Po takšnem porazu v jok planejo tudi takšni moški kot so Brazilci. Foto: EPA
Po takšnem porazu v jok planejo tudi takšni moški kot so Brazilci. Foto: EPA
V hotel
V hotel v središču Frankfurta so se Brazilci vrnili skozi stranski vhod, ki je bil pred navijači in mediji zaščiten z ograjami in policijo. Foto: EPA

"Edinkrat, ko smo res dobro igrali je bilo proti Japonski z mladimi igralci, toda ne, Parreira se je vrnil k staremu sistemu," je na vzrok poraza nakazal navijač carioc. Bočna branilca carioc Roberto Carlos in Cafu skupaj štejeta 69 let, največji zvezdnik Ronaldinho ni pokazal ničesar iz svojega repertoarja, Ronaldo preobilen, vse to so bili delčki sestavljanke, na katere Parreira ni bil pozoren, so zapisali v brazilskem časopisju.

Ocena ulice
Nekateri drugi privrženci petkratnih prvakov še niso pozabili poloma v finalu pred osmimi leti: "Najhujše se je zgodilo, ponovno smo izgubili proti Franciji." Ricardo Santos, organizator ene izmed številnih zabav v Riu, na kateri se je zbralo okoli 10 tisoč ljudi, je opisal osuplost Južnoameričanov: "Obtičali smo tukaj, jokamo, čutimo velikansko razočaranje."

Ob povratku brazilskega moštva v hotel, jih je tam pričakalo 500 navijačev, ki so z mešanico vzklikov in žvižgov pospremili zvezdnike na nemirno spanje. "Ni bilo predanosti, preprosto je bilo sramotno. Parreira ni treniral ekipe dobro, čeprav smo že od prve tekme vedeli, da nismo zadosti pripravljeni za osvojitev turnirja."

Kaka se zaveda odgovornosti
Medtem se je Kaka, najboljši Brazilec na turnirju, obnil na navijače: "Osramotili smo se. Opravičiti se moram navijačem. Nismo bili brazilska reprezentanca. Še več, niti v enem trenutku na igrišču nismo delovali, kot bi morali glede na sloves naše ekipe."

Tolažbo je igralcem ponudil tudi predsednik Brazilije Lula da Silva, ki jim je telefoniral po neuspehu. S solzami v očeh so Brazilci nadaljevali z zabavami in pikniki na domačih ulicah in obljubljali podporo Portugalski pod vodstvom Scolarija, ki je vodil Brazilijo na Japonskem in v Južni Koreji ter jih popeljal do petega naslova svetovnih prvakov.