42-letni Koprčan Damir Skomina je kot prvi sodnik pod okriljem Uefe uporabil VAR. Po enotnem mnenju stroke se je pravilno odločil, podrobno pojasnilo pa je na Twitterju objavila tudi Liga prvakov. Foto: Reuters
42-letni Koprčan Damir Skomina je kot prvi sodnik pod okriljem Uefe uporabil VAR. Po enotnem mnenju stroke se je pravilno odločil, podrobno pojasnilo pa je na Twitterju objavila tudi Liga prvakov. Foto: Reuters

Ali še kdo bolj zagovarja VAR te dni kot evropski nogometni prvaki in njihovi privrženci? V soboto je Real Madrid dobil madridski derbi pri Atleticu (3:1), ki ga je zaznamovala trikratna uporaba videosodnikov. V sredo zvečer v Amsterdamu se je Real še ognil zaostanku, ker se je Damir Skomina kot prvi v tekmovanjih pod okriljem Uefe posvetoval z videosodniki in še uporabil ogled videoposnetka.

VAR-ov debi z razveljavitvijo gola
A prelomni in nepovratni trenutek, s katerim je videotehnologija vstopila v najprestižnejše nogometno klubsko tekmovanje, je bil nasprotje od vrhunca ‒ ni šlo za priznanje gola ali popravo krivice, temveč za razveljavitev gola, ki bi bil brez VAR-a najbrž priznan.

Ajax je po odločitvi slovenskega sodnika upravičeno (o tem so si nogometni modreci po studiih Evrope enotni) ostal brez vodilnega gola Nicolasa Tagliafica v 40. minuti. Dušan Tadić je bil namreč v prepovedanem položaju in pri tem oviral vratarja Thibauta Courtoisa (edini Realov igralec med Srbom in golom) pri posredovanju. Marsikateri nevtralni nogometni navdušenec pa se je spraševal, ali bi VAR tako suvereno razveljavil gol v identičnem položaju tudi na drugi strani.

De Jong: Nič še ni odločeno
"Škoda, da je bil naš gol razveljavljen. Mogoče nekaj takšnega prelahko odloči v korist velikih klubov,"
je po tekmi razmišljal Ajaxov vezist Frankie de Jong, ki se bo poleti za 75 milijonov evrov odškodnine preselil v vrste Barcelone.

"Kot moštvo smo dobro igrali. Tudi po negolu smo imeli svoje priložnosti. Res škoda, da nismo iztržili boljšega izida. V Španiji moramo igrati, kot da smo doma. Nič še ni odločeno, Real bo pred svojim občinstvom bolj pod pritiskom, da igra," je 21-letnik prepričan, da Ajax po domačem porazu z 1:2 še zdaleč ni v izgubljenem položaju in se bo o napredovanju v četrtfinale odločalo v torek, 5. marca.

Real neusmiljeno kaznoval majhne napake
"Videli ste odličen Ajax, ki je večino časa prevladoval proti tako sijajnemu moštvu, kot je Real. Pripravili smo si številne priložnosti. Vse je izviralo iz dobre obrambe in visokega pritiska na nasprotnika. Majhne napake vrhunsko moštvo, kot je Real, neusmiljeno kaznuje in to se je nocoj tudi zgodilo,"
je prvo tekmo osmine finala Lige prvakov povzel trener Ajaxa Erik ten Hag, ki je prav tako močno obžaloval, da je VAR v tako ključnem delu tekme razveljavil Tagliaficov gol. Ajax je doživel sploh prvi evropski poraz sezone, in to po 7 zmagah in 5 remijih in je zdaj že 21 let oz. sedem tekem brez uspeha v izločilnih bojih Lige prvakov.

Naredili in dobili to, kar so potrebovali
Na drugi strani je bil po zmagovitem golu rezervista Marca Asensia v 87. minuti nadvse zadovoljen še vedno uradno le začasni trener Reala Santiago Solari. "Naredili smo veliko stvari prav, da smo prišli do takšnega izida. Dosegli smo to, kar smo potrebovali, pri tem pa pokazali pravo hrbtenico. Vesel sem za Asensia, njegov gol in igro, saj je šlo šele za tretjo tekmo po poškodbi, pri tem pa že dela vse, kar se pričakuje." O VAR-u Argentinec ni izgubljal besed: "Trenerji nimamo zaslona pred sabo, sprejmemo, kar nam sodniki povedo."

Sorodna novica Učinkoviti Real do zmage v Amsterdamu, Tottenham razbil dortmundsko Borussio

Son zagotovilo za gole in zmage Spursov
Na sočasni tekmi v Londonu se je prav tako veselil argentinski trener. Na začetku je sicer prevladovala gostujoča zasedba, a Borussia Dortmund ni prišla do vodstva. Ko je na samem začetku 2. polčasa zatresel Heung Min Son, se je tehtnica prevesila na stran Tottenhama, ki je kljub odsotnosti dveh ključnih igralcev znal v končnici priti do visoke zmage s 3:0.

"Naslednjič, ko bo Son zadel, bom odšel kar v slačilnico, se oprhal in počakal na konec tekme," se je smejalo Mauriciu Pochettinu in nadaljeval: "Sonny je bil znova fantastičen. Oddaja pozitivno energijo, prav na vsaki tekmi še izboljšuje svojo igro." Južnokorejski zvezdnik, ki je ob poškodbah kapetana Harryja Kanea in prvega ustvarjalca igre Delle Alija, prevzel breme prvega igralca Spursov, je na zadnjih 12 tekmah dosegel kar 11 golov.

Verthongen zablestel na krilu
Drugi junak visoke zmage je bil Jan Verthongen, ki ga je Pochettino namesto kot osrednjega branilca uporabil kot levo krilo na sredini in to je bil zadetek v polno. Najprej je Belgijec poskrbel za predložek za Sonov uvodni gol, nato pa je še sam zadel v 83. minuti.

26-letni Heung Min Son je pravi strup za Dortmund. V dresu Leverkusna in Tottenhama je proti BVB-ju odigral 11 tekem in mu natresel 9 golov, proti Borussii je zadel na vseh treh dvobojih Spursov in Nemcev. Foto: Reuters
26-letni Heung Min Son je pravi strup za Dortmund. V dresu Leverkusna in Tottenhama je proti BVB-ju odigral 11 tekem in mu natresel 9 golov, proti Borussii je zadel na vseh treh dvobojih Spursov in Nemcev. Foto: Reuters

"Moj prvi gol po prvi tekmi sezone. A takrat proti Newcastlu sem moral čakati, kaj bo povedala tehnologija golove črte. Tako da sem presrečen, da sem lahko tokrat slavil, in to še na Wembleyju ter v Ligi prvakov. Res nekaj posebnega," je bil tudi najboljši posameznik tekme presenečen nad svojo učinkovito predstavo.

Lahko Dortmund ponovi predstavo proti Atleticu?
Borussia je v napačnem trenutku zapadla v krč, tako v nemškem prvenstvu kot v Ligi prvakov pa je bila usodna končnica tekme. "Prvi polčas smo dobro odigrali. V drugem smo šli naprej, izgubili žogo, oni so odgovorili s takojšnjim predložkom in golom ter 1:0. Na žalost darilo," je trener BVB-ja Lucien Fevre omenil prelomni trenutek v 47. minuti. "V sezoni pridejo obdobja, ko stvari ne potekajo vrhunsko. Kar je, je. Analizirati moramo, trdo delati, da se izognemo takšnim napakam in jih tudi popraviti," se Fevre zaveda, da čaka Dortmund v naslednjih tednih veliko dela, da bi lahko doma na povratni tekmi izzvali preobrat za tri gole. Ni čisto nemogoče, ne nazadnje je Borussia v letošnji Ligi prvakov doma razbila Atletico s 4:0.


Uefa podprla odločitev Skomine, trener Ajaxa se ne strinja