Zlatan Ljubijankić je odlično začel sezono in na prvih šestih tekmah dosegel štiri gole, petič je zadel dan po božiču, nato pa na naslednji zadetek čakal skoraj tri mesece. Foto: EPA
Zlatan Ljubijankić je odlično začel sezono in na prvih šestih tekmah dosegel štiri gole, petič je zadel dan po božiču, nato pa na naslednji zadetek čakal skoraj tri mesece. Foto: EPA
Samir Handanović (Udinese)
Samir Handanović vztrajno ponavlja dve stvari: prvič, da ni specialist za enajstmetrovke in drugič, da ga poleg Udineseja zanimajo res samo največji evropski klubi. Foto: EPA
Jasmin Kurtić (Palermo)
Jasmin Kurtić se bo drugo leto vrnil v Serio A, trdijo mediji v Italiji, vprašanje je le, ali v rožnatem dresu Palerma. Foto: EPA
Tim Matavž
Tim Matavž je v letošnji sezoni v vseh tekmovanjih in v vseh dresih zabil 23 golov in je na dobri poti, da popravi lanski izkupiček: 24 golov na 42 tekmah. Foto: EPA

"Zlajo" je na tekmi Gent - Kortrijk vstopil v igro v 66. minuti in hitro poživil igro gostiteljev. Gostje so v končnici grozili z izenačenjem na 2:2, ko je slovenski napadalec izkoristil prazen prostor v nasprotnikovi obrambi in po dolgem teku rutinirano z diagonalnim strelom zadel daljši levi kot za 3:1.

S šestim prvenstvenim golom je 28-letni Ljubljančan potrdil zmago Genta, ki računa, da se lahko v zadnjem, 30., krog rednega dela prvenstva še prebije na drugo mesto in nato v posebni ligi za prvaka tudi izzove vodilni Anderlecht.

Cavani hitro vrnil za ubranjeno 11-m
Izredno pestra nedelja je za Samirjem Handanovićem, ki je bil na derbiju Serie A z Napolijem skupaj z Edisonom Cavanijem v središču pozornosti. Udinese je na obračunu z neposrednim tekmecem za 4. mesto že vodil z 2:0, a nato ostal brez igralca, gostje pa so dobili še najstrožjo kazen.

K beli točki je pristopil Cavani, ki je močno ustrelil, a po sredini, kjer je Handanović za obrambo le pokleknil na levo koleno. To je bila prva ubranjena enajstmetrovka "Sarme" letos, ki je predtem z bele točke prejel štiri gole, Pazzini (Inter) je zgrešil vrata. V lanski sezoni je 27-letni Ljubljančan v Serii A ubranil kar 6 od 8 enajstmetrovk.

"Iz Udineseja samo v velik klub"
Urugvajca je zapravljena 11-m spodbudila, da je v končnici v samo 4 minutah pripravil izenačenje. Najprej je Slovenca ukanil s prostega strela, nato pa mu je v prodoru s 4 metrov zabil gol med nogami. Vseeno je bil Handanović ob koncu tekme junak Furlanov, saj je v kot odbil nevaren strel Zunige.

"Imeli smo tekmo v svojih rokah. To je bila zapravljena priložnost, a zdaj moramo nadaljevati s to točko. Do konca je še deset tekem in če bomo dobro igrali, bomo tudi zadovoljni," je po tekmi za Sky Sport razmišljal Handanović, ki ni mogel ubežati novemu vprašanju o njegovi prihodnosti. "Imam svoje ambicije, ampak iz Udineseja bom odšel samo v velik klub," je ponovil slovenski reprezentančni vratar.
Selektorju ni bilo treba v Padovo
V prvi italijanski ligi je tokrat igral samo še Josip Iličić, ki je bil med najboljšimi posamezniki tekme Lecce - Palermo, na kateri je v 15. minuti tudi podal za izenačujoči gol Munoza. Sicilijansko moštvo je pred tekmo potrdilo, da bo pozdravljeni Armin Bačinović v tem tednu že na voljo za igranje.

Pred tekmo s Škotsko je selektor Slaviša Stojanović napovedal, da si bo ogledal "slovensko" srečanje v Serii B med Padovo in Varesejem, a je petkova tekma minila tako brez Dejana Lazarevića kot Jasmina Kurtića, saj sta oba poškodovana. Za Belokranjca, ki redno in dobro igra v drugi ligi, je medtem zanimanje izrazil Udinese, ki išče okrepitve na sredini igrišča.

Pred 14 dnevi sem napačno zapisal, da Tim Matavž po reprezentančni tekmi Slovenija - Škotska ni prišel pred novinarje. Ker je bil poškodovan, je do njih prišel še hitreje kot običajno, ko v mešani coni tudi še ni bilo večine novinarjev.


Najdaljši Matavžev post po jeseni 2009
Med tednom sta nastopanja v evropskih tekmovanjih v četrtfinalu Evropske lige končala najvidnejša slovenska nogometaša v tujini. Handanović je z Udinesejem izpadel proti AZ Alkmaarju, medtem ko je PSV Tima Matavža klonil pred Valencio.

PSV je po tednu za pozabo z novim trenerjem Cocujem našel pot do zmage, in to visoke - Heerenveen je v Eindhovnu padel s 5:1. Klub se je tako izkopal iz krize in ohranil stik z vrhom Eredivisie, Matavž pa je kljub obilici priložnosti nadaljeval strelski posto. 23-letni Šempetrc ni zadel na šestih zaporednih tekmah, kar je njegov nadaljši post po uvodniih mesecih sezone 2009/10, ko ni zadel na prvih šestih tekmah Groningena.

Dvoboj za strelsko krono sezone
Matavževo krizo je izkoristil reprezentant Dare Vršič, ki je z golom v Kranju prevzel vodstvo na lestvici najučinkovitejših slovenskih nogometašev v sezoni 2011/12. Matavž je za kluba in reprezentanco v vseh tekmovanjih zabil 23 golov (na 41 tekmah), Vršič pa je zdaj pri številki 24 (na 36 tekmah).

Šesti prvenstveni gol Ljubijankića (od 3:33)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Gubbio - Crotone 3:3
/na klopi
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Mura 3:1
vso tekmo/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Alkmaar 2:1 (EL);
Udinese - Napoli 2:2
vso tekmo;
vso tekmo
izpad iz EL;
ubranil 11-m

BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Hannover - Köln 4:1vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Bologna - Chievo 2:2
/na klopi
Branko Ilićbrez kluba--v iskanju kluba
Bojan JokićChievo (ITA)Bologna - Chievo 2:2/izven postave
Dejan KelharSamsunspor (TUR)Kayserispor - Samsunspor 2:0
vso tekmo/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Salzburg 0:1
/izven postave
Marko ŠulerHapoel Tel Aviv (IZR)Hapoel TA - Ironi Kiryat Šmona 2:2
vso tekmo/

VEZISTI (8)

Valter Birsa

Genoa (ITA)PON: Roma - Genoa-tekma v ponedeljek
Josip IličićPalermo (ITA)Lecce - Palermo 1:1
do 72' (1:1)podal za 1:1 v 15'
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Belchatow - Wisla 2:2
vso tekmo

77' - 1. karton

Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Chievo 2:2
vso tekmo

na klopi

Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)Zorja - Krivbas 2:0vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Den Haag - Ajax 0:2
vso tekmo 44' - 7. ka
Dare VršičOlimpija LjubljanaTriglav - Olimpija 0:2
vso tekmo
v 9' za 0:1 - 18. gol
Haris VučkićNewcastle (ANG)Arsenal - Newcastle 2:1;
Newcastle - Norwich 1:0
/;
/
na klopi;
na klopi

NAPADALCI (5)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Eintracht - Dynamo 3:0vso tekmo/
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Kortrijk 3:1
od 66' (2:0) v 91' za 3:1 - 6. gol
Tim MatavžPSV (NIZ)PSV - Valencia 1:1 (EL);
PSV - Heerenveen 5:1
vso tekmo;
do 87' (5:1)

podal za 1:1;
/

Nejc PečnikNacional Madeira (POR)Nacional - Porto 0:2do 48' (0:1)zamenjan z Miheličem
Dalibor VolašMariborMaribor - Mura 3:1
vso tekmo/

"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Sampdoria - Ascoli 0:0
vso tekmo
/
Armin BačinovićPalermo (ITA)Lecce - Palermo 1:1/poškodovan
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Wacker - Ried 0:0
vso tekmo/
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie - Fortuna D. 1:1
/
kartoni
Robert KorenHull City (ANG II)Cardiff - Hull 0:3;
Crystal Palace - Hull 0:0
vso tekmo;
vso tekmo

podal za 0:3;
/

Dejan LazarevićPadova (ITA II)Padova - Varese 1:1
/poškodovan
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)Karsruhe 2:2od 73' (1:2)/
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Padova - Varese 1:1
/

poškodovan

Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Porto 0:2od 48' (1:0)zamenjal Pečnika
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Hannover - Köln 4:1vso tekmo
/
Jan OblakUniao Leiria (POR)Leiria - Rio Ave 1:0
vso tekmotretjič nepremagan
Goran ŠukaloDuisburgDuisburg - Bochum 2:1
vso tekmo

/