Novi strokovni štab reprezentance se zaveda silnih pričakovanj in želja slovenske javnosti, ki pa jo mora še prepričati z igrami in izidi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Novi strokovni štab reprezentance se zaveda silnih pričakovanj in želja slovenske javnosti, ki pa jo mora še prepričati z igrami in izidi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cristophe Berra - Andraž Kirm
Na prvi Stojanovićevi tekmi je njegove izbrance po kotu s strelom z glavo ukanil Clint Dempsey, tokrat pa iz enake situacije še Christophe Berra, pri čemer so oba skakalca analizirali pred tekmo. Foto: Reuters
Valter Birsa, Andraž Kirm in Zlatko Dedić
Selektorja še naprej skrbi predvsem neigranje Valterja Birse, od katerega pričakuje, da bo eden udarnih mož Slovenije v prihajajočih kvalifikacijah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Škot in Slovenec
Nad izredno podporo zvestih škotskih navijačev, ki so števillčno skorajda prevladovali na Bonifiki, je bil navdušen tudi njihov selektor Craig Levein. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stojanović še vedno čaka na prvo zmago

Po porazu ob selektorskem debiju proti ZDA (2:3) je Slaviša Stojanović na drugi tekmi dosegel remi, odsotnost zmage ga ni pretirano motilo, saj meni, da je bila uspešno opravljena druga etapa na poti h kvalifikacijam za SP 2014, ki se začenjajo septembra.

Slovenska izbrana vrsta je odigrala šele tretjo reprezentančno tekmo v Kopru: februarja 2001 je z 0:2 slavil Urugvaj, novembra 2010 pa Gruzija z 1:2.

Kako je po tekmi razmišljal Stojanović? Spodaj si preberite selektorjeve odgovore na novinarski konferenci po tekmi.


Kakšna je ocena tekme, ste zadovoljni z njo?
(premislek) Zadovoljen sem. Zadovoljen, glede na vse težave s sestavo moštva. V dveh dneh smo našli dobitno kombinacijo za to tekmo. Prvi polčas je bil poln tempa na visokem nivoju. V drugem se je igra umirila, vseeno je bilo nekaj polpriložnosti, ki pa jih nismo znali zaključiti, bilo je kar nekaj akcij. Z malce zbranosti ali več sreče ob odbitih žogah v kazenskem prostoru bi se lahko veselili tudi zmage. Ta rezultat je realen in odraz tistega, kar se je dogajalo na terenu. S tistim, kar so pokazali igralci, sem zadovoljen.

Ali ste dobili odgovore na nekatera vprašanja?
Vseeno še ostaja nekaj odprtih vprašanj. Nerealno je pričakovati, da bi bilo zdaj vse jasno, odprta ostajajo predvsem vprašanja glede kadra. Odvisno bo od forme igralcev, ki so na širšem spisku, preveril bom tudi še druge možnosti, tako igralske kot sistemske. To je drugi od etapnih ciljev do začetka kvalifikacij. Naslednja tekma je maja, takrat bom lažje ocenil, s kakšnim manevrom bomo vstopili v kvalifikacije.

Ali je sistem 4-2-3-1 vaš osnovni sistem postavitve?
To je izhodiščni sistem, potrebno je razmišljati tudi o planu B in eventualno tudi C. Glede na izbor igralcev, se sistem prilagodi.

Kaj je bilo pozitivnega in kaj negativnega na tekmi?
Veselila me je angažiranost in agresivnost naših igralcev v prvem delu, na trenutke tudi dobra kombinatorika. V oči pa bode, da smo ponovno prejeli zadetek iz prekinitve, še posebej, ker smo dotično akcijo teh dveh igralcev temeljito analizirali in smo kljub temu prejeli zadetek. V drugem delu je bila ponekod vidna tudi utrujenost nekaterih igralcev, kar je posledica neigranja igralcev oz. nezadostne minutaže posameznikov.

Mogoče je bila postavitev Reneja Krhina v začetno enajsterico presenečenje za številne.
Krhin zame ni bil presenečenje. Glede na to, kaj je pokazal na tekmi z ZDA in vseh ostalih treningih, si je zaslužil priložnost. Z njegovo igro pa sem dokaj zadovoljen, sploh če vzamemo v obzir težave, ki jih ima z neigranjem v svojem klubu. Svoje predstave lahko še dvigne na višji nivo, še posebej pri podajah, ki so na trenutke tvegane, kar je posledica neigranja in pomanjkanja izkušenj, ki pa jih bo zagotovo pridobil.

Nekaterij nosilci igre, kot sta Birsa in Iličić, niso odigrali najboljše tekme.
Kar se mene tiče, sta Birsa in Iličić dobro igrala. Pokazala sta voljo in željo, v nekaterih trenutkih dobro igro ena na ena, pas igro, nad njima je bilo storjeno kar nekaj prekrškov. Seveda nista na takšnem nivoju, kot bi si želeli, posebej še Birsa zaradi neigranja.

Debitiral je Haris Vučkić, ali resno računate nanj?
Na Vučkića seveda računam. Sem že povedal, da se z enim očesom oziram na mlado reprezentanco. Seveda je tu še nekaj drugih igralcev.


Craig Levein, selektor Škotske:
Najbolj sem navdušen nad navijači. Upam, da smo jim pokazali nekaj, zaradi česar se je bilo vredno odpraviti v Slovenijo. Odličen rezultat. Zadovoljen sem z videnim, z večino dvoboja. Preizkusil sem veliko mladih igralcev, ki so bili kos nalogi in zadali Sloveniji veliko težav. Pokazali so, da lahko na njih računam tudi v prihodnosti. Od tekme v Kopru sem odnesel kar nekaj pozitivnih stvari, razveselil me je tudi napredek Jamesa Morrisona, ki igra vedno bolje tako v angleški premierligi kot v naši reprezentanci. Način, kako smo prejeli gol, res ni bil najboljši, a takšne stvari se v nogometu pač dogajajo.



Stojanović še vedno čaka na prvo zmago