Joe Hart je blestel z izjemnimi obrambami. Najbolj se je izkazal v 47. minuti, ko je strel Jasmina Kurtića z golove črte preusmeril v prečko. V prvem polčasu je preprečil veselje Romanu Bezjaku, v drugem pa še Josipu Iličiću. Foto: Reuters
Joe Hart je blestel z izjemnimi obrambami. Najbolj se je izkazal v 47. minuti, ko je strel Jasmina Kurtića z golove črte preusmeril v prečko. V prvem polčasu je preprečil veselje Romanu Bezjaku, v drugem pa še Josipu Iličiću. Foto: Reuters
Gareth Southgate
Gareth Southgate je v domovini znan predvsem po zgrešeni enajstmetrovki v polfinalu domačega evropskega prvenstva. 26. junija 1996 se je tekma med Anglijo in Nemčijo na Wembleyju po 120 minutah končala z 1:1. V petih serijah strelov z bele točke so zadeli vsi izvajalci. V šesti seriji je slab strel Southgata odbil Andreas Köpke, Andreas Möller pa je popeljal Nemce v finale. Foto: BoBo
Wayne Rooney
Wayne Rooney je 14. junija lani odločil tekmo v Stožicah, ko so Angleži slavili s 3:2. Tokrat je bil na zelenici le zadnjih 17 minut. Foto: Reuters
Angleži imajo še vedno odlično izhodišče za nadaljevanje kvalifikacij. Najtežji gostovanji v Bratislavi in Ljubljani sta že za njimi. Foto: BoBo
Na Otoku kritični do reprezentance
Novinarska konferenca po tekmi Slovenja - Anglija
Vsi vrhunci tekme Slovenija - Anglija


Na kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo v Franciji so Angleži nanizali deset zmag, zadnjič so remizirali 10. septembra 2013 v Kijevu (0:0). Ukrajinci so jim zadali tudi zadnji kvalifikacijski poraz, V Dnipropetrovsku je bilo pred sedmimi leti 1:0.
Pred tekmo želeli tri točke, zdaj zadovoljni z eno
Gareth Southgate je postal začasni selektor, potem ko je moral Sam Allardyce oditi. Že na sobotni tekmi proti Malti na Wembleyju (2:0) Angleži niso bili prepričljivi, v Ljubljani pa so lahko zelo zadovoljni s točko (0:0).
"Želeli smo šest točk iz dveh tekem, a prevzel sem reprezentanco v zelo nenavadnih okoliščinah. Najprej je bila treba umiriti položaj, smo vodilni na lestvici in na dobri poti pred novembrskim derbijem s Škotsko," je uvodoma razložil 46-letni strokovnjak, ki nima veliko trenerskih izkušenj. Med letoma 2006 in 2009 je vodil Middlesbrough, zadnje tri sezone pa mlado izbrano vrsto Anglije.

"Vsekakor lahko igramo precej bolje. Slovenija je imela najlepše priložnosti v prekinitvah ali pa po naših velikih napakah. Zadnjo podajo bi lahko bolje odigrali, a na težkem igrišču se nam ni izšlo. Vratar Hart je bil izjemen, mrežo je ohranil nedotaknjeno. Pred tekmo seveda ne bi bil zadovoljen z remijem, vendar zdaj lahko rečemo, da je bila to zelo pomembna točka. Oba polčasa smo začeli res zelo slabo. Obakrat se nam je uspelo zbrati, prevzeli smo nadzor nad igro," je pojasnil nekdanji branilec, ki je za Anglijo odigral 57 tekem.
Začasni selektor ni pričakoval čudežev
Southgate je imel veliko dela v zadnjih desetih dneh, veliko je bilo poškodovanih igralcev, prav nobenega dvoma pa ni bilo o vratarju: "Zame je bilo jasno, da je Hart številka ena v vratih. Tri obrambe na tej tekmi so bile res sijajne, to je vrhunska raven. Mislim, da je zelo dober tudi pri sodelovanju v igri, kar nekaj podaj nazaj do vratarja smo imeli. Lahko se mu zahvalimo za osvojeno točko, brez fantastičnih obramb je verjetno ne bi imeli."
"Naredili smo preveč napak, razmočeno igrišče je precej vplivalo na igro. Na tako visoki ravni si tega ne smemo privoščiti. Imeli smo le pet skupnih treningov, težko je bilo pričakovati čudeže. Gostovanja so bila vedno zahtevna za nas. Ko sem bil reprezentant, smo le redko gladko zmagovali na gostovanjih," je še dodal Southgate, ki je šele v 73. minuti v igro poslal kapetana Wayna Rooneyja.
Hart: Slovenci imajo vrhunskega vratarja
Vratar Hart je imel za seboj težko poletje. Številne kritike je prejel že na evropskem prvenstvu, ko je Anglija senzacionalno izpadla v osmini finala proti Islandiji z 1:2. Pri Manchester Cityju ga je novi trener Pep Guardiola takoj potisnil na stranski tir, iz Barcelone je pripeljal Claudia Brava. Hart je kot posojeni igralec odšel v Torino, kjer tudi ni blestel na gostovanju v Bergamu.
"Slovenija je res igrala dobro, oboji smo lahko zadovoljni s točko. Že v prejšnjih kvalifikacijah smo jih dvakrat premagali na napetih srečanjih. Na dveh tekmah nismo prejeli zadetka, čeprav so bile okoliščine težke, prišlo je do menjave selektorja. Na koncu bi lahko osvojili tudi vse tri točke, a je Oblak odlično obranil nevaren strel. Slovenci imajo vrhunskega vratarja, že prej so imeli odličnega Handanovića," je poudaril 29-letni čuvaj mreže.
"V soboto proti Malti nisem imel skoraj nič dela, tokrat pa je bilo ravno nasprotno. To je bila moja najboljša tekma v zadnjem obdobju. Pri posredovanju sem pristal na okviru vrat in vse me zelo boli. Ponosen sem, da lahko stojim v vratih Anglije. Vedno je poseben izziv. Naš cilj je svetovno prvenstvo v Rusiji, sedem točk iz treh tekem je dober izkupiček," je še dodal Hart.
Tudi kapetan Henderson ga je lomil
"Seveda smo malce razočarani, saj smo želeli osvojiti tri točke. Na koncu bi bila ta točka lahko zelo velika. Hart nas je nekajkrat rešil z odličnimi obrambami. Res neverjetno, kako je nas je rešil na začetku drugega polčasa, ko mu je uspelo žogo odbiti pred golovo črto. To je bila res vrhunska obramba. V drugem polčasu sem zelo slabo podal nazaj in imeli smo srečo, da je Hart znova dobro posredoval. Preveč je bilo majhnih napak, v napadu pa nismo dobro kombinirali," je pojasnil Jordan Henderson, ki je nosil kapetanski trak do vstopa Rooneyja.

Cahill: Ne vem, kaj smo počeli na začetku polčasov
Steber obrambe Gary Cahill je odigral 50. tekmo za izbrano vrsto. "Tekma je bila popolnoma drugačna od lanske na tem stadionu. Obe ekipi sta igrali precej bolje v obrambi, lani smo oboji stavili na napad. Vsi smo si želeli zmagati, a na koncu bi se ta točka lahko izkazala za zelo vredno. Res ne vem, kaj smo počeli na začetku obeh polčasov. Hart se je izkazal s fantastičnimi obrambami. Nisem presenečen, saj je že nekaj let vrhunski vratar," je povedal branilec Chelseaja.
50 let po svetovnem naslovu Angleži daleč od stare slave
Angleži ostajajo favoriti v skupini F, 11. novembra računajo na tri točke na Wembleyju proti Škotom. Uvrstitev na svetovno prvenstvo seveda ni končni cilj. Julija je minilo 50 let od zmage na domačem mundialu, a trenutno je izbrana vrsta svetlobna leta oddaljena od ponovitve tega uspeha.

Na Otoku kritični do reprezentance
Novinarska konferenca po tekmi Slovenja - Anglija
Vsi vrhunci tekme Slovenija - Anglija