fizika ni bila v ospredju in brane je z lahkoto izstopal. vprasanje pa je (kar ne zmanjsuje njegove velicine), kako bi se kosal z danasnjimi robustnimi obrambnimi igralci.

če je takrat izstopal zaradi naravne fizične dominance, bi pa danes z novimi treningi bil kot CR in bi bil spet uspešnejši od vseh

verjetno pa je znal tudi kaj z žogo kaj misliš
Penny_
# 29.05.2017 ob 15:15
@ Beara

tako kot je težko primerjati kvaliteto igralcev glede na različna obdobja, je težko primerjati tudi vrednosti prestopov.

Potrebno je upoštevati inflacijo in ves razvoj nogometa, saj se je zaradi medijske razvitosti denarni tok povečal.
Jan88
# 30.05.2017 ob 14:16
Safet, mislim, da si me narobe razumel. Njegovo izražanje mi je zabavno, ker zveni kot tipični 70-letnik s povprečnim "podstrešjem" in nič več kot to. Veš, da je mentalno ostal v enih preprostejših časih, ko se ni vsak takoj užalil zaradi besed in se zapiral v svoj "safe space".
KunteKinte
# 29.05.2017 ob 18:51
oblak
katanec
zahovič..

zaho si je sam uničil kariero..kar je naredil v Portu je ok.. drugo je bolj bilo svoh.. grčija še neki.. v valenciji pa grel klopcu..
d_a_r_k_o
# 29.05.2017 ob 16:00
Slovenski Maradona, v vseh pogledih...

Obstaja pogled na Branetovo božjo roko?
davide
# 29.05.2017 ob 15:03
Malo off topic
včerajšnja tekma legend za slovo od stadiona Vicente Calderon
Ronaldinho še vedno čara
Ljubiljančan
# 29.05.2017 ob 14:21
@alcatraz
Ne razumem povsem.

Lahko se primerja.
Po ceni za prestop
Po mestu, ki ga je zasedal v neki ekipi (ko bo Slovenec v Bayernu odigral enako vlogo)
Ko bo...
nuLanuLa
# 31.05.2017 ob 11:48
Navdihujoče. Kdaj bomo film posneli, da ne bomo gledali sami slovenskih nesrečnih dram.
kopibrejk
# 29.05.2017 ob 22:26
Lool, osmeško!
marjank
# 29.05.2017 ob 15:32
Oblak=Car na igrišču,kot trener=brez uspehov!
amigo
# 31.05.2017 ob 15:16
&primos
takrat fizika ni bila v ospredju in brane je z lahkoto izstopal. vprasanje pa je (kar ne zmanjsuje njegove velicine), kako bi se kosal z danasnjimi robustnimi obrambnimi igralci.

Ti robustni obrambni igralci niso bog ve kaj. Vzemimo samo Messija, ki z lahkoto preigra pet, šest takih igralcev in da gol.
animal_rationale
# 29.05.2017 ob 15:13
Nimaš kej ne, to so Nemci
virus.013
# 29.05.2017 ob 15:06
@Celjan27

Na njegovo Šmarno goro.
rangerno1
# 29.05.2017 ob 15:44
Kot nogometaš legenda
Kot trener katastrofa
Kot komentator/sokomentator obup

Ni vse za vsakega! Sploh če se ena sama mišica, včasih je potrebno imeti tudi poleg mišic še kakšno sivo celico.
safet
# 29.05.2017 ob 18:18
Ja Jan88, to kako ponosno govori Oblak "baba" in "zamorc" pove veliko o njegovem "podstrešju" :) Pa tudi o tvojem, ki to odobravaš ;)
smeško 562
# 29.05.2017 ob 15:04
Lool, danes pretečejo neprimerno več kot v času Oblaka. Oblak je bil res huda igračina, samo ne nabijat o fizični pripravljenosti. 90% reprezentantov ga gladko nese. Pa še ti so povprečni. Mislim da našim nogometašem danes primanjkuje predvsem želje se podrediti nogometu.
Kazalo