Maribor si je že na prvi tekmi priigral visoko prednost in jo na razmočenem stadionu Koševo rutinirano ubranil. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor si je že na prvi tekmi priigral visoko prednost in jo na razmočenem stadionu Koševo rutinirano ubranil. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi je s "pomočjo" enega izmed domačih branilcev zadel z 20 metrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Nogometaši Dudelanga
Nogometaši Dudelanga so šokirali Salzburg. Do zdaj še noben luksemburški klub ni prišel do predzadnjega kroga Lige prvakov. Foto: Reuters
Salzburg
Igralci Salzburga kar niso mogli verjeti, da jih je ustavil Dudelange. Foto: Reuters

Pot do zadnjega predkroga je torej odprta. Željezničar je lahko le prvih dvajset minut, ko je imel premoč, upal na presenečenje, a takrat je ob prvem mariborskem strelu na gol zadel Agim Ibraimi, ki je natančno meril z 20 metrov. Gostitelji so lahko le še izenačili, ob kar treh prejetih rdečih kartonih pa se niso mogli resneje upirati Mariboru.

Poškodba Ibraimija
Slovenski nogometni prvaki so imeli tako še lažje delo, kapetan Marcos Tavares pa je v 86. minuti z nekaj metrov postavil končni izid. Zmaga ima grenak priokus, saj je moral ob koncu polčasa Ibraimi po grobem prekršku Semirja Kerle v bolnišnico. Prva tekma v Mariboru se je končala z zmago vijoličastih s 4:1.

Sodnik ni nasedel
Mreža Jasmina Handanovića se je zatresla že v peti minuti, vendar zadetek Eldina Adilovića zaradi prepovedanega položaja upravičeno ni bil priznan. Željezničar je dvakrat zahteval enajstmetrovko - prvič, ko je Aleš Mejač podrl Benjamina Čolića, in drugič, ko naj bi Goran Cvijanović na robu kazenskega prostora igral z roko.

Groba igra Željezničarja
V 53. minuti je Čolić po prekršku nad Mejačem dobil drugi rumeni karton, vseeno pa je Željezničar v 59. minuti izenačil. Po podaji rezervista Srđana Stanića je z diagonalnim strelom zadel Josip Kvesić. Štart Stanića nad Cvijanovićem je sodnik kaznoval z novim rdečim kartonom, predčasno pa je moral v garderobo še Muamer Svraka.

Kapetan unovčil podajo Mertlja
Maribor je mirno nadzoroval potek tekme in hranil moči za nadaljnje dvoboje, piko na i zasluženemu napredovanju pa je z golom v 86. minuti postavil kapetan Marcos Tavares, ki je iz bližine unovčil podajo Aleša Mertlja.

Ko so policisti skupino mariborskih navijačev, ki so delali nerede pred tekmo, pospremili iz Sarajeva proti hrvaški meji, se je zgodila prometna nesreča. Policijsko vozilo se je ob 19.20 zaletelo s kombijem, pri tem pa je bilo ranjenih pet policistov, eden huje. Navijači Maribora so izstopili iz avtobusa in pomagali poškodovancem.

Biki so si polomili roge
Presenetljivo je v Salzburgu luksemburški prvak, ki je dobil prvo tekmo z 1:0, izločil Salzburg, ki mu zmaga s 4:3 nič ne pomaga. Zaradi več doseženih zadetkov v gosteh napreduje Dudelange.

Steinmetz dvakrat v polno
Tekma je bila polna preobratov. Dudelange je na začetku 2. polčasa po zaslugi izjemne akcije Joachima, ki je osmešil obrambo Salzburga, izenačil na 2:2, Thierry Steinmetz pa je v 57. minuti z natančnim strelom od daleč s svojim drugim zadetkom povedel moštvo amaterskih igralcev v vodstvo 2:3.

Salzburg le delno izkoristil številčno prednost
Z igralcem več (Benzouien je po dosojenem prepovedanem položaju streljal na gol in dobil drugi rumeni karton) so rdeči biki v eni minuti dosegli dva zadetka in so za preboj v naslednji krog potrebovali še en gol, toda Dudelange se je (tudi v petih minutah sodnikovega podaljška) ubranil.

2. predkrog, povratne tekme:
Željezničar (BIH) - MARIBOR 1:2 (0:1) 1:4
8.000; Kvesić 59.; Ibraimi 20., Tavares 86.
RK: Čolić 53., Stanić 61., Svraka 64.

Željezničar: Antolović, Kvesić, Kerla , Bogičević, B. Čolić , Zolotić , Jamak ( 65./Vasilić), Svraka , Zeba ( 46./Bekrić), Adilović , Bešlija ( 56./Stanić ).

Maribor: Handanović, Potokar ( 78./Trajkovski), Rajčević, Arghus, Mejač, Ibraimi ( 45./Mezga), Mertelj ( 87./Lesjak), Filipović, Cvijanović, Tavares, Berić.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Salzburg - DUDELANGE 4:3 (2:1) 0:1
Jantscher 28., Hinteregger 37., Cristiano 81./11-m, Zarate 82.; Steinmetz 26., 57., Joachim 47.
RK : Benzouien 74./Dudelange

Šahtar K. (KAZ) - SLOVAN LIBEREC 1:1 0:1

Ventspils (LAT) - MOLDE (NOR) 1:1 0:3

EKRANAS (LIT) - Shamrock R. (IRS) 2:1 0:0
Glavni sodnik je bil Slavko Vinčič.

HAPOEL KIRJAT (IZR) - Žilina (SLK) 2:0 0:1

Zestafoni (GRU) - NEFČI (AZR) 2:2 0:3

ŠERIF (MOL) - Ulisses (ARM) 1:0 1:0
Samardžić 66.
Miral Samardžić in Tadej Apatič (oba Šerif) sta igrala vso tekmo.

BASEL (ŠVI) - Flora Talin (EST) 3:0 2:0

DEBRECEN (MAD) - Skënderbeu (ALB) 3:0 0:1

PARTIZAN - Valletta 3:1 4:1

Reykjavik - HELSINKI (FIN) 1:2 0:7

Sreda:
HELSINGBORG - NEW SAINTS (WAL) 0:0
VARDAR - BATE BORISOV (BLR) 2:3
DINAMO ZAGREB - LUDOGOREC (BLG) 1:1
LINFIELD - LIMASSOL 0:3

SLASK VROCLAV - BUDUĆNOST PODGORICA 2:0

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.