Pogled na nogomet skozi očala Ksenje Tratnik. Foto: RTV SLO
Pogled na nogomet skozi očala Ksenje Tratnik. Foto: RTV SLO
Ta mesec se je tudi med kosilom težko izogniti nogometu. Foto: EPA
Angleška vizija igre
Vsakdo vidi svojo vizijo in filozofijo nogometne igre. Foto: RTV SLO
Neisha je navdušila večino občinstva v Križankah. Foto: RTV SLO
A druge je bolj zanimal nogomet. Takole je Brazilec Kaka dosegel edini gol na tekmi med Hrvaško in Brazilijo. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Veliko navdušenk se prestraši za zdravje Cristiana Ronalda, ko mladi portugalski zvezdnik pade po tleh. Foto: EPA
Luis Figo
V današnjem nogometu znanje ni več najpomembnejše pri priljubljenosti. Foto: EPA
David Beckham
Kaj skriva pogled Davida Beckhama? Kako premagati nasprotnega vratarja? Kako vzpostaviti mir na svetu? Se izogniti paparacom? Kako rešiti sinovo matematično nalogo? Ne nujno v tem vrstnem redu. Foto: EPA

Saj človek ne more drugače, kot da v teh vročih dneh zastre okna, si pripravi veliiiko osvežilne pijače in prižge televizor. Pa ne za spremljanje kakšnih velikoumnih razprav, ne, ne, za spremljanje vitkih telesc, ki lahkotno poplesujejo po skrbno negovani zelenici, ki bojda Nemcem zaradi neprave sestave povzroča veliko sivih las.



Začelo se je z vpisovanjem izidov
Pa privleče Brina na plano Delovo prilogo Polet, v kateri je bil podroben pregled vseh reprezentanc, v sredini pa je bil tudi seznam vseh tekem. Nebodigatreba, se poznavalsko lotiva vpisovanja izidov. Ena na levi strani napisanih parov, druga na desni strani. Seveda najino nogometno znanje ni ravno najbolj blesteče, kar pa naju ni ustavilo. Pri najinem vestnem buljenju v seznam je mimo prineslo natakarja. Najprej je le sumničavo pogledoval, češ, a vidim prav, potem pa se je le obotavljivo približal in z rahlo porogljivim nasmeškom vprašal, kaj počneva. Po hihitanju sva povedali, da piševa nogometno zgodovino, kar ga ni odvrnilo, da ne bi podrobno pogledal najinih napovedi.

Ekspres nogometna filozofija
In potem se je zgodilo to, kar naredi moške tako simpatične. V petih minutah nama je zdrdral vso filozofijo vseh nogometnih reprezentanc, vse ključne igralce, na katerih položajih igrajo, katera ekipa ima najboljši napad, katera najslabši, skratka samozavestno je predstavil vse svoje nogometno znanje. Razsvetljeni od vseh sprejetih podatkov, sva se muzali, in še pozneje razpredali o tem, kako (skoraj) vsak fant čuti potrebo, da se pred dekleti postavi s svojim nogometnih doktoratom. Kajti, da se ne bo katera mogoče zmotila, vsak je popoln strokovnjak, ki mu ne uide noben prehod igralca iz kluba v klub ali tekma Lige prvakov, svetovno prvenstvo pa je v vsakem primeru krona dogajanja, ki od njih terja neizmerno zbranost. In kakšno pivce.

Da nogometna igra res premika svet, pove tudi podatek, da se nemškemu gospodarstvu, ki se je dolga leta spopadalo s težko krizo, pišejo boljši časi. Seveda zavoljo nogometa. Brez njega ni šlo niti na koncertu Neishe. Mlada zvezdnica, ki vztrajno stopa proti vrhu slovenske glasbene scene, je svoje dozdajšnje delo kronala z dvema koncertoma v ljubljanskih Križankah. Pa smo punce rekle, pojdimo, to bo taka lepa priložnost za druženje, preden se ena odpravi s trebuhom za kruhom v Bruselj. A koncert je bil ravno na dan tekme med Brazilijo in Hrvaško, kar nam ni ravno ustrezalo, ker to tekmo smo pa res želele videti. No, ko smo se končno zdrenjale v notranjost Križank in našle prostor, kjer je bilo celo možno stati, smo ugotovile, da Neishe sploh ne vidimo, kar nas je spravilo v precej slabo voljo.

Žena pri Neishi, mož pri žogi

A večer je naenkrat dobil nove razsežnosti, ko sem zagledala malce starejši par, ki je vdano sedel pod drevesom. Žena je zasanjano poslušala Neishino prepevanje, mož pa je vztrajno pogledoval proti tlom, kar je pritegnilo moj pogled. Potem pa povzročil krohot, saj sem ugotovila, da ima gospod v rokah minitelevizijo, in ni mi bilo potrebno dvakrat ugibati, kaj gleda. Ni kaj, temu se reče zakonska idila. Seveda sem se napotila proti njima in plašno vprašala, kakšen je izid. Gospod se je zadovoljno nasmehnil, češ, to je bila res dobra odločitev, da sem vzel to miniaturno napravico s seboj, potem pa dejal, da še ni padel gol. Pozneje sem opazila še kar nekaj radovednežev, ki so ga spraševali isto. Ko je pomahal in mi sporočil, da so Brazilci dosegli gol, smo se spet posvetile odrskemu dogajanju.

Ne poškodujte Ronalda!
Da je nogomet osvojil tudi ženska srca, so me prepričali že številni dogodki v zadnjih tednih, v prav posebnem poglavju pa sta zapisana dva, navijanje moje mame in petkov pogovor s puncami. Moja mama je postala prava nogometna navdušenka, ne le da spremlja malodane vsako tekmo, ko sem zadnjič za hip preklopila na drug kanal, se je, drugače vedno mirna, prav razburila. Poleg tega ve tudi vse podrobnosti o dogajanju zunaj igrišč, da ne omenjam, da točno ve, katero številko nosi Beckham, za svojega pa je vzela portugalskega Ronalda. S sestro sva pokali od smeha, ko se je razburjala, češ, poglej kako grd prekršek, ubogi Ronaldo, pa tako simpatičen je in požrtvovalen. In zdaj drži pesti, da bo do naslednje tekme okreval, ker če ne, bo Portugalski trda predla, sploh od prepovedi igranja Deca in Costinhe. Impresivno, kaj ne, znanje moje mame.

In zdaj k mojim puncam. Ob grizljanju čipsa in pitju kozarca vina smo dve uri razglabljale o nogometu, in roko dam v ogenj, da bi naše besede v smeh spravile vsakega tipa, če bi jim le lahko prisluhnil. Najljubši del tekme je za punce gotovo predstavitev reprezentance, ko lepo približajo posameznike in takrat je v sobi stroga tišina, razen mogoče kakšnega vzdiha. No, mogoče malo pretiravam, ampak dejstvo je, da k priljubljenosti nogomet (še večji, če je to sploh mogoče) gotovo vpliva imidž vseh igralcev. In nihče ni imun na tista izklesana telesca, ki se točno zavedajo, da ne prodajajo le svojih nog, temveč celo telo. V podkrepitev opazke naj navedem, da je zadnjič prijateljica gledala tekmo s fantom in oči so se ji zasvetile, ko je kateri od nogometašev dvignil majico in so se pokazale vse tiste mišice. Čez čas je opazila, da je fant na tleh in da telovadi. Seveda je prasnila v smeh in ga vprašala, kaj počne, na kar on zatrdi, da ga boli hrbet. Ni nasedla.

Videti so vedno bolje
V vsakem primeru gledati ni nič slabega. Končna ugotovitev je bila, da so nogometaši iz prvenstva v prvenstvo videti bolje. Beckham tako ali tako napol živi od vseh postranskih zaslužkov, ko žoge ni blizu, Figo ima kljub vsej možatosti v laseh zataknjen obroček, Ljunberg in cela četa drugih je svoje telo postavil na ogled v številnih reklamah, skratka nogometaši do prav beštri fantiči in zlahka bi sestavile ne le eno, temveč vsaj dve enajsterici, v katerih bi se kar trlo testosterona. In ja, upoštevamo igralne položaje, tako da iščemo lepotce, oz. bolje rečeno, karizmatične žogobrcarje med napadalci, veznimi igralci, obrambno linijo in vratarji. Saj bi o nogometu lahko razpredala še dolgo, a naj bo za zdaj dovolj.

Ksenja Tratnik, MMC