Michael Essien je motor in vodja svojega moštva. Foto: EPA
Michael Essien je motor in vodja svojega moštva. Foto: EPA
Landon Donovan
Landon Donovan je bil po prvi tekmi kritiziran, po drugi pohvaljen, kako bo po tretji? Foto: EPA

Obe reprezentanci potrebujeta zmagi za preboj v osmino finala. V boljšem položaju so afriške zvezde, ki se bodo s tremi novimi točkami zanesljivo veselile zgodovinskega uspeha, medtem ko ZDA poleg uspeha nad Afričani upajo na ugoden razplet na tekmi Češka - Italija, kjer ne sme biti neodločeno.

Kartoni krojijo začetni postavi
Moštvi sta oslabljeni zaradi kartonov, tako da pričakujemo na igrišču nekaj novih obrazov. Pri Gani bo v napadu začel kot zamenjava za Asamoaha Gyana Razak Pimpong, namesto Alija Muntarija pa Otto Addo, v obrambi bo začel Habib Mohammed, ki bo zamenjal ne preveč zanesljivega Samuela Kuffourja.

"Mora jih skrbeti, ker bodo trpeli na tej tekmi, kajti moštvo črnih zvezd je mlado, tekmovalno in zelo močno ter se ne boji nikogar," je posvaril Američane pred svojimi izbranci Ratomir Dujković, ganski selektor srbskega rodu.

Dvoboj zvezdnikov na sredini
Selektorja soglašata, da se bo srečanje odločilo na sredini igrišča, kjer bosta igrala tudi največji zvezdi ekip Michael Essien in Landon Donovan. "To je naša najpomembnejša tekma na svetovnem prvenstvu. Moramo vložiti vse, kar premoremo, v to srečanje in ga dobiti," je odločen ameriški selektor Bruce Arena.

ZDA so se na zadnjem mundialu prebile v četrtfinale, medtem ko nima še nobeno afriško moštvo zagotovljene uvrstitve v drugi del.

DOBRO JE VEDETI:
- Sedem ameriških igralcev igra oz. je igralo v Nemčiji.

- To bo prvo medsebojno srečanje Gane in ZDA.

- Gana je štirikratni afriški prvak, ZDA pa so trikratni prvaki Severne Amerike in Karibov.

- Pri črnih zvezdah sta kaznovana vezist Muntari in napadalec Gyan, pri ZDA pa zaradi rdečega kartona počivata Mastroeni in Pope.

- Vsa moštva v skupini E imajo še možnost za preboj v drugi del mundiala.

NÜRNBERG, skupina E, tretji krog 
Danes ob 16.00:
GANA ZDA ---------- verjetni postavi: ---------- Kingston Keller Paintsil Bocanegra Mohammed Onyewu J. Mensah Conrad Shilla Cherundolo Boateng Beasley Essien Reyna Appiah Donovan O. Addo Dempsey Amoah McBride Pimpong Johnson --------------------------------------- Sodnik: Markus MERK (Nemčija)