Tudi kapetan Avstralije Mark Viduka je po rodu Hrvat. Foto: EPA
Tudi kapetan Avstralije Mark Viduka je po rodu Hrvat. Foto: EPA
Dado Pršo
Hrvaška do zdaj na mundialu še ni dosegla zadetka. Zgrešil je tudi Dario Srna iz enajstmetrovke. Foto: Reuters
Zlatko Kranjčar
Zlatko Kranjčar govori o vtisu, toda na koncu štejejo le točke. Foto: EPA

"Gojimo isti slog igre, nogometaši obeh moštev pa so visoki, telesno močni, dobro tehnično podkovani, z velikim obsegom delovanja. To obeta napeto tekmo," je prepričan Arnold. Prepletene so tudi druge vezi. Za Avstralijo nastopa kar sedem igralcev s hrvaškimi koreninami, medtem ko so trije Hrvati rojeni in vzgojeni v deželi "tam spodaj".

Hiddink: Ne znamo igrati na remi
Kockastim za napredovanje šteje le zmaga, Avstralcem pa zadostuje točka. Toda avstralski selektor Guus Hiddink napoveduje igro na zmago: "Nemogoče je temu moštvu, ki goji napadalen nogomet, dopovedati, da igrajo obrambno in branijo remi. Zato gremo na zmago. Ne mislimo, da je konec turnirja blizu." V moštvu ne bo poškodovanega Tonyja Popovica.

Kranjčar: Manjkajo le zadetki
Hrvaška na tem prvenstvu še ni dosegla zadetka, kar skrbi selektorja Zlatka Kranjčara: "Z moštvom sem načeloma zadovoljen. Smo dobro organizirani tako v obrambi kot v zvezni vrsti. Manjkajo le zadetki. Prepričan sem, da smo do zdaj pustili boljši vtis od Avstralcev, čeprav imajo oni tri točke, mi pa le eno." Zaradi kartonov ne bo smel igrati branilec Robert Kovač. Na njegovo mesto v osrčje obrambe bo stopil Dario Šimić, medtem ko bo rezervist Stjepan Tomas igral nekoliko bolj desno.

DOBRO JE VEDETI
- Reprezentanci sta se nazadnje srečali na prijateljski tekmi junija 1998, ko je Hrvaška slavila kar s 7:0.

- Tako kot leta 2002 mora Hrvaška iskati rešitev za napredovanje na zadnji tekmi v skupini. Takrat so izgubili proti Ekvadorju z 0:1.

- Harryja Kewella, ki je po tekmi z Brazilijo s prstom žugal sodniku Markusu Merku, je Fifa pomilostila, tako da bo proti Hrvatom lahko igral.

STUTTGART, skupina F, 3. krog  
Danes ob 21.00:
HRVAŠKA AVSTRALIJA ---------- verjetni postavi: ---------- Pletikosa Schwarzer Tomas Emerton Šimić Neill Šimunić Moore Srna Chipperfield Tudor Grella N. Kovač Culina Babić Cahill Kranjčar Bresciano Klasnić Sterjovski Pršo Viduka --------------------------------------- Sodnik: Graham Poll (Anglija)