Slovenske nogometaše je v ponedeljek v Oslu pričakalo celodnevno rosenje. Danes naj v norveški prestolnici ne bi deževalo. Stadion Ullevaal, ki sprejme nekaj več kot 25.000 gledalcev, še zdaleč ne bo poln. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenske nogometaše je v ponedeljek v Oslu pričakalo celodnevno rosenje. Danes naj v norveški prestolnici ne bi deževalo. Stadion Ullevaal, ki sprejme nekaj več kot 25.000 gledalcev, še zdaleč ne bo poln. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Postava Norveške s petkove tekme na Islandiji (0:2): Pettersen; Ruud, Wahler, Hangeland, J. Riise; Braaten (65./Soderlund), Eikrem, Nordtveit, B. Riise (90./Henriksen), Elyounoussi; Abdellaoue (65./King).

Boštjan Cesar
Kapetan Boštjan Cesar: "Vemo, kako igrajo Norvežani, da imajo preskok igro. Vezne vrste ne uporabljajo toliko, iz obrambe gre veliko žog neposredno na napadalce. Tukaj bomo imeli veliko dela. Treba bo pobrati čim več odbitih žog in hitro razviti igro. Ne bo lahko. Po porazu se je težje dvigniti, ampak po tej izgubljeni priložnosti bomo seveda poskušali odigrati dobro in zmagati." Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Radosavljević in Eren Derdiyok
Slovenska reprezentanca bo morala biti nocoj še bolj agresivna in predvsem kreativna. Pomembne bodo tudi prekinitve, ki jim Slaviša Stojanović vseskozi namenja veliko pozornosti, kar je bilo vidno tudi v petek, ko so poskušali njegovi fantje nekajkrat domiselno izvesti kot ali prosti strel. Veliko vlogo pri sestavi ekipe bo igrala tudi fizična priprava. Foto: BoBo
V Oslu popravni izpit za obe reprezentanci
Stojanović v Oslu napovedal spremembe

Se bo neslavno vpisal v zgodovino kot drugi selektor za Zdenkom Verdenikom (SP 1998), ki je kvalifikacije začel z dvema porazoma? Ali mu bo po Švici uspelo dvigniti svoje fante in priti do prve točke ali celo vseh treh? Odgovor bomo dobili okrog 22. ure.

Neugodna tradicija
Na gostovanja na stadionu Ullevaal v Oslu Slovenci nimamo lepih spominov. Izbrana vrsta se je z njega dvakrat vrnila z visokim porazom brez doseženega zadetka. Leta 1999 ob koncu kvalifikacij za Euro 2000 z neusodnim izidom 0:4, pet let pozneje pa po odličnem začetku kvalifikacij za SP 2006 (domačima zmagama nad Moldavijo in Italijo ter točko iz Glasgowa) s tremi žogami v mreži Boruta Mavriča.

Premešana začetna postava
Slovenska izbrana vrsta je v podobnem položaju kot pred dvema letoma, ko je poraz proti Severni Irski v Mariboru (0:1) čez štiri dni reševala v Beogradu. Tedaj se ji je uspelo z Marakane vrniti s točko (1:1). Tako kot Matjaž Kek tudi Stojanović te dni posluša "dva milijona" selektorjev. Očitajo mu premalo poguma pri uvajanju novosti v ekipo.
Nekateri bi v vrata namesto Jasmina Handanovića postavili Jana Oblaka, drugi bi poskusili s kakšno osvežitvijo v obrambi, tretji bi iz reprezentance "nagnali" Aleksandra Radosavljevića, četrti Valterja Birso zamenjali z Josipom Iličićem ... Vse lepo in prav, toda nihče ne zagotavlja, da bi bila Slovenija z omenjenimi spremembami v petek kaj bolj uspešna. Sicer pa bomo najbrž že drevi dobili odgovor tudi na to vprašanje, saj selektor za tekmo na Norveškem napoveduje kar precej premešano začetno enajsterico.

Švicarji so v petek v Stožicah sredi drugega polčasa nanizali 43 podaj zapored, ne da bi jim Slovenci odvzeli žogo. Ti se je niso dotaknili dve minuti in 17 sekund. V Švici so že prej našli besedno zvezo za takšne akcije - če ima Barcelona igro "tiki-taka", ima Švica igro "Shaqi-Xhaka".

Po zaostanku ni več preobrata
Kakor koli obračamo, je bilo že v 20. minuti srečanja proti Švici ob zadetku Granita Xhake jasno, da Sloveniji trda prede. Vsaj statistično. Po zaostanku se namreč že v času Keka ni velikokrat pobrala. To se je zgodilo samo dvakrat (!) - na prijateljski tekmi v Črni gori leta 2007 in leto pozneje v kvalifikacijah za SP na Poljskem, obakrat je bil izid 1:1. Enako je fantom pod vodstvom Stojanovića uspelo maja v Kufsteinu proti Grčiji.
Precej drugače je bilo, ko je izbrano vrsto vodil Srečko Katanec. Lep primer je tekma proti Švici pred 12 leti za Bežigradom, ko so Slovenci dvakrat na isti tekmi izničili zaostanek (2:2), najlepši pa prav gotovo obe srečanji dodatnih kvalifikacij v Ljubljani, ko je Slovenija tako proti Ukrajini v boju za EP 2000 kot proti Romuniji v boju za SP 2002 zaostanek z 0:1 pretvorila v zmago z 2:1. Zdajšnja generacija nogometašev česa podobnega ni zmogla še nikoli.
Želel bi si več strelcev
Norveško so nogometaši individualno prek DVD-jev lahko spoznavali že prej, skupaj pa v zadnjih nekaj dneh. S svežimi informacijami o "vikingih" jih je seznanil Miloš Kostić, ki si je srečanje Islandija - Norveška (2:0) v Reykjaviku ogledal v živo. Pomembna je bila vsekakor tudi regeneracija, tako fizična kot psihična.
Vsi bomo danes znova veliko pričakovali od Tima Matavža, čeprav Stojanović poudarja, da ne bi smelo biti vse odvisno od mladega Primorca. "Če se ozremo malce nazaj, vidimo, da je nekako vsaka naša generacija temeljila na enem ali dveh igralcih, ki sta vodila ekipo v smislu realizacije. Ali je bil to Milivoje Novaković ali Zlatko Zahovič ali v našem primeru Tim Matavž ... A če ne bomo imeli večjega spektra igralcev, ki bodo nevarni za gol, potem bomo vsakič imeli težave, ko določenemu napadalcu ne bo steklo. Moramo se truditi, da najdemo čim več igralcev, ki so sposobni zadeti. Tako, kot je primer pri Švicarjih. Na eni strani ustaviš Xherdana Shaqirija ali pa Erena Derdiyoka, pa se na drugi pojavita Xhaka, Blerim Džemaili, Tranquillo Barnetta ... Se pravi, imajo veliko takih nogometašev, ki so sposobni zadeti gol. Tako da je v tem smislu treba poiskati rešitve," je včeraj v norveški prestolnici peščici slovenskih novinarjev povedal selektor.

Kaj pripravlja Olsen?
No, saj so že zadevali tudi drugi nogometaši, ne samo Matavž, bi lahko pripomnili. Zdi se, da kljub vsemu veliko večja težava ostaja prepustnost slovenske obrambe. Odkar je selektor Stojanović, je na petih tekmah v povprečju prejela po dva zadetka. Predvsem tu bo treba v Oslu narediti korak naprej, saj je tudi "Slave" poudaril, da so se v petek pojavile podobne napake kot novembra ob njegovem debiju proti ZDA. Nogometaši so na videz mirni, razmeroma hitro so pozabili na poraz proti Švici (v soboto so se lahko na Brdu pri Kranju nekoliko sprostili na pikniku z družinami), in videli bomo, ali jim bo uspel popravni izpit.
Za Stojanovića bi znal njegov kolega na klopi gostiteljev Egil Olsen pripraviti kakšen dodaten rebus, saj je na zadnjih tekmah pošiljal na zelenico precej različne postave. Nazadnje so bili v petek v začetni enajsterici na tekmi na Islandiji le štirje nogometaši, ki so pred mesecem dni začeli prijateljsko tekmo proti Grčiji (2:3) - prvi zvezdnik John Arne Riise, kapetan Brede Hangeland, član Rosenborga Tarik Elyounoussi in napadalec Hannovra maroškega rodu Mohammed Abdellaoue.
SKUPINA E, torek ob 20.00:
NORVEŠKA - SLOVENIJA
Verjetni postavi:
Norveška: Pettersen, Waehler, Hangeland, J. A. Riise, Nordtveit, Abdellaoue, Elyounoussi, B. H. Riise, Ruud, Eikrem, Braaten.
Slovenija: J. Handanović, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić, Pečnik, Kurtić, Bačinović, Iličić, Matavž, Ljubijankić.
Sodnik: Firat Aydinus (Turčija)


Ob 19.00:
CIPER - ISLANDIJA
Ob 20.30:
ŠVICA - ALBANIJA

Lestvica:                         
ALBANIJA          1  1 0 0  3:1  3
ŠVICA             1  1 0 0  2:0  3
ISLANDIJA         1  1 0 0  2:0  3
CIPER             1  0 0 1  1:3  0
SLOVENIJA         1  0 0 1  0:2  0
NORVEŠKA          1  0 0 1  0:2  0

Postava Norveške s petkove tekme na Islandiji (0:2): Pettersen; Ruud, Wahler, Hangeland, J. Riise; Braaten (65./Soderlund), Eikrem, Nordtveit, B. Riise (90./Henriksen), Elyounoussi; Abdellaoue (65./King).

V Oslu popravni izpit za obe reprezentanci
Stojanović v Oslu napovedal spremembe