Horacio Elizondo je v teh dneh v središču pozornosti skoraj tako kot nogometaši. Foto: EPA
Horacio Elizondo je v teh dneh v središču pozornosti skoraj tako kot nogometaši. Foto: EPA
Horacio Elizondo
Prizor iz tekme med Južno Korejo in Švico. Azijci so se pritoževali, a se Elizondo ni vdal. Foto: EPA
Markus Merk, Horacio Elizondo in Carlos Chandia Alarcon
Prizor iz priprav sodnikov na letošnje prvenstvo. Pred mundialom je bil prva zvezda Nemec Markus Merk (levo), ki ga je Horacio Elizondo (v sredini) povsem zasenčil. Foto: EPA

42-letnik je "žvižgal" že na tekmi ob odprtju med Nemčijo in Kostariko in bo tako prvi sodnik, ki mu bo bosta pripadli obe največji časti na istem mundialu. To bo njegova peta tekma na letošnjem svetovnem prvenstvu. Toliko tekem je sodil le še mehiški odvetnik Benito Archundia, ki se je od mundiala poslovil s polfinalom med Nemčijo in Italijo.

Po vzorno odsojeni uvodni tekmi ga imajo nekoliko manj v čislih Ganci, Južnokorejci in Angleži. Na tekmi med Gano in Češko je Asamoahu Gyanu podelil rumeni karton, ker je predčasno izvajal enajstmetrovko. Ganec se je izgovarjal, da je slišal piščalko, čemur je zanimivo pritrdil češki vratar Petr Cech. Po murphyjevem pravilu Gyan v drugem izvajanju enajstmetrovke ni zadel.

Korejci skoraj zrušili strežnik
Še bolj sporna je bila tekma med Švico in Južno Korejo, ki so jo dobili Evropejci z 2:0. V trenutkih največje premoči Južne Koreje je priznal zadetek Alexandra Freieja, čeprav je šlo za očiten nedovoljeni položaj. Elizondu v opravičilo: napako je pravzaprav zakrivil stranski sodnik Rodolfo Otero. To je tako zjezilo Korejce, da so poslali goro elektronskih pisem na Fifo. Ker je bil v nevarnosti celo Fifin strežnik, so na krovni nogometni organizaciji za nekaj dni avtomatsko blokirali vsa sporočila iz te države.

Na štirih tekmah je pokazal dva rdeča kartona. Najbolj ključen je bil tisti iz četrtfinalne tekme med Portugalsko in Anglijo, ko je pod prho poslal nervoznega Wayna Rooneyja. Angleže je to razjezilo, a na stran sodnika je stopil predsednik Fife Sepp Blatter in upravičil njegovo dejanje.

Integracija športa, učenja in pravice
Elizondo je sodnik od leta 1996. Sam pravi, da je v ta posel prišel povsem po naključju, kasneje pa ugotovil, da je to poslanstvo, za katerega je bil rojen. "Sojenje združuje tri stvari, ki so mi v življenju zelo pomembne - šport, učenje in pravica." Pravico uspešno deli v Južni Ameriki, saj je dvakrat sodil na Copi Americi, dvakrat pa tudi finale Pokala Libertadores.